top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.12.27.)
Új fejezet kezdődik jövőre a tengeri áruszállításban, a háborús kockázatokra már nem vállalnak felelősséget a társaságok. A tengeri szállítással foglalkozó biztosítók közölték, hogy jövő év elejétől kezdve nem fedezik a háborús kockázatot Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban, miután a viszontbiztosítók a súlyos veszteségek miatt kivonultak a régióból – írta a Reuters. A viszontbiztosítók, akik a biztosító társaságoknak nyújtanak fedezetet, általában január 1-jén újítják meg a 12 hónapos szerződéseiket az ügyfeleikkel, így az orosz–ukrán háború kitörése óta először van lehetőségük arra, hogy csökkentsék a kitettségüket. Erre nem csak a konfliktussal kapcsolatos veszteségek adnak okot, hiszen a floridai Ian hurrikán is hatalmas károkat okozott a tengeri szállítmányozóknak. Az American, North, UK és West P&I (védelem és kártérítés) klubok a honlapjukon közölték, hogy január 1-jétől már nem tudnak háborús fedezetet nyújtani a térségben.


A lengyel főváros hatósága úgy döntött, az ukrajnai háború miatt nem rendeznek újévi ünnepségeket, mert az a jelenlegi helyzetben nem lenne helyénvaló. „Brutális, véres háború dúl Ukrajnában, a szomszédunkban, amelyben békés emberek halnak meg nap mint nap – fogalmazott Monika Beuth, a varsói városháza szóvivője. Az Espreso a Tvn24-re hivatkozva közölte a hírt, miszerint Lengyelország fővárosa egyrészt pénzügyi megfontolások miatt hozott ilyen döntést, másrészt az orosz megszállás miatt. Monika Beuth sajtószóvivő szerint a szilveszteri ünnepség lemondása már szinte „hagyománnyá” vált, korábban ugyanis a koronavírus-járvány miatt kellett eltekinteni a nagyszabású óév-búcsúztatástól. A sajtószóvivő emellett arra kérte a varsói polgárokat, hogy szilveszterkor ne használjanak petárdát és tűzijátékot, mert a robbanások hangja a háborúra emlékeztetheti a Varsóban tartózkodó, mintegy százezer ukrán menekültet, különösen a gyerekeket.


A katonai nyilvántartásból korábban levett személyek újra besorozhatók a fegyveres erőkhöz. Ez azonban nem mindenkire vonatkozik, csak azokra, akiket az orvosi bizottság mégis alkalmasnak ítél a katonai szolgálatra, közli a TODAY.UA írása. Ukrajnában a katonai szolgálatra alkalmatlan személyeket három kategóriára osztják:

  • korlátozottan alkalmas;

  • békeidőben alkalmatlan, de háború idején korlátozottan alkalmas;

  • alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból levett személyek.

Ami az első kettőt illeti, itt minden világos. Az a személy, akit békeidőben alkalmatlannak tartanak a szolgálatra, háború idején bizonyos egységekben szolgálatot teljesíthet a hátországban. De a harmadik kategóriával bonyolultabb a helyzet. Ugyanis, ha valakit még a háború kitörése előtt vettek le a nyilvántartásból, most a törvény arra kötelezi, ismét jelenjen meg a katonaorvosi bizottság előtt, hogy újra ellenőrizzék az egészségi állapotát. Ennek az az oka, hogy hadiállapot idején jelentősen szűkül azoknak a betegségeknek a listája, amelyekkel békeidőben egy személy katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítható. Így aztán a katonai nyilvántartásból kizárt állampolgárokat sok esetben újra nyilvántartásba vehetik, sőt szolgálatra is behívhatják, amennyiben a katonaorvosi bizottság (MMC) úgy dönt. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen embert azonnal a frontra küldik, de alkalmasnak tekinthető katonai profilú oktatási intézményekben való szolgálatra vagy egyéb, a fronton kívüli feladatok ellátására.


