top of page

Vajda Miklós: A mesterséges intelligenciárólNem is lesz olyan embertelen a robotokkal teli jövő. Sőt eljöhet a fejlődés következő lépcsőfoka is: okosabbak és érzelmesebbek leszünk, mint valaha, hála a véráramunkban keringő, apró gépeknek.

Jó ideje barátkozunk a gondolattal, ám még mindig ijesztőnek tűnik, hogy egy napon eggyé válhatunk a gépekkel. Főleg az elidegenedéstől tartunk, hiszen a legtöbb vízióban a gépeknek nincs érzelmi intelligenciájuk, és ez az, ami főleg megkülönbözteti őket tőlünk. Szentül hiszünk abban, hogy a gépek nem tudnak majd érezni. Mi lesz akkor, ha mi magunk válunk gépiesebbé?

Ray Kurzweil híres jövőkutató azt jósolja, hogy 2030-ra képesek leszünk felhő-tárhelyhez csatlakozó, DNS-alapú nano-botokat – azaz mikroszkopikus gépeket – juttatni az agykéregbe, így az ember minden eddiginél jobban össze lesz kötve az őt körülvevő világgal. Ray Kurzweil szerint már csak 15 év, és mindnyájan robotok leszünk. (FORRÁS: AFP/Gabriel Bouys)

Ezzel lehetővé válhat az, hogy e-maileket és képeket küldjünk egyenesen az agyba (az érzékszervek közvetítése nélkül), vagy akár komplett gondolatokat és emlékeket mentsünk le.

De még ennél is messzebb megy azzal, hogy a jövőben egész tudatunkat tölthetjük fel a hálózatra, és mesterséges intelligenciaként élhetünk tovább – ahogy Johnny Depp filmbeli karaktere tette a Transzcendens című filmben. Johnny Depp tudatát átöltötték a gépbe a filmben (Forrás: pro Video Film)

Az agy kapacitásának ilyesféle mesterséges bővítése nem csupán az intelligencia fokozásával járna. Ezzel együtt sokkal jobb emberekké válhatunk, hiszen a kreativitás és az érzelmek is mind az agyból származnak. A biológiai korlátok ledöntésével az érzelmeink is összetettebbek lesznek.


„Viccesebbek leszünk, vonzóbbak, és jobban ki tudjuk fejezni a szerelmet” – mondta a szakember nemrég a Szingularitás egyetemen tartott előadásán – amely a Google és NASA közös futurológiai intézménye. Kurzweil állítása teljesen szembe megy azzal, amit eddig gondoltunk az egyesekből és nullákból álló világról.


A fejlődés következő lépcsőfoka


A nanobotokkal kapcsolatos kísérletek jelenleg főleg az orvoslás terén zajlanak, ezzel tervezik többek közt a rákos sejtek gyógyítását is. Nicholas Negroponte, az MIT Media Lab alapítója szerint ezek a szerkentyűk jelenthetik a tanulás jövőjét is. Akár egy egész nyelvet feltölthetünk majd az agyunk vérkeringésébe, és nem kell évekig tanulni a spanyolt vagy a japánt.

A nano-botok olyan pici robotok, amik csak mikroszkóppal láthatók (Forrás: AFP/Dibyangshu Sankar)

Az emberi agyhoz csatlakoztatott mini-robotokkal kibővülhetnek a gondolkodás eddigi fizikai határai.

„Az evolúciónak köszönhetően idővel egyre bonyolultabb struktúrák és minták alakultak ki, így fejlődtünk egyre intelligensebb és kreatívabb lényekké. Az evolúció valójában spirituális fejlődés. Az úton találkozunk szépséggel, szerelemmel, kreativitással, intelligenciával, és ez mind az agykéregből származik. A nem biológiai gondolkodás lehet a fejlődésünk következő lépcsőfoka” – mondja Kurzweil.


Öt jóslatból négy valóra válik


Bár mindez egy sci-fi rajongó élénk fantáziájának tűnhet, Ray Kurzweilt komolyan kell venni. A futurológus ijesztő pontossággal jósolja meg a jövő technológiai trendjeit, előrejelzései pedig tudományos alapokon álló megközelítések.

A Google jelenlegi fejlesztési igazgatójának nevéhez számos találmány fűződik. Többek közt az első síkágyas szkenner, az első piacra került beszédfelismerő szoftver, illetve vakok számára készült szövegfelolvasó.

A távoli jövőben akár mesterséges testben élhet tovább az elménk (Forrás: AFP/Britta Pedersen)

A kilencvenes években 197 előrejelzést készített arról, hogy mi fog történni a technológia világában 2009-ig, ezek 86 százaléka valóra is vált.

A nanobotoknak nem kisebb célt jósol, mint hogy megszüntetik a légszennyeződést, segítenek a betegségek megelőzésében és gyógyításában, végül pedig az öregedési folyamatokat is megállítják – bár addigra már a tudatunk egy mesterséges tárhelyen lehet.


Azonban, mint minden találmány, a mesterséges intelligencia is használható az emberiség életének jobbítására és ártalmára is.


 

Forrás:


63 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page