top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2023.01.01.)
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra szólította fel a nyugati szövetségeseket, hogy továbbra is szállítsanak fegyvereket Ukrajnának. „Paradoxnak hangozhat, de az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás a leggyorsabb út a békéhez” – fogalmazott a norvég diplomata csütörtökön. Stoltenberg szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt „meg kell győzni” arról, hogy nem tudja elérni célját, egész Ukrajna elfoglalását. Szerinte csak ebben az esetben lehetne béketárgyalások révén megoldást találni, amely biztosítaná Ukrajna, mint független állam fennmaradását.


A legális, orvosi kannabisz önellátásra való törekvése érdekében Olaszország titkos tápanyagokkal, katonai precizitással irányított, ultratiszta helyiségekben termeszti a növényeket. Nem csoda, hogy a hadsereget hívta segítségül a feladathoz. 700 kilogramm csúcsminőségű kannabisz előállítását tervezi jövőre az olasz szolgálat, hogy fedezze az országban évente szükséges 1500 kilogrammnyi mennyiség közel felét, amelyet a fájdalomcsillapításra szorulók, például a rákosok vagy a Parkinson-kórban szenvedők igényelnek. "A következő lépés az önellátás – ez az ambíciónk" – mondta Nicola Latorre, aki a műveletet felügyelő Olasz Védelmi Ipari Ügynökséget vezeti. Az ügynökség, amely a védelmi minisztérium egyik ága, az állami védelmi vállalatok kereskedelmi hasznosításával foglalkozik. A hadsereg által még nem termeszthető kannabiszt Hollandiából, Kanadából, Dániából és Németországból importálják, de a termelés már javában folyik egy névtelennek tűnő, Firenze szélén található hadsereg létesítményben.


A General Dynamics Land Systems novemberben kezdte meg a hadsereg Mobile Protected Firepower rendszerének összeszerelését, miután júniusban a céget kiválasztották egy új, könnyű könnyű harckocsi fejlesztésére. Az MPF rendszer az első új harcjármű, amely közel négy évtized után új harckocsi típusként csatlakozik a haderőhöz. A fejlesztés célja, hogy javítsa a mobilitást, a védelmet és a közvetlen irányzású fegyverek tüzelési képességeit a harctéren – jelentette eredetileg az Army Times testvérkiadványa, a Defense News. A rendszer egy új alváz kialakítást is tartalmaz. A torony is teljesen új, mondta Kevin Vernagus, az MPF rendszer GDLS igazgatója, miközben a fejlesztő csapat azon dolgozik, hogy a belső tér és a vezérlés olyan maradjon, mint egy Abrams harckocsinál. A szolgálat várhatóan mintegy 6 milliárd dollárt költ az MPF beszerzési folyamata során. Becslések szerint a program teljes életciklus-költsége 17 milliárd dollár körül lesz. Az MPF első sorozatgyártása 2023 végén kerül a hadsereghez. A szerződés azonban előírja, hogy a hadsereg a korai gyártás során további 70 darabot vásárolhat, összesen több mint 1,1 milliárd dollár értékben. A versenytárs BAE Systems-t megelőzve a GDLS 12 prototípust szállított le, amelyeket a 82. légideszant hadosztály katonái fognak kiértékelni. A versenytársakkal összehasonlítva a pozitív értékelések ellenére a GDLS egyeztet a hadsereggel az arizonai Yuma Proving Groundon tapasztalt túlmelegedési problémák megoldása érdekében. A hadsereg vezetői 504 jármű megvásárlását tervezik, amelyek legalább 30 évig lesznek a szolgálat állományában. A beszerzés nagy részét 2035-re kell befejezni.


