top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.11.09.)
Max Blumenthal, a The Grayzone munkatársa beszélget Faina Szavenkovával, a Luganszki Köztársaság 13 éves lakosával, aki felkerült az ukrán kormány "gyilkos listájára", a Myrotvorets (Békefenntartó) "meggyilkolandó személyeket tartalmazó listájára", miután felhívást intézett az ENSZ-hez, hogy vessenek véget a háborúnak, amelyet 2014 óta lehetetlenné teszi az ő életét is. Meera Terada is csatlakozik, hogy háttérinformációkkal szolgáljon a Mitrovorec szerepéről számos újságíró meggyilkolásában és több száz gyermek doxxingolásában, valamint hogy azonosítsa a nyugtalanító weboldal mögött álló ukrán tisztviselőket és közszereplőket.


Biden nem tett lépéseket a szaúdiakkal való kapcsolat megváltoztatására, annak ellenére, hogy az OPEC+ olajkitermelés csökkentésének "következményeire" figyelmeztetett. Az amerikai központi parancsnokság a Perzsa-öbölben állomásozó harci repülőgépeket indított Irán felé, miután Szaúd-Arábia azt állította, hogy Teherán közelgő támadást tervez a királyság ellen - jelentette szombaton a The Washington Post. Szaúd-Arábia a múlt héten nyilatkozott Irán támadó akciójáról, de a szaúdi állításon kívül semmi nem utal arra, hogy Irán támadást tervezne az ország ellen. A szaúdiak arra is figyelmeztettek, hogy Irán támadásokat tervez Irak észak-kurdisztáni régiója ellen, ahol Teherán az elmúlt hetekben támadásokat indított. A szaúdi figyelmeztetés óta azonban nem történt iráni támadás Irakban. Az amerikai harci repülőgépek Irán felé történő bevetése azt mutatja, hogy Washington és Rijád között továbbra is szoros katonai kapcsolatok vannak, annak ellenére, hogy Biden elnök "következményekre" figyelmeztetett az OPEC+ azon döntése miatt, hogy napi 2 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést.

A Fehér Ház az USA támogatását ígéri Ukrajnának függetlenül a november 8-i félidős kongresszusi választások eredményétől. Erről Joe Biden elnök szóvivője, Karin Jean-Pierre biztosított – írja a Jevropejszka Pravda. “Bízunk benne, hogy az Egyesült Államok támogatása Ukrajnának megingathatatlan lesz. Ebben hiszünk, és így látjuk a jövőben is. Jake Sullivan ugyanezt mondta, amikor hétfőn Kijevben volt, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát számos területen – legyen az biztonsági, gazdasági vagy emberi jogi segítségnyújtás” – mondta Jean-Pierre. Elmondása szerint a Kongresszus tagjai – a republikánusok és a demokraták – egyértelműen kinyilvánították az USA megingathatatlan támogatását Ukrajnának. Mint köztudott, az amerikaiak ma szavaznak a félidős választásokon, amelyeken az Egyesült Államok Kongresszusának erőegyensúlya a tét.


A félidős választások eredménye nem fog kiderülni a választás napján, a végeredményre pedig néhány napot kell majd várni – hívta fel a figyelmet a Fehér Ház szóvivője hétfőn. Karine Jean-Pierre a választás előtti napon tartott sajtótájékoztatón közölte: nem lesz ismert a választások összes győztese még néhány napig, mert időt vesz igénybe, hogy minden érvényes szavazatot jogszerű és megfelelő módon összesítsenek. Hozzátette, erről maga az elnök, Joe Biden is beszélt vasárnap. A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta, hogy Joe Biden várhatóan szerdán beszédet tart a választások eredményeivel kapcsolatban. A választások előtti utolsó napon hétfőn este Joe Biden a fővároshoz közeli Maryland államban vett részt a demokrata kampányeseményen, míg elődje Donald Trump Ohioban kérte a választók támogatását a republikánusok támogatására. A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millión szavaztak személyesen, vagy levélben – olvasható az NBC választási oldalán. Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.


Vjacseszlav Csausz, a Csernyihiv Megyei Katonai Adminisztráció vezetője közösségi oldalán felszólította a orosz és fehérorosz határ mentén fekvő települések lakóit, hogy költözzenek a megye belsejébe, távolabb az ágyúzásoktól – írta az Ukrajinszka Pravda. A kormányzó közlése szerint az elmúlt héten 234 tüzérségi támadást hajtottak végre az oroszok, miközben egy héttel korábban „csak” 87 becsapódás érte a régiót. Csausz utasította a határ menti járási közigazgatásokat, hogy szervezzék meg a lakosok evakuálást a veszélyeztetett településekről. Hozzátette, hogy a Novgorod-Sziverszkij járás határ mentén fekvő falvaiból már többen elköltöztek. A járási hivatalok segítenek a szálláskeresésben azoknak, akik úgy döntenek, hogy biztonságosabb helyre szeretnének költözni. Vjacseszlav Csausz kitért arra is, hogy folyamatosan érkeznek a humanitárius segélyek a régióba.


