top of page

Szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2023.01.22.)
Megrázó információk birtokába jutott a Metropol. A magyar határtól alig néhány száz méterre, egy vasúti csomópont gondosan őrzött és elkülönített részén egy speciálisan erre a célra kialakított hűtővagonban több száz katona holttestét őrzik az ukrán hatóságok. A katonák már több hete, sőt egyes esetekben több, mint egy hónapja vesztették életüket, de a hozzátartozók még nem temethették el őket. A temetések kérdését ugyanis a legsúlyosabb politikai kérdésként kezeli Zelenszkij elnök háborús propagandát irányító csapata. Még azt is szabályozzák, hogy a halálhírről mikor, milyen ütemben értesülnek a hozzátartozók, de gondosan beosztják az egy napra eső, engedélyezett temetések számát is. Nyilvánvalóan az egyre tömegesebb emberveszteségek miatti pániktól, a hozzátartozók kétségbeesésétől, a polgári és katonai hangulat még inkább drámai megromlásától tartanak. Ezért van szükség a speciális hűtővagonokra, amelyek közül most egy a magyar határtól alig néhány száz méterre áll, a legszigorúbb katonai őrizet alatt. Ezeket a speciális járműveket a külföldi katonai segítségnyújtás címén néhány hónapja kapta Ukrajna, illetve vannak saját fejlesztésű halottszállító hűtőkocsijaik is. Az eddig napvilágra került információk szerint egy-egy ilyen halottszállító vagon 50 tonna teherbírású, azaz egyenként hozzávetőleg 500 holttest tárolására képes. Eddig egyedül az Al-Jazeera televíziónak engedték meg az ukránok, hogy bemutasson egy ilyen hűtővagont, de persze csak akkor, amikor orosz katonák holttestét szállította. Kárpátalján napi legfeljebb négy-öt holttestet emelnek ki a hűtővagonokból, nem mindig elhalálozási sorrendben. Politikai, nemzetiségi okokat, az elhunytak életkorát is figyelembe véve engedélyezik a temetéseket.


A kijevi városi tanács földbizottsága elvetette azt a javaslatot, hogy katonai temető létesítsenek az úgynevezett Kopasz hegyen – írta a Korrespondent. Erről a január 18-i ülésén döntött a bizottság – jelentette Oleszja Pinzenik városi képviselőre hivatkozva a Cseszno mozgalom. A határozat hátterében az áll, hogy a Miniszteri Kabinet új helyszín kijelölését kérte a városi tanácstól. A döntés alapja a Minisztertanács levele volt, amelyben a temető helyének megváltoztatását kérték a képviselőktől. “A Kopasz hegyen tervezett katonai temető ügye lezárult. A javaslat közfelháborodást okozott a főváros lakosai körében, ezért több szempontból is rossz döntés lett volna itt katonai temetőt létesíteni. Most új helyszínt keresünk, az érintett szakszolgálatok, természetvédők, történészek bevonásával, természetesen a lakosság véleményét is kikérjük majd. Több lehetséges helyszínt is javasoltunk már, de ez a döntés megbeszélést igényel” – jegyezte meg Pinzenik. Az új javaslatokat a Miniszteri Kabinet előírásainak megfelelően Vitalij Klicsko polgármestertől, Julia Laputina veteránügyi miniszter minisztertől, Olekszandr Tkacsenko kulturális minisztertől, Olekzij Reznyikov védelmi minisztertől, Irina Verescsuk reintegrációs minisztertől január 20-ig várják.


Az orosz hadsereg műveleti ellenőrzése alá vont négy települést a Zaporizzsja megyei Orihiv közelében – jelentette ki Vlagyimir Rogov, a régió Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja csütörtök éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Rogov szerint az Orihivtól délnyugatra és délkeletre fekvő települések harci felderítés eredményeként kerültek orosz műveleti ellenőrzés alá. A várost tartják az ukrán csapatok, de a második védelmi vonalra vonultak vissza.


