top of page

Terjeszkedő háború – Az Egyesült Államok és a NATO csirkét játszik Oroszországgal (Caitlin Johnstone jegyzete)
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


Az Egyesült Államok és a NATO csirkét játszik Oroszországgal Ukrajna miatt, és senki nem teszi a lábát a fékpedál közelébe. Még csak rá sem néznek.


Manapság szinte lehetetlen lépést tartani a nyugati birodalom háborúskodásával.


Vlagyimir Putyin a NATO ijesztő lépéseire válaszul, amelyek lehetővé teszik, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Ukrajna orosz területre csapást mérjen, a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy ezek az eszkalációk „súlyos következményekkel” járhatnak.


„Ez az állandó eszkaláció súlyos következményekhez vezethet” – mondta az orosz elnök. "Ha ezek a súlyos következmények bekövetkeznek Európában, hogyan fog viselkedni az Egyesült Államok, szem előtt tartva a stratégiai fegyverek terén fennálló paritásunkat? Nehéz megmondani. Vajon globális konfliktust akarnak?"


[Egy magas rangú ukrán tisztviselő utalt arra, hogy Kijev esetleg elkezdte használni a nyugati fegyvereket Oroszországon belüli célpontok elleni támadásokhoz – jelentették kedden különböző hírügynökségek, miután Joe Biden elnök titokban engedélyt adott Ukrajnának amerikai fegyverek használatára Harkivban, amiről a Politico május 30-án számolt be. ]


Konkrétabb képet kaphatunk arról, hogy miről beszélt Putyin abból a kirívó fenyegetésből, amelyet Moszkva a múlt hónapban hivatalosan intézett az Egyesült Királysághoz, mondván, hogy ha Ukrajna bármilyen brit fegyvert használna orosz terület megtámadására, az közvetlen orosz támadásokat eredményezhetne a brit katonai célpontok ellen Ukrajnában „és azon túl”, ami Oroszországot a NATO-erőkkel folytatott forró háború mélységesen veszélyes állapotába helyezné.


Pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elutasította Putyin figyelmeztetéseit, mondván,


"Ez nem újdonság. Már ... régóta az a helyzet, hogy minden alkalommal, amikor a NATO-szövetségesek támogatást nyújtanak Ukrajnának, Putyin elnök megpróbál minket megfenyegetni, hogy ne tegyük ezt".


A birodalmi vezetők által az utóbbi időben tanúsított gavalléros hozzáállást a nukleáris brinkmanséghez hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is megszólaltatta, aki szerint az USA közel áll ahhoz, hogy „végzetes” tévedést kövessen el.


"Szeretném óva inteni az amerikai tisztviselőket a számítási hibáktól, amelyek végzetes következményekkel járhatnak. Valamilyen ismeretlen oknál fogva alábecsülik az őket érő visszautasítás súlyosságát” – mondta állítólag Rjabkov.

„Arra kérem ezeket a tisztviselőket, akiket látszólag semmi sem zavar, hogy szánjanak egy kis időt a számítógépes játékokra, amit a jelek szerint éppen csinálnak, tekintve, hogy könnyelműen kezelik a komoly kérdéseket, és nézzék meg közelebbről, amit Putyin mondott” – tette hozzá Rjabkov.


Úgy tűnik, hogy az amerikai tisztviselők éppen az ellenkezőjét teszik annak, amit a külügyminiszter-helyettes javasol: John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn azt mondta a sajtónak, hogy a Biden-kormányzat nyitott a tárgyalásokra az amerikai gyártmányú fegyverek orosz területre történő további kiterjesztéséről.


Arra a kérdésre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök panaszkodott, hogy az orosz területre korlátozott csapások végrehajtására adott amerikai engedélyek nem elégségesek, és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megjegyzései szerint hamarosan nagyobb hatósugarú orosz területre is engedélyt kaphatnak, Kirby azt mondta, hogy senkit sem lephet meg, hogy Zelenszkij többet akar, és hogy az USA továbbra is tárgyalni fog Ukrajnával az amerikai támogatású, az orosz szárazföldön mélyebben fekvő csapások lehetőségéről.