...már megint itt vagyunk! Az ABC News 2020-ra visszautalva arról számol be, hogy egy "vörös délibáb" azt a látszatot keltheti, mintha a republikánusok nagy győzelmet aratnának ezen az éjszakán, de a teljes szavazatszámlálás "hetekig" eltarthat.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy azért nem jön a cseppfolyósított gáz (LNG), mert Európa nem tudja fogadni. Ám a szállítóhajókat azért lassították le, hogy kivárják a magasabb árakat – írta a Handelsblatt. Gigantikus „úszó gáztárolók” jöttek létre Európa nyugati partjainál. Számos híradás szólt az utóbbi hetekben arról, hogy azért várakozik jó pár cseppfolyós gázt (LNG) szállító hajó az energiára szomjas Európa kikötőiben, mert nem tudja fogadni a gázt az infrastruktúra. A Handelsblatt prózaibb okot talált arra, miért lassultak le a szállítások.


Kijev soha nem utasította el, hogy tárgyaljon Moszkvával, és készen is áll majd a tárgyalásokra Oroszország leendő vezetőjével, de nem Vlagyimir Putyinnal – közölte az ukrán elnök tanácsadója. Ukrajna soha nem utasította vissza a tárgyalást. A tárgyalási feltételeink ismertek és nyitottak – írta Mihajlo Podoljak Twitteren. Putyin készen áll? Nyilvánvalóan nem. Ezért kijelenthetjük: Oroszország következő elnökével fogunk tárgyalni– tette hozzá.


November 8-án Ukrajna üzenete hirtelen drámaian megváltozott a béketárgyalásokkal kapcsolatban. Zelenszkij hirtelen bejelentette, hogy nyitott a béketárgyalásokra akár Putyinnal is. Zelenszkij sürgette a nemzetközi közösséget, hogy "kényszerítse Oroszországot valódi béketárgyalásokra". Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy a tárgyalások előfeltételei "(Ukrajna) területi integritásának helyreállítása ... kártérítés minden háborús kárért, büntetés minden háborús bűnösnek, és garanciák arra, hogy ez nem ismétlődik meg".


Moszkva és Újdelhi a kereskedelmi kapcsolatok fellendítésére törekszik. India azon országok közé tartozik, amelyek nem bírálták Oroszország ukrajnai invázióját. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy kedden Moszkvában folytatott megbeszélései során modern fegyverek közös gyártásáról tárgyalt indiai kollégájával. Lavrovnak ez volt az ötödik találkozója az indiai külügyminiszterrel, Szubrahmanyam Jaishankarral ebben az évben. "Részletesen megvitattuk a haditechnikai együttműködés helyzetét és kilátásait, beleértve a modern fegyverek közös gyártását" - mondta Lavrov a TASZSZ hírügynökség által közölt kommentárjában, további információk közlése nélkül. A két ország igyekszik bővíteni kereskedelmi kapcsolatait, és szorosabban együttműködni az atomenergia és az űrutazás területén - mondta Lavrov. India évtizedek óta Oroszországra támaszkodik a haditechnikai felszerelései tekintetében. Oroszország pedig az indiai gyógyszeripari termékek negyedik legnagyobb piaca is.


Ausztrália vizsgálatot indít a védelmi erők egykori tagjainak magatartása miatt. A feltételezések szerint az egykori pilóták megsérthették az államtitkok védelmére vonatkozó kötelezettségeiket. A jelentések szerint ausztrálok is voltak azok között a nyugati katonai pilóták között, akiket azzal kerestek meg, hogy segítsenek a kínai hadsereg kiképzésében. Richard Marles védelmi miniszter szerdán közölte, hogy a hírszerző ügynökségek és az ausztrál szövetségi rendőrség "számos esetet vizsgál" Ausztráliában, és bejelentette, hogy felülvizsgálják az Ausztrál Védelmi Erők személyi állományára vonatkozó irányelveket és eljárásokat.


Listát készített az ukrán külügyminisztérium azokról a vállalatokról, amelyek anyagilag támogatják Oroszország ukrajnai agresszióját. A szám szerint ötven céget felsoroló listában a magyar Mol Group is helyet kapott. A külügyminisztériumot vezető Dmitro Kuleba a Twitteren azt írta, ezek a nemzetközi vállalatok továbbra is működnek Oroszországban, ezáltal anyagilag támogatják az oroszok által elkövetett háborús bűnöket és az ukránok népirtását. A bejegyzésben a külügyminiszter arra kérte az ötvenes listán szereplő vállalatok ügyfeleit és partnereit, hogy mindaddig bojkottálják ezeket a cégeket, amíg azok „nem profitálnak többet az ukránok véréből”, és elhagyják az orosz piacot.

(vukics)
795 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page