A partnereinknek fel kell ismerniük azt az egyszerű igazságot, hogy Ukrajna Európa túléléséért küzd, ezért a partnereknek és szövetségeseknek össze kell hangolniuk az Ukrajnának nyújtott támogatásukat – közölte vasárnap Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó azt írta: „a partnereinknek rá kell jönniük az igazságra: sajnos a globális hajó léket kapott, és a legénység ua-része a hajó túléléséért küzd. A kivárás/bliccelés nem fog működni.” A hajó megmentése érdekében mindenkinek összehangolt cselekvésre van szüksége – tette hozzá. „Ez pedig tankokat, rakétákat, fegyvereket, pénzt és egyéb dolgokat jelent a részükről Ukrajna számára” – figyelmeztetett Mihajlo Podoljak. Podoljak tegnap kijelentette: az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás minden késése emberi életeket jelent, egyes országok határozatlansága öli az ukránokat. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a partnerek végül ellátják Ukrajnát a szükséges katonai felszerelésekkel. Mivel a háború befejezésének egyetlen lehetősége Oroszország veresége, a katonai támogatás késleltetése csak meghosszabbítja a háborút és megnöveli az árat az ukránok számára – tette hozzá. „A mai határozatlanság még több emberünket öli meg. A késlekedés minden napja ukránok halálát jelenti. Döntsetek gyorsabban!” – szólította fel Ukrajna partnereit Mihajlo Podoljak.


Lengyelország lehetségesnek tartja koalíció létrehozását modern harckocsik Ukrajnába történő szállítására Németország nélkül, ha az ország nem vállalja Leopard 2 tankok átadását – jelentette ki vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja Németország magatartását a Leopard tankok Ukrajnának történő szállításával kapcsolatban, és nem érti, minek kell történnie ahhoz, hogy az ország „kinyissa a szemét és elkezdjen Németország lehetőségeinek megfelelően cselekedni”. Úgy vélte, ha Németország nem áll készen arra, hogy önállóan tankokat szállítson Ukrajnának, akkor legalább ne kösse meg más partnerek kezét. Újságírói kérdésre, hogy mit tesz Lengyelország azzal az ígéretével, hogy 14 Leopard 2 harckocsit szállít Ukrajnának, ha Németország nem egyezik bele, vagy elhalasztja a kérdés megoldását, a lengyel miniszterelnök a következőt válaszolta: „egy kisebb államkoalíciót hozunk létre, amely készen áll arra, hogy megossza modern tankjait Ukrajnával.” Mint Mateusz Morawiecki kiemelte: „nem fogjuk csak nézni, ahogy Ukrajna elvérzik.”


Christine Lambrecht német védelmi miniszter a lemondását megelőzően leállította a műkőképes Leopard tankok leltárba vételét, hogy ne keltsen illúziókat az ukránokban és csökkentse a német kormányra nehezedő nyomást a harckocsik Ukrajnának való átadásával kapcsolatban – közölte a Business Insider című oknyomozó lap. A jelentés szerint a ramsteini konferencia nyolcadik ülésén vált ismertté, hogy az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius utasítotást adott ki annak ellenőrzésére, hogy mi a helyzet a Leopard tankokkal kapcsolatban Németországban. Meglepetést okozott a megbeszéléseken, hogy miért csak most adtak ki a németek ilyen utasítást, miután Oroszország csaknem egy éve tartó teljes körű háborút folytat Ukrajna ellen, és ennyi ideje vitatkoznak a nyugati tankok Ukrajnának való szállításáról. A Business Insider újságírói a német védelmi minisztérium több forrásából is megtudták, hogy az előző miniszter, Christine Lambrecht elrendelte, hogy ne végezzenek leltárt a Bundeswehrben a használható Leopard 1 és Leopard 2 harckocsikról. Ennek lehetséges oka az a törekvés, hogy ne gyakoroljanak további nyomást Olaf Scholz kormányára a potenciális harckocsi-szállítást illetően azon az alapon, hogy ha kiderülne, hogy a Bundeswehr számolja a működőképes harci járműveit, akkor ezt úgy értékelhetnék, hogy a németek készek átadni őket. A Business Insider megkereste Christina Lambrecht leköszönt német védelmi minisztert, hogy kommentálja a hírt, de még nem kapott visszajelzést.