Ukrajnában új adónemet vezethetnek be, aminek a bevételét a hadsereg kiadásainak fedezésére fordítanák. Ennek az eshetőségéről az elnöki iroda egyik helyettes vezetője beszélt. Rosztiszlav Surma emlékeztetett, a hadsereg kiadásait a költségvetésből, tehát az adójárulékokból fedezik, ám elképzelhető, hogy ennek biztosítására egy önálló adónemet vezetnek be. A szakértői megbeszélések jelenleg is folynak a témában, tette hozzá. Mint ismert, Ukrajnában 2014 óta hadiadót kell fizetni, aminek az összege 1,5 százalék, és azt mindennemű jövedelemből vonják. Felmerült, hogy ennek az adónemnek az összegét megdupláznák, de maradt a másfél százalékos szinten.


A beszámolók szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt "azonnal értesítették". A fehérorosz védelmi minisztérium szerint vizsgálják, hogy légvédelmi rendszere lelőtte-e a rakétát, vagy pedig "a rakéta a közelmúltban Lengyelországban történt incidenshez hasonlóan Fehéroroszország területét célozta meg."


"...nincs olyan tanulmány a világon, ami azt mutatná, hogy a maszkok működnek..."


Kimerülőben van az orosz hadsereg rakétapotenciálja, ezért növekednek, mint a csütörtök reggeli masszív támadás is mutatja, a csapások közötti időszakok – jelentette ki Andrij Juszov, a Védelmi Minisztérium hírszerzési főosztályának sajtószóvivője egy televíziós műsorban, adta hírül az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint Juszov az ukrán televízió non-stop háborús adásának nyilatkozva elmondta: „észrevehető a rakétacsapások közötti időközök növekedésének dinamikája, valamint a kilőtt rakéták számának csökkenése az energiainfrastruktúrát ért első tömeges csapásokhoz képest”. Valójában az orosz hadsereg rakétapotenciálja csökken, nem tudják tartani az intenzitást sem a rendszeresség, sem a mennyiség tekintetében – mutatott rá Andrij Juszov. Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója azt közölte, hogy csütörtök reggeli hatalmas támadás során az orosz csapatok több mint 120 rakétát lőttek ki Ukrajna irányába. Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebook-oldalán azt közölte, hogy az orosz agresszorok légi és tengeri bázisú cirkáló rakétákat, valamint S-300 irányítható légvédelmi rakétákat lőttek ki csütörtök reggel Ukrajna energetikai infrastruktúra-létesítményeire, de az ukrán légvédelmi erők 54 rakétát megsemmisítettek a 69-ből.


Mint arról Vitalij Klicsko jelentése nyomán beszámol az rbc.ua az ukrán légvédelemnek sikerült megsemmisíteni az összes Kijevre kilőtt orosz rakétát. A főváros polgármestere közölte, hogy a légvédelem teljes sikert aratott, lelőtte mind a 16 orosz rakétát. Ugyanakkor a katonai közigazgatás tájékoztatója szerint Kijevben több robbanás történt, amelyekben lakóházak és ipari létesítmények szenvedtek károkat. Találat ért egy játszóteret is. Többen megsebesültek, közöttük egy gyermek is. A tájékoztató szerint a sebesüléseket és az épületkárokat a légvédelem által lelőtt orosz rakéták lezuhanó maradványai okozták.


A radiosvoboda.org írása szerint azt nyilatkozta a portálnak adott interjúban Ukrajna törökországi nagykövete, hogy az ukránok számára megszűnik létezni Oroszország. Vaszil Bodnar véleménye szerint az ukránok számára többé nem létezhetnek jó oroszok vagy jóságos Oroszország. Ha nem így volna, úgy Ukrajna soha nem szabadulhatna meg az orosz befolyástól. Az ukrán diplomata kiemelte Törökország és a török elnök szerepét a Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin közötti párbeszéd szervezésében, a fogolycserék előmozdításában, valamint a gabonafolyosó megnyitásában. Ám látni kell, hogy mindezekben a dolgokban Törökország a saját érdekeit igyekszik érvényesíteni. Hisz az ukrajnai háború a török gazdaságra is rossz hatással van.