Mivel a kongresszus idén 100 milliárd dolláros segélyt szán Ukrajnának Oroszország visszaszorítására, a Pentagon bűnüldöző szerve a csalás és visszaélés jeleit figyeli az odaítélt szerződésekben. A Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat ukrajnai tevékenysége a Pentagon számos gyorsított szerződéskötési akciójára és az amerikai segélyek esetleges feketepiaci eltérítésére összpontosít - mondta James Ives, a Védelmi Minisztérium Védelmi Főfelügyelői Hivatalának alá tartozó DCIS főigazgató-helyettese. Eddig egyetlen szerződéskötési csalás sem került nyilvánosságra. "A kockázat nagyon is valós, mivel hihetetlen mennyiségű, sokszor hadászati képességekkel rendelkező cikkel foglalkozunk, és mindezt nagyon gyorsan tesszük" – mondta Ives egy interjúban. "Bármikor, amikor ilyen jellegű felgyorsított erőfeszítéseket látunk, mindenféle tevékenységre van lehetőség, ami aggodalomra ad okot."


A háború ellenére Ukrajna lakosságának csaknem kétharmada boldognak tartja magát, 88%-a pedig hisz országa Európai Unión belüli fényes jövőben már 10 éven belül – nyilatkozta szombaton Volodimir Paniotto, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) főigazgatója az rbc.ua hírportálnak. Mint a szociológus elmondta, a kutatások szerint a válaszadók 88%-a hiszi, hogy 10 év múlva Ukrajna az Európai Unió virágzó tagja lesz, nem pedig tönkrement gazdaságú és nagymértékben kivándorló ország. De szerinte a boldogság szintjére vonatkozó adatok a leglenyűgözőbbek. „Féltünk feltenni ezt a kérdést, mert nem tudtuk, hogy ez nem vált-e ki felháborodást a válaszadók körében, nevezetesen: mi a boldogság a háború alatt?” – emlékeztetett. „De ezt a kérdést legalább évente egyszer feltesszük, és kár lenne, ha idén nem történik meg. Így most, decemberben 65% tartja magát boldognak, és csak 15% boldogtalan, a többieknek ambivalens érzésük volt. És ez csak 6%-kal alacsonyabb a háború előtti szintnél, akkor 71% volt boldog” – jegyezte meg Volodimir Paniotto. Szakemberek szerint ez a jelenség azzal magyarázható, hogy a boldogság kialakulásának mechanizmusa nem egyszerű és nem lineáris. Például a vagyon növekedése nem mindig vezet a boldogság növekedéséhez. Az USA-ban 1985-től 2005-ig a lakosság reáljövedelme megkétszereződött, de a boldogság szintje nem változott. Manapság Ukrajnában a háborús viszonyok között csökken a hiúság mértéke, és az emberek kezdenek örülni olyan egyszerű dolgoknak, amelyekre korábban nem figyeltek.


A központi bankok 1967 óta a leggyorsabb ütemben vásárolták fel a világpiacon az aranyat idén. A nagy vevők Kína és Oroszország lehettek, miközben egyre inkább le akarnak szakadni a dollárról. A World Gold Council iparági think-tank szerint az arany iránti kereslet 55 éves rekordot döntött az idén. A múlt havi, jegybanki vásárlásokról szóló becslések jóval magasabb számokat mutatnak, mint a központi bankok hivatalosan közölt adatai, és ez érthető módon találgatásokra adott okot a piacon a vevők kilétével és motivációival kapcsolatban - írja a Financial Times. Az orosz jegybank tisztviselői azonban már régóta stratégiai jelentőséget tulajdonítottak az aranytartalékok növelésének. 2006-ban azt mondták, kívánatos lenne, ha az arany részesedése 20-25 százalékra nőne a tartalékokon belül. Az utolsó 2022 februári adatok szerint ez az arány 20,9 százalékot tett ki. A Julius Baer svájci privátbank becslései szerint a 2012-es több mint 150 milliárd dollárról mindössze 2 milliárd dollárra csökkentették az amerikai állampapírok állományát a tartalékokon belül, miközben több mint 1350 tonnával növelték az aranykészletüket, amely jelenlegi áron csaknem 80 milliárd dollárt ér. Carsten Menke, a Julius Baer elemzési vezetője úgy véli, hogy az oroszországi és kínai vásárlások azt jelzik, hogy ezen országok egyre inkább vonakodnak a zöldhasúra támaszkodni. Ebben persze szerepet játszhatott az orosz devizatartalékok befagyasztása is. A következő év nagy kérdése az lehet majd a nemesfém piacán, hogy az átmeneti áresést használták-e csak ki a nyugati szövetségi rendszeren kívül álló országok jegybankjai 2022-ben és ezért vettek a szokásosnál jóval több aranyat. Vagy esetleg olyan strukturális változás indult el, amely során az amerikai dollár egyre inkább veszít tartalékdeviza szerepéből, s azt részben az arany veszi majd át.