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében felszólította Norvégiát, hogy csatlakozzon a fegyveres erőket támogató tankkoalícióhoz, valamint vezessen be szankciókat az orosz rakéta- és drónipar ellen. „Beszéltem Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszterrel, hogy megköszönjem Norvégiának a biztonsági segítségét, és hogy megvitassuk a következő csomagot. Felszólítottam Norvégiát, hogy csatlakozzon a nemzetközi harckocsi-koalícióhoz. Szankciók bevezetését is szorgalmaztam az orosz rakéta- és drónipar ellen, hogy leálljon a háborús bűnökre és terrorra alkalmas eszközök gyártása” – mondta Kuleba.


A Cseh Köztársaság védelmi minisztériuma cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint kész lenne azoknak a Leopard 2 harckocsiknak az Ukrajnába történő szállítására, amelyeket Németországtól kapott a Kijevnek átadott szovjet típusú T-72-es tankokért cserébe, tájékoztatott szombaton az Ukrajinszka Pravda hírportál a cseh védelmi minisztérium közlésére hivatkozva. A jelentés szerint a külföldi média arról számolt be, hogy Csehország és Szlovákia állítólag kész lemondani a Leopard 2 harckocsikról Ukrajna javára. Ez az információ nem igaz. "Senki nem kérte vagy javasolta Csehországtól olyan tankok szállítására, amelyeket a korábbi megállapodás szerint Németországtól kapott kompenzációként az Ukrajnának nyújtott támogatásért cserébe.” A cseh védelmi minisztérium közölte, hogy semmi hasonlóról nem esett szó a Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén a németországi Ramstein amerikai támaszponton, ahol öttucatnyi ország képviselői tárgyaltak Ukrajna további katonai támogatásáról. „Az a feltételezés, hogy a Cseh Köztársaság amerikai Abrams tankokat kap majd a Leopard tankok helyett, légből kapott” – áll a közleményben.


Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes a Twitteren felszólította Boris Pistorius új német védelmi minisztert, hogy kezdjék el a Leopard tankok szállítását Ukrajnának, és ne húzzák az időt ellenőrzésekkel – adta hírül szombaton az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint a külügyminiszter-helyettes azt írta: „Mit kell még ellenőrizgetni, Pistorius úr? Szállítsatok! Kár, hogy a közlekedési jelzőlámpa így mutatkozik be.” A hírportál emlékeztetett arra, hogy tegnap a Ramstein-találkozón nem született megállapodás a német Leopard 2 tankok Ukrajnának történő átadásáról. Érdekes módon azonban számos ország már beleegyezett abba, hogy kiképzést indít az ukrán hadsereg számára a Leopardok kezelésére. A találkozót követően Boris Pistorius német védelmi miniszter kijelentette, hogy Berlin kész gyorsan beleegyezni a Leopard-tankok átadásába, de csak akkor, ha erről megállapodás születik a szövetségesekkel. Szerinte jelenleg a különböző országok között van, amelyik helyesli és van, amelyik ellenzi a tankok szállítását Ukrajnának. Ugyanakkor Pistorius utasította a minisztériumát, hogy ellenőrizze, hány Leopard 2 harckocsi van a Bundeswehrben és az iparban.


