top of page

Szijjártó Péter teljes beszéde – New York – ENSZ Ukrajnával kapcsolatos vészhelyzeti ülése


Az ukrán győzelemről és a közelgő orosz vereségről szóló hírek elárasztották a Nyugatot azóta, hogy Oroszország februárban megkezdte ukrajnai invázióját. De vajon mennyire igaz ez a narratíva? William Scott Ritter Jr. az amerikai tengerészgyalogság volt hírszerző tisztje és az ENSZ fegyverzetfelügyelője Dimitri Lascarisszal beszélget a The Real News számára készített különleges interjúban. Annak ellenére, hogy a szeptemberi ellentámadás során némi területet foglalt el, az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, és teljesen külső támogatásra szorul. Ritter továbbá azzal érvel, hogy Ukrajna céljai ebben a háborúban elérhetetlenek, míg Oroszország céljait tárgyalásos úton lehet elérni. Miközben a háború dúl, és az Oroszország szankcionálására tett kísérletek továbbra is visszafelé sülnek el, az európai és ukrajnai embereknek több kárt okoznak, mint Oroszországnak. Végső soron Európának be kell ismernie, hogy a NATO anakronizmus, és a nemzetközi béke és együttműködés előmozdítása érdekében új biztonsági paradigmára van szükség. Az interjú 2022. november 4-én készült.


William Scott Ritter Jr. író és szakértő, az Egyesült Államok tengerészgyalogságának egykori hírszerző tisztje és az ENSZ fegyverzetfelügyelője.


Dimitri Lascaris jogász, újságíró és aktivista a québeci Montrealból. Dimitri 2020-ban indult a Kanadai Zöld Párt vezetéséért.


Dimitri Lascaris: Dimitri Lascaris a kanadai Montrealból jelentkezik a The Real News Network számára. Ma Scott Ritter csatlakozott hozzám. Scott egykori amerikai tengerészgyalogos és hírszerző tiszt, aki több mint 20 éves pályafutása során többek között a volt Szovjetunióban teljesített szolgálatot, fegyverzetellenőrzési megállapodást hajtott végre, Norman Schwarzkopf amerikai tábornok stábjában szolgált az Öbölháború alatt, majd 1991 és 1998 között az ENSZ fegyverzetfelügyelőjeként dolgozott Irakban. Több könyv szerzője, köztük legújabb műve, a Leszerelés a peresztrojka idején. Üdvözöljük a The Real News-ban, Scott.


Scott Ritter: Ritter: Köszönöm a meghívást.


Dimitri Lascaris: Scott, a mai beszélgetésünk középpontjában – ami, biztos vagyok benne, hogy nem lesz meglepő számodra, hiszen ez a téma mindannyiunk számára forró téma volt az utóbbi időben – az ukrajnai háború áll. És mint azt sok nézőnk tudja, Ön sokat kommentálta és írta az ukrajnai háborút, és olyan nézeteket fogalmazott meg, amelyekről azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy jelentősen eltértek azoktól, amelyek a háborúról szóló nyugati közbeszédet uralják. És az egyik uralkodó téma, mint azt Ön is jól tudja, a háborúról szóló nyugati mainstream diskurzusban az, hogy Ukrajna nyer, és hogy az orosz hadsereg teljesítménye a kiábrándítótól a katasztrofálisig terjed. Ez az állítás az ukrán hadsereg legutóbbi, a Harkiv régióban végrehajtott offenzívája során érte el a csúcsát, amelynek eredményeképpen az ukrán hadsereg ellenőrzése alá vonta azt a nagy területet, amelyet Oroszország hónapok óta ellenőrzött.


De még azután is, hogy Oroszország elvesztette ezt a területet, Oroszország még mindig számos olyan város felett rendelkezett, amelyeket az invázió előtt nem ellenőrzött, köztük Szijjerodonyeck, Liszicsanszk, Mariupol és Herszon. Az ellentámadás után Oroszország egy nagyon fontos dolgot is megtartott: a Krímhez vezető szárazföldi hidat. És végül két dolog történt a harkivi ellentámadás óta. Egyrészt a frontvonal stabilizálódni látszik, másrészt az orosz hadsereg elkezdte szisztematikusan lebontani az ukrajnai elektromos hálózatot. Tehát ezzel a háttérrel, amelyet bizonyára jól ismer, mit gondol a jelenlegi harctéri körülmények között arról az állításról, hogy Ukrajna nyeri ezt a háborút, Oroszország pedig veszít?


Scott Ritter: Ritter: Nos, kezdjük az alapvető stratégiai célkitűzésekkel. Nézzük először az orosz stratégiai célokat. Oroszország mindenekelőtt arra törekszik, hogy rávegye Európát és az Egyesült Államokat, hogy elfogadják a tárgyalásos úton kialakítandó új európai biztonsági keretrendszer gondolatát. Ez olyasmi, amit Oroszország Ukrajna lerohanása előtt tett le az asztalra. Ha az emberek visszaemlékeznek tavaly december 17-re, azt hiszem, Oroszország két szerződéstervezetet nyújtott be, egyet a NATO-nak, egyet pedig az Egyesült Államoknak, amelyekben megfogalmazta Oroszország álláspontját arról, hogy milyen elképzelései vannak egy új európai biztonsági keretrendszerről. Felkérték a Nyugatot, hogy olvassa el és folytasson komoly vitát róla, de figyelmen kívül hagyták őket.


 


272 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page