Olekszij Reznyikov Ukrajna védelmi minisztere szerint Oroszország vezetése újabb mozgósítási parancsra készül, és egy héten belül lezárja határait az emberek elől. A tárcavezető pénteken videoüzenetben fordult az orosz állampolgárokhoz, és oroszul beszélve figyelmeztette a mozgósításra jogosult lakosokat: Biztosan tudom, hogy körülbelül egy hetük van, amíg szabadon dönthetnek. Január elején az orosz hatóságok lezárják a határokat, hadiállapotot hirdetnek, és újabb mozgósítási hullámot indítanak el. Ezen túl Fehéroroszországban is lezárják a határokat. Reznyikov figyelmeztetett: a városokban élő oroszok lehetnek különösen veszélyben. Krijlo Budanov, az ukrán hírszerzési igazgatóság vezetője az új mozgósítási parancs dátumát is elárulta, amely szerinte január 5-én kezdődik el.


Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy Kína az ukrajnai háború idején fűzi egyre szorosabbra a szövetségét Oroszországgal – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője, miután Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping, Oroszország és Kína elnöke pénteken videótalálkozót tartott. Peking azt állítja, hogy semleges, de viselkedése egyértelművé teszi, hogy továbbra is szoros kapcsolatokra törekszik Oroszországgal – szögezte le Ned Price, hozzátéve, hogy Washington „szorosan figyelemmel kíséri Peking tevékenységét”.


A tájékoztató szerint Ukrajna több régiójában zúgtak a légoltalmi szirénák Szilveszter este és január 1-re virradó éjszaka. Az ukrán légi erő által közétett tájékoztató szerint ezúttal iráni gyártású Shahed-131/136 drónokkal támadtak az oroszok. Az ukrán légvédelem és a többi fegyvernem katonái 45 ellenséges drónt tett ártalmatlanná. Szilveszter estén 13, új év első napjára virradóan 32 pilótanélküli ellenséges repülőt semmisítettek meg.


2022 vége nem jelenti az Ukrajnának nyújtott lengyel segélyek végét. Erről Mateusz lengyel kormányfő írt a Twitteren, Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejegyzésére reagálva, melyben köszönetet mondott a lengyel kormánynak és a lengyel népnek, amiért újabb tétel Starlink műholdas kommunikációs terminálokat szállítottak Ukrajnába, jelenti az Ukrinform. „Az év vége nem jelenti az Ukrajnának nyújtott lengyel segélyek végét. Mindannyian reméljük, hogy 2023 a győzelem és a béke éve lesz!” – írta Morawiecki. Ukrajna újabb Starlink műholdas kommunikációs terminálokat kapott Lengyelországból, amelyeket a „megtörhetetlenségi pontokra” küldenek. Smihal miniszterelnök elmondta, nagyon fontos, hogy az ukrajnaiak kapcsolatban maradjanak szeretteikkel, és a kritikus infrastruktúra továbbra is működjön a legnehezebb helyzet ellenére is. Ukrajnában 11 500 „megtörhetetlenségi pontot” nyitottak.