Azt mondja, Oroszország "vasútvonalakat, hidakat és alagutakat" fog célba venni, jelezve, hogy további orosz csapások érik az ukrán infrastruktúrát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán arra figyelmeztetett, hogy Oroszország új módszereken dolgozik az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások megzavarására, jelezve, hogy Oroszország több ukrán infrastruktúrát fog célba venni. "Megfigyeljük, hogy Ukrajna egyre több és jobb nyugati fegyvert kap" – mondta Lavrov az Al Jazeera szerint az orosz televíziónak adott interjúban. Elmondta, hogy "vasútvonalak, hidak és alagutak" elleni csapásokat fontolgatnak. Oroszország október óta támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami miatt ukránok milliói maradtak áram és fűtés nélkül a télre. Lavrov megjegyzései azonban arra utalnak, hogy Oroszország más típusú infrastruktúrát is támadni fog. Az orosz diplomata elmondta, hogy az ukrán energiahálózatra mért csapások már segítettek megzavarni a fegyverellátást, de hozzátette, hogy ennél többet is fognak tenni. "És meggyőződésem, hogy más terveket is alkalmaznak ezzel kapcsolatban" – mondta.

Három év szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a nagyszőlősi fiatalembert, aki magyar nyelvű propaganda anyagokat terjesztett a megszálló oroszokról, írja az ua-reporter.com. A vádirat szerint a férfi legkevesebb négy propagandaízű anyagot tett közzé a közösségi oldalán. Ezekben igazat adott az oroszok Ukrajna elleni agressziójának. Márciusban Mariupolról szóló videót tett közzé, amelyben fasisztáknak nevezték a várost védő ukrán katonákat, és akik állítólag halomra lőtték a civil lakosságot. Az oroszokat éltető propaganda ráadásul magyar nyelvű szöveggel került „adásba”. A vádlott beismerő vallomást tett és megbánást tanúsított. A bíróság bűnösnek mondta ki a férfit, akit három év szabadságvesztésre ítéltek, ám a végrehajtást egy év próbaidőre felfüggesztették. Az ítélet nem jogerős.


A magyar külügyminisztérium vezetője továbbra is az egyetlen olyan külügyminiszter az uniós országban, akivel az ukrán diplomácia vezetője a háború kezdete óta nem kommunikált. Magyarország az egyetlen európai állam, amely nem kezdte el támogatni Ukrajnát, miután Oroszország megtámadta. Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozta egy december 29-i interjúban. Közölte, számos uniós ország korábban szkeptikus volt Ukrajnával szemben, sőt „oroszbarát játékot játszott”, de az Orosz Föderáció inváziója után fegyverekkel kezdtek segíteni, sőt jogszabályaikat is megváltoztatták ennek érdekében. „Mindenki kellemesen meglepett” – mondta a miniszter. Hangsúlyozta: Magyarország maradt az egyetlen ország, amely nem változtatott oroszbarát álláspontján. “Ez pedig addig nem fog változni, amíg Orbán Viktor marad a miniszterelnök. Fogalmazzunk úgy, ő saját utat választott” – véli Kuleba. Azt is megjegyezte, hogy február 24-ig meglehetősen szoros kapcsolatban állt magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. „Nagyon igyekeztem újraindítani Ukrajna kapcsolatait Magyarországgal, és ő is tett ilyen irányú lépéseket, és néhány témában előreléptünk. De február 24-e óta egyszer sem beszéltem. Azt hiszem, ez a tény önmagáért beszél” – mondta Kuleba.


Ukrajna „senkitől nem fog engedélyt kérni”, hogy a hadsereg melyik területén végezzen harci műveleteket – hangsúlyozta Olekszij Danilov. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára kijelentette, hogy szükség esetén az ukrán hadsereg beléphet az Orosz Föderáció területére. Ezt a Kijiv Postnak adott interjújában nyilatkozta december 29-én. Arra a kérdésre, hogy az ukrán hadsereg Oroszország területére léphet-e, hogy megvédje Ukrajnát, azt válaszolta: „Igen, feltétlenül. Ha hazánk védelme érdekében arra lesz szükség, hogy ott legyünk, akkor ott leszünk.” Ugyanakkor Ukrajna „senkitől sem fog engedélyt kérni”. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára az agresszor Kijev és a kijevi térség elleni offenzívája megismétlésének lehetőségét kommentálva azt mondta, Ukrajna az események bármiféle alakulására készül, és egyetlen irányt sem hagy figyelmen kívül.


