VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vajda Miklós: A mesterséges intelligenciárólNem is lesz olyan embertelen a robotokkal teli jövő. Sőt eljöhet a fejlődés következő lépcsőfoka is: okosabbak és érzelmesebbek leszünk, mint valaha, hála a véráramunkban keringő, apró gépeknek.

Jó ideje barátkozunk a gondolattal, ám még mindig ijesztőnek tűnik, hogy egy napon eggyé válhatunk a gépekkel. Főleg az elidegenedéstől tartunk, hiszen a legtöbb vízióban a gépeknek nincs érzelmi intelligenciájuk, és ez az, ami főleg megkülönbözteti őket tőlünk. Szentül hiszünk abban, hogy a gépek nem tudnak majd érezni. Mi lesz akkor, ha mi magunk válunk gépiesebbé?

Ray Kurzweil híres jövőkutató azt jósolja, hogy 2030-ra képesek leszünk felhő-tárhelyhez csatlakozó, DNS-alapú nano-botokat – azaz mikroszkopikus gépeket – juttatni az agykéregbe, így az ember minden eddiginél jobban össze lesz kötve az őt körülvevő világgal. Ray Kurzweil szerint már csak 15 év, és mindnyájan robotok leszünk. (FORRÁS: AFP/Gabriel Bouys)

Ezzel lehetővé válhat az, hogy e-maileket és képeket küldjünk egyenesen az agyba (az érzékszervek közvetítése nélkül), vagy akár komplett gondolatokat és emlékeket mentsünk le.

De még ennél is messzebb megy azzal, hogy a jövőben egész tudatunkat tölthetjük fel a hálózatra, és mesterséges intelligenciaként élhetünk tovább – ahogy Johnny Depp filmbeli karaktere tette a Transzcendens című filmben. Johnny Depp tudatát átöltötték a gépbe a filmben (Forrás: pro Video Film)

Az agy kapacitásának ilyesféle mesterséges bővítése nem csupán az intelligencia fokozásával járna. Ezzel együtt sokkal jobb emberekké válhatunk, hiszen a kreativitás és az érzelmek is mind az agyból származnak. A biológiai korlátok ledöntésével az érzelmeink is összetettebbek lesznek.