Négyen tűntek el, ketten közülük meghaltak. A Máramarosi-havasokban lévő Pop Ivan hegycsúcs környékén eltűnt férfiak illegálisan próbáltak átjutni a szomszédos Romániába. December 25-én az ukrán határőröket a román kollégáik értesítették arról, hogy két, az ukrán–román határt illegálisan átlépő személyt őrizetbe vettek. A fogvatartottak arról számoltak be, hogy négy másik férfi is volt velük, de szem elől vesztették őket a nagy hóban. A határőrök 30 katona, a katasztrófa-elhárítás hegyimentőinek, illetve a román kollégáiknak a bevonásával nagyszabású mentőakciót szerveztek. A keresés első napja nem hozott eredményt. Másnap azonban a román határőrök közölték, hogy a keresett négy férfi közül kettőt őrizetbe vettek, egyet pedig holtan találtak. Később a szomszédos ország munkatársai megtalálták a negyedik ukrajnai férfit is, szintén holtan. Nem ők az első menekülők, akik ezt a veszélyes útvonalat választják, sikertelenül.


A Gyija alkalmazáson keresztül végzett felmérés során 1,5 millió ember nyilvánított véleményt. Lezárult az a közvélemény-kutatás, amely a karácsony méltatásának dátumát firtatta az országban – közölte Mihajlo Fedorov. A digitális átalakításért felelős miniszter elmondta, a karácsony ünneplésének időpontjáról szóló kérdőív az egyik legnépszerűbb felmérés volt. Egy hét alatt több mint 1,5 millió szavazat érkezett, amely igen jelentős eredmény – fogalmazott Fedorov. Kiderült, az ukránok többsége december 25-ét preferálja a karácsony ünneplésének időpontjaként. A szavazatok közel 60 százaléka (903 265) tanúskodik erről. A felhasználók 25%-a (390 125) január 7-ét választotta. Korábban beszámoltunk arról a szociológiai felmérésről, amely megjegyezte, hogy az elmúlt évben 26-ról 44%-ra nőtt azoknak a száma, akik a karácsony ünnepének december 25-re való áthelyezését támogatják Ukrajnában.

Herszon megszállása óta az ukrán erők heves csatákat vívnak az orosz csapatokkal Bahmut környékén. Az ellenség nagyon szeretné elfoglalni ezt a várost, mert megnyitná az utat más keleti erődítmények felé – közölte Kirilo Budanov, a Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője a BBC-nek adott interjújában. A kiadvány beszélgetésre hivatkozva közölte, Bahmut oroszok által való elfoglalása megzavarná Ukrajna szállítási útvonalait, és megnyitná az utat Ukrajna keleti fellegvárai felé, köztük Kramatorszkba és Szlovjanszkba. Budanov elmondása szerint a város elleni támadást a Wagner alakulat vezeti. Úgy vélik, hogy alapítója, Jevgenyij Prihozsin „politikai nyereményként” akarja megszerezni a várost a magas rangú orosz tisztviselők közötti rivalizálás hátterében.


A Liaoning kínai repülőgép-hordozó az elmúlt két hétben a japán Okinawa sziget és az amerikai Guam terület közelében hajózott. A haditengerészeti műveletek egy olyan év végére estek, amelyben több katonai eszkaláció is történt Washington és Peking között. Tokió arról számolt be, hogy a Liaoning és legalább négy másik nagy hadihajó Okinawa közelében lévő vizeken tevékenykedett, hozzátéve, hogy a hajók több napon át mintegy 150 mérföldre a parttól maradtak. Miközben a térségben tartózkodott, a kínai repülőgép-hordozó több mint 200 fel- és leszállási gyakorlatot hajtott végre. Csütörtökön japán tisztviselők megerősítették, hogy miután elhajózott Japánból, a flottilla ezután az Egyesült Államok Guam nevű területének közelében haladt. A Global Times, az országot irányító Kommunista Párthoz szorosan kötődő kínai lap szerint a művelet "megmutatta, hogy a kínai hordozó készen áll megvédeni az országot az onnan indított esetleges amerikai támadásokkal szemben".

(vukics)
475 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page