Az Orosz Nyomozó Bizottság a tiltott hadviselési eszközök és módszerek alkalmazásáról szóló törvénycikk alapján indított büntetőeljárást Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és más ukrán katonai vezetők ellen a mariupoli bűncselekmények miatt – írja a TASZSZ. Büntetőeljárás indult Zaluzsnyij ellen, aki az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka és az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erők hadműveleti parancsnoka, valamint Pavljuk altábornagy, a Vosztok hadműveleti-taktikai csoport parancsnoka, az Ukrán Fegyveres Erők hadnagya, Szodol altábornagy és az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka, Lebed altábornagy ellen.


A lengyel gazdaság előrejelzett lassulása ellenére az ukrajnai munkavállalók továbbra is nagy keresletnek örvendenek az ország munkaerőpiacán. Erről az EWL lengyel migrációs platform tájékoztatta az Ukrinformot. Mint az EWL szakértői megjegyzik, a lengyel társadalombiztosítási hivatal adatai szerint októberben a biztosítási járulékot fizető külföldi munkavállalók száma elérte a rekordot, az 1,1 millió főt, ami 21%-kal több, mint januárban. Többségük ukrán állampolgár. Ezért az EWL szakértői szerint a külföldi munkavállalók iránti kereslet jövőre is megmarad, a lengyel munkaadók foglalkoztatásában továbbra is prioritást élveznek az ukrán állampolgárok. A betöltetlen állások számának növekedése azokban az ágazatokban várható, ahol általában ukrán állampolgárokat, köztük menekülteket foglalkoztatnak: a tömegfogyasztási cikkek (élelmiszer, higiéniai cikkek stb.) gyártása és a logisztika. Vannak szabad állások a raktárakban, az e-kereskedelemben. Ez a munka főként a rendelések összeszerelésével, csomagolásával kapcsolatos. De az építőiparba, a közlekedésbe is várják a férfiakat. A háború kezdete óta több mint 1,5 millió ukrán menekült kapott ideiglenes védelem státuszt Lengyelországban. A Családügyi és Szociálpolitikai Minisztérium adatai szerint decemberben több mint 766 ezer embert foglalkoztattak legálisan. Ez majdnem tízszer több, mint áprilisban.


Alekszandr Mamai, Poltava város polgármestere „gyanúba keveredett”, mert állítólag információkat osztott meg ukrán katonai lépésekről – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Twitteren. A nyomozással kapcsolatos dokumentumok szerint ezeket az információkat „a fegyveres erők vezérkara, a védelmi minisztérium vagy más felhatalmazott állami szervek nem hozták nyilvánosságra”. A jelentés szerint Mamai állítólag felfedte egy új ukrán katonai egység megalakulását, és megosztotta a főhadiszállás címét. Úgy tudni, hogy a Poltavai Városi Tanács épületében házkutatások folynak.


Az ukrán fővárosban ma majdnem annyian élnek, mint az Ukrajna elleni orosz invázió február 24-i kezdete előtt – közölte Vitalij Klicsko. A polgármester a Der Spiegel című német lapnak nyilatkozva elmondta: „becsléseink arra alapulnak, hogy hány mobiltelefont használnak. A háború előtt 3,8 millióan éltek itt, márciusban már csak egymillió alatt, júliusban kettő, kettő és fél millióan, most 3,6 millióan.” A város túlzsúfolt – tette hozzá. Ma mintegy 300 ezer regisztrált belső menekült él Ukrajna más régióiból Kijevben – emlékeztetett Vitalij Klicsko.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra szólította fel a nyugati szövetségeseket, hogy továbbra is szállítsanak fegyvereket Ukrajnának. „Paradoxnak hangozhat, de az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás a leggyorsabb út a békéhez” – fogalmazott a norvég diplomata csütörtökön. Stoltenberg szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt „meg kell győzni” arról, hogy nem tudja elérni célját, egész Ukrajna elfoglalását. Szerinte csak ebben az esetben lehetne béketárgyalások révén megoldást találni, amely biztosítaná Ukrajna, mint független állam fennmaradását.


