VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Trump elment, de a polgárháborús állapotok megmaradtak az USA-banKözel egy éve már, amikor George Floyd halála után Minnesotában több ezer tüntető vonult utcára, egy részük pedig elfoglalta az egyik helyi rendőrőrsöt, az épületben és a bejárat közelében pedig tüzet gyújtott. Akkor a bent állomásozó rendőröket a város polgármesterének utasítására evakuálták és az amerikai zászlót is levették. A városban később fosztogatásokba torkolló tüntetések kezdődtek, amelyek nemcsak a többi amerikai városra, de Európába is átterjedtek. Akkor Donald Trump amerikai elnök tweetjében élesen bírálta a zavargások elleni fellépés hiányát:


„Nem ülhetek hátratett kézzel, hogy végignézzem, mi történik ezzel a remek amerikai várossal. A vezetés teljes hiánya látszódik. Vagy összeszedi magát a gyengekezű baloldali polgármester, vagy én küldöm oda a nemzeti gárdát.”


Emellett beszélt a minnesotai kormányzóval, és közölte vele, hogy a hadsereg minden pillanatban mellette áll.

A Twitter már akkor közölte, hogy szerinte Trump ezzel a megjegyzésével megsértette az erőszak dicsőítésére vonatkozó szabályaikat, mert azt sugallta, hogy lelövik azokat, akik fosztogatni kezdtek Minneapolisban. A bejegyzést mégsem törölték, mert közérdekűnek tartották. Akkor a városa polgármestere úgy reagált, Trumpnak fogalma sincs a város erősségéről. „Nagyon erősek vagyunk, és biztos lehet abban, hogy túllendülünk ezen” – írta.

Egy héttel később Lisa Bender, a városi tanács elnöke bejelentette, hogy a történelemben egyedülálló módszert találtak az erőszak csitítására: feloszlatják a rendőrséget. Akkor Bender, a baloldali többségű városi tanács több tagjával együtt egy minneapolisi parkban rendezett nagygyűlésen jelentette be a döntést.


„Eltökéltek vagyunk abban, hogy véget vessünk városunk és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának, véget vessünk az eddig ismert rendőri politikának és újrateremtsük a közbiztonság rendszerét.”


Bender bejelentése után Jacob Frey polgármester közleményt adott ki. Ebben leszögezte, hogy fáradhatatlanul munkálkodik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán, de nem támogatja a rendőrség feloszlatását. Ezután Jacob Frey háza előtt tüntetők ezrei jelentek meg, és követelték a rendőrség finanszírozásának teljes megszüntetését és aztán a rendőrség azonnali feloszlatását.

Néhány nappal később Bill de Blasio, New York város demokrata párti polgármestere bejelentette: csökkenti a rendőrség költségvetését, s az összeget a városban élő afro-amerikaiak szociális helyzetének javítására fordítja. Hasonló döntést hozott Los Angeles szintén demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti is, aki 250 millió dollárral csökkentette a rendőrség költségvetését és a felszabaduló pénzt szintén a feketék és más kisebbségek helyzetének javítását szolgáló programokra fordította.

Akkor Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta: bármely rendőrség finanszírozásának megvonása "recept az eljövendő katasztrófára".

A minneapolisi rendőrségnek nincs szerencséje. A polgármester által végrehajtott reformok (a költségvetés és a létszám csökkentése, a vezetés leváltása, a rasszok és a társadalmi nemek arányának megváltoztatása, a büntetett előélettel rendelkező „társadalmi kapcsolattartók” alkalmazása) ellenére

újabb zavargások törtek ki egy újabb rosszul sikerült rendőri akció miatt.

A város rendőrei vasárnap délután igazoltatták az autóval közlekedő Daunte Wrightot, aki ellen elfogatóparancsuk volt. Wright az igazoltatást követően visszaült az autójába és megpróbált elmenekülni a helyszínről. A rendőrök ezt követően tüzet nyitottak a járműre. Az egyik lövés eltalálta Wright-ot, aki még pár háztömbnyi távolságra képes volt vezetni az autóját, majd beleütközött egy másik járműbe. Wright a helyszínen életét vesztette, utastársa pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az amerikai baloldali média az esetet minden híradásban úgy tálalta, hogy a rendőrök „egy fegyvertelen fekete férfit lőttek le az igazoltatás során”. A hírműsorok újra felhozták az egy évvel korábbi eseményeket és újból a rendszerszintű rasszizmust nevezték meg felelősnek.