„És így folytatjuk ezeket a megbeszéléseket, folytatjuk ezeket a beszélgetéseket az ukránokkal” – mondta Kirby. "Abszolút, meg fogjuk. És hogy ez további politikai változásokhoz vezet-e, azt egyelőre nem tudom megmondani, de nem fogunk hátat fordítani annak, amire Ukrajnának szüksége van.És továbbra is megpróbáljuk - ismétlem - fejleszteni a támogatásunkat, ahogy a harctér is fejlődik".


Éppen a minap írtam, hogy Biden felhatalmazását az orosz területre amerikai fegyverekkel végrehajtott korlátozott csapásokra azonnal követni fogja a még több kiterjesztésre való törekvés, az Oroszországba mélyebben benyúló csapásokkal, és most itt vagyunk. Minden alkalommal, amikor a háborúskodóknak sikerül egy kiterjesztést elérni, azonnal elkezdenek egy másikat erőltetni.

Van egy határa annak, hogy Oroszország hány kiterjesztést tűr el, mielőtt kemény lépéseket tenne a NATO ellen az elrettentés hitelességének helyreállítása érdekében, és senki sem tudja pontosan, hol van ez a határ. Úgy tűnik azonban, hogy a NATO elszántan és eltökélten meg fogja találni, és amikor ezt megteszi, lehet, hogy máris visszafordíthatatlan szabadesésben vagyunk a nukleáris Armageddon felé. Mindez akkor történik, amikor a holland külügyminiszter nyilvánosan zöld utat ad Ukrajnának, hogy F-16-osokkal támadjon orosz területet. Amint azt Kyle Anzalone, az Antiwar munkatársa megjegyzi erről a hírről, az F-16-osok nukleárisan alkalmas harci gépek.


Fontos, hogy visszavágjunk az Oroszországgal való brinkmanizmusnak, még jóval azelőtt, hogy a nukleáris háború szélére kerülnénk, mert addigra nyilvánvalóan már túl késő lesz bárkinek is bármit is tenni – sőt, egy teljes körű nukleáris háború a NATO és az Orosz Föderáció között azt jelentheti, hogy soha többé senki nem fog semmit sem tenni.

A nukleáris armageddon az egyetlen olyan külpolitikai hiba, amelyet nem lehet utólag korrigálni, ezért rendkívül sürgős a korrekció, még jóval azelőtt, hogy odaérnénk.


A nukleáris háború legnagyobb kockázata nem az, hogy bármelyik fél tudatosan választja a háborút, hanem az, hogy a növekvő feszültségek káoszában és zűrzavarában félreértés, félreértelmezés vagy műszaki hiba miatt kirobbantják, ahogyan az a legutóbbi hidegháború alatt számos alkalommal majdnem megtörtént. Minél magasabbra emelkedik a feszültség, annál valószínűbbé válik egy ilyen incidens, és annál hajmeresztőbbé válik mindenki nukleáris rendszere.


[Lásd: Amerikai elnökök, akik a nukleáris armageddonnal játszanak]


Olyan ez, mint egy patthelyzet, ahol az emberek fegyvert fognak egymásra, mint a Kutyaszorítóban a végén.

Minél több fegyver van, és minél feszültebbé válik a helyzet, annál valószínűbb, hogy valaki olyan lépést tesz, ami elindítja az egészet, és mindenki meghal.
És ezért nagyon nyugtalanító, hogy ezeket a feszültségeket a birodalom ilyen lazán fokozza, anélkül, hogy bárki is ellenállna – sem a nyugati kormányok, sem a média, de még az átlagemberek sem jelentős számban.

Ezek a szörnyszülöttek az Armageddon fegyverekkel játszanak, és úgy tűnik, senki nem teszi a lábát a fékpedál közelébe. Még csak rá sem néznek. Úgy tűnik, hogy még csak nem is gondolkodnak rajta.


Legalábbis ki kell találnunk valamilyen módot arra, hogy az emberek elgondolkodjanak ezen. Ez egy olyan átkozottul hülye módja lenne az emberiségnek önmaga megsemmisítésének.


258 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page