A legális, orvosi kannabisz önellátásra való törekvése érdekében Olaszország titkos tápanyagokkal, katonai precizitással irányított, ultratiszta helyiségekben termeszti a növényeket. Nem csoda, hogy a hadsereget hívta segítségül a feladathoz. 700 kilogramm csúcsminőségű kannabisz előállítását tervezi jövőre az olasz szolgálat, hogy fedezze az országban évente szükséges 1500 kilogrammnyi mennyiség közel felét, amelyet a fájdalomcsillapításra szorulók, például a rákosok vagy a Parkinson-kórban szenvedők igényelnek. "A következő lépés az önellátás – ez az ambíciónk" – mondta Nicola Latorre, aki a műveletet felügyelő Olasz Védelmi Ipari Ügynökséget vezeti. Az ügynökség, amely a védelmi minisztérium egyik ága, az állami védelmi vállalatok kereskedelmi hasznosításával foglalkozik. A hadsereg által még nem termeszthető kannabiszt Hollandiából, Kanadából, Dániából és Németországból importálják, de a termelés már javában folyik egy névtelennek tűnő, Firenze szélén található hadsereg létesítményben.


A General Dynamics Land Systems novemberben kezdte meg a hadsereg Mobile Protected Firepower rendszerének összeszerelését, miután júniusban a céget kiválasztották egy új, könnyű harckocsi fejlesztésére. Az MPF rendszer az első új harcjármű, amely közel négy évtized után új harckocsi típusként csatlakozik a haderőhöz. A fejlesztés célja, hogy javítsa a mobilitást, a védelmet és a közvetlen irányzású fegyverek tüzelési képességeit a harctéren – jelentette eredetileg az Army Times testvérkiadványa, a Defense News. A rendszer egy új alváz kialakítást is tartalmaz. A torony is teljesen új, mondta Kevin Vernagus, az MPF rendszer GDLS igazgatója, miközben a fejlesztő csapat azon dolgozik, hogy a belső tér és a vezérlés olyan maradjon, mint egy Abrams harckocsinál. A szolgálat várhatóan mintegy 6 milliárd dollárt költ az MPF beszerzési folyamata során. Becslések szerint a program teljes életciklus-költsége 17 milliárd dollár körül lesz. Az MPF első sorozatgyártása 2023 végén kerül a hadsereghez. A szerződés azonban előírja, hogy a hadsereg a korai gyártás során további 70 darabot vásárolhat, összesen több mint 1,1 milliárd dollár értékben. A versenytárs BAE Systems-t megelőzve a GDLS 12 prototípust szállított le, amelyeket a 82. légideszant hadosztály katonái fognak kiértékelni. A versenytársakkal összehasonlítva a pozitív értékelések ellenére a GDLS egyeztet a hadsereggel az arizonai Yuma Proving Groundon tapasztalt túlmelegedési problémák megoldása érdekében. A hadsereg vezetői 504 jármű megvásárlását tervezik, amelyek legalább 30 évig lesznek a szolgálat állományában. A beszerzés nagy részét 2035-re kell befejezni.


Mivel a kongresszus idén 100 milliárd dolláros segélyt szán Ukrajnának Oroszország visszaszorítására, a Pentagon bűnüldöző szerve a csalás és visszaélés jeleit figyeli az odaítélt szerződésekben. A Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat ukrajnai tevékenysége a Pentagon számos gyorsított szerződéskötési akciójára és az amerikai segélyek esetleges feketepiaci eltérítésére összpontosít – mondta James Ives, a Védelmi Minisztérium Védelmi Főfelügyelői Hivatalának alá tartozó DCIS főigazgató-helyettese. Eddig egyetlen szerződéskötési csalás sem került nyilvánosságra. "A kockázat nagyon is valós, mivel hihetetlen mennyiségű, sokszor hadászati képességekkel rendelkező cikkel foglalkozunk, és mindezt nagyon gyorsan tesszük" – mondta Ives egy interjúban. "Bármikor, amikor ilyen jellegű felgyorsított erőfeszítéseket látunk, mindenféle tevékenységre van lehetőség, ami aggodalomra ad okot."

(vukics)
418 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page