A munkácsi 128. hegyivadászdandárban szolgálhat a legtöbb kárpátaljai magyar, és éppen ez az az alakulat, amelyet a legvéresebb ütközetekben vetnek be. Pontos veszteségeik nem ismertek, de a „szoledari húsdarálóban” valószínűleg rengetegen elestek. A frontról hazatérő katonák is valóságos földi pokolról számoltak be lapunknak. Információink szerint a kárpátaljai halottasházak is megteltek, már szándékosan lassítják az áldozatok kiadását, írja a Magyar Nemzet. Újabb katonát veszített a kárpátaljai 128. dandár. Fejer Iván a háború első napjától kezdve teljesített szolgálatot, az 1981-es születésű, árdánházai katona január 18-án halt meg a Bahmutnál szerzett súlyos sérüléseiben. A fronton vesztette életét Ivan Hluhanics őrmester, a 128-as dandár páncéltörő rakétaegységének parancsnoka. A 48 éves, mércsei katona január 14-én hunyt el harci feladat teljesítése közben – csak két gyászhír tegnapról a kárpátaljai sajtóból, miközben szinte nem telik el úgy nap, hogy ne számoljanak be újabb háborús áldozatokról. Ráadásul könnyen lehet, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Lapunk információi szerint az egyik Munkács közeli halottasház már megtelt a keleti fronton elesett katonák holttestével, az azonosítást és kiadásukat azonban szándékosan lassítják. Forrásaink szerint már korábban is bevett gyakorlat volt, hogy egy nap csak öt-hat halálesetet jelentettek be, miközben az áldozatok száma ennél sokkal magasabb volt. Emögött minden bizonnyal az a megfontolás áll, hogy ne sokkolják a társadalmat, illetve kedvezőbb színben tüntessék fel a hadi helyzetet. Emlékezetes, hogy amikor tavaly szeptemberben egyszerre hét katona halálát jelentették be, gyásznapot rendeltek el. Ukrajnában a háborús veszteségek szigorú államtitoknak számítanak, amiről hivatalos információt csak ritkán hoznak nyilvánosságra. Aki a szabályt bármilyen módon – akár egy közösségi médiás bejegyzéssel vagy hozzászólással – megszegi, börtönbüntetésre számíthat. Ha mégis elhangzik valamilyen statisztika, az nehezen komolyan vehető: decemberben például ukrán részről 10–12 ezer halottat ismertek el, miközben orosz részről 100–120 ezres veszteségről beszéltek. Habár a hadtudomány is úgy tartja, hogy a támadó mindig súlyosabb árat fizet, a tízszeres arány biztosan hiteltelen. Mértéktartó nyugati becslések és nyugati politikusok „elszólásai” szerint a halottak és sebesültek száma – egyébként mindkét oldalon – már meghaladta a százezret. Az biztos, hogy a legtöbb magyar a munkácsi 128. hegyivadászdandárban szolgál, amelyet rendre éppen a leghevesebb harcoknál vetnek be. Aggodalomra ad okot, hogy – részben megerősített – orosz híradások szerint nemrégiben a kelet-ukrajnai Szoledar ostrománál a 128. dandárt „szétverték”. Az oroszok állítása szerint az ukránok vesztesége 20-25 ezres volt a csatában; ez valószínűtlen, hiszen egy ilyen – szó szerint – vérfürdő katasztrofális hadi következményekkel járna, amelynek nem látszanak a jelei. Ettől függetlenül az viszont bizonyos, hogy mindkét fél irtózatos, valószínűleg sebesültekkel együtt akár a tízezres nagyságrendhez közelítő véráldozatot hozott. Ezt megerősíti az is, hogy állítólag a munkácsi 128. hegyivadászdandárt végre kivonták a frontvonalról. Információink szerint sokan értetlenül állnak az előtt, miért mindig a kárpátaljai alakulatokat küldik a leghevesebb harcokba.


Ekkora mozgósítás Kárpátalján még nem volt, amióta kitört a háború – mondják. Becslések szerint több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban. Összeírnak, behívót osztanak, begyűjtenek: utcán, piacon, a buszon, az óvodánál, presszókban. Már a cigánytelepeken is. És már a házakba is bemennek. A szóbeszéd szerint a feladat az, hogy tízezer embert be tudjanak sorozni a háború zajától távoli területről. Új dandárt alakítanak – beszélik, miután a legnagyobb, profi, kiképzett katonákból álló dandárt, más néven a munkácsi 128-asokat óriási veszteség érhette Szoledarnál. A kelet-ukrajnai település elfoglalását január 13-án jelentették be az oroszok. Hogy valójában mi a pontos igazság, hányan veszíthették életüket a keleti fronton az elmúlt napokban, azt senki sem tudja, hadititok. Ami biztos, hogy azokon az ukrán közösségi oldalakon, ahol eddig alkalmanként osztották meg egy elesett hős nevét és fényképét, az elmúlt 2–3 napban sorjáznak a gyászhírek. Amikor átlépjük a határt, még csak sejtjük, mi vár ránk odaát. Fél óra sem kell és rájövünk: aki csak hírekből tájékozódik, elképzelni sem tudja, milyen most az élet a határ túloldalán. Még ha nem is találunk hűtőkamiont elrejtve, tele holttestekkel – ilyen információk is terjedtek már idehaza a minap –, jelentős lehet az eddigi veszteség is, ami pedig ezután jön, ha így megy tovább, felbecsülhetetlen írja a PestiSrácok. A korábban hallott történetek alapján eddig sem finomkodtak – de most nagyon bedurvultak. Egyre több olyan videó jelenik meg közösségi oldalakon, amelyen az látható, hogy erőszakkal hurcolnak el embereket az utcán, az otthonukból. Egy olyan felvétel is nyilvánosságra került, amelyen arra kényszerítenek egy férfit, hogy aláírja: önként vonul be. Csapon bármerre megyünk, ahol sikerül emberekkel szóba elegyedni, mindenki erről beszél, hogy vajon meddig megy ez így, és miért nem azok az ukrán katonák vannak a fronton, akik az utánpótlást próbálják most összefogdosni. Egyre többen gondolják, hogy lassan senki sincs biztonságban, aki hadra fogható. Folyamatosan szűkítik a kivételek körét. Összeírják már a 16 éveseket is és egyre szigorúbbak a nyilvántartási szabályok. A nemrég elfogadott rendelet szerint egyetemre fel sem vehetik azt, akinek nincs papírja arról, hogy nyilvántartásba vették. Nyilvántartást kell vezetnie a munkahelyeknek és a települési önkormányzatoknak is, és le is kell jelenteniük minden hadkötelest. A legújabb őrület, egy egészen új törvényjavaslat az, hogy csak a hadkiegészítő parancsnokság engedélyével lehessen házasságot kötni vagy elválni. Ezt azért akarják bevezetni, mert előfordult, hogy valaki azért vált el, mert a gyermekét egyedül nevelő apákat nem vihetik el. Még – halljuk az újabb aggodalmakat.


Az ukrán védelmi minisztérium két-háromszor drágábban vásárol élelmiszert a katonáknak, mint amennyibe a kijevi boltokban kerülne – írja az Ukrajinszka Pravda. Az ukrán lap egy kiadványra hivatkozik, amelyben megtalálható annak a 13,16 milliárd hrivnya értékű megállapodásnak a másolata, amelyet december 23-án kötött az ukrán Honvédelmi Minisztérium a Poltava, Sumy, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi régiókban állomásozó katonai egységek élelmezési ellátásáról 2023-ra. Összehasonlításként a Silpo üzletláncot választották, amely Kijev egy eldugottabb részén található. Az itteni árakhoz képest két-háromszor drágábban szerzi be az élelmiszert a védelmi minisztérium. Érdekesség, hogy a minisztérium egy tojásért 17 hrivnyát fizet, míg a kiskereskedelmi ára nagyjából 7 hrivnyának felel meg. A burgonya kilója 22 hrivnyába kerül, míg a kiskereskedelmi ára nagyjából 8 és 9 hrivnya közé tehető.

Ismét vannak arra utaló jelek, hogy küszöbön állhat egy újabb orosz offenzíva. Ezért is mondják az ukránok, hogy minél több tankra van szükségük − írja elemzésében a Sky News. Az ukrán vezetés aggódik, hogy a Nyugat figyelme lanyhul Ukrajnával kapcsolatban. Washingtoni szemszögből nézve biztosan igaz, hogy a republikánus törvényhozók körében egyre nagyobb a nyugtalanság, mert úgy látják, hogy Ukrajnába ellenőrizetlenül és látszólag végtelen mennyiségben áradnak a fegyverek.


(vukics)
602 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page