top of page

Vukics Ferenc: A britek beismerték, hogy nem minden kovidos Covid miatt kerül kórházbaA hivatalos statisztikák szerint a koronavírus-betegek többségét az angol kórházakban nem elsősorban a vírus miatt kezelik. Az ország egyes részein a fekvőbetegek mindössze egyharmada betegszik meg elsődleges okok miatt a vírus okozta szövődményekben, a többiek főként számos egyéb betegség miatt részesülnek ellátásban, például lábtörés vagy szívbetegség miatt.

A szakértők azt kérték a hatóságoktól, hogy az úgynevezett „véleményes” esetek bontását is tegyék közzé a napi Covid-adatok mellett, hogy feltárják, hogy korábban mekkora is volt valójában az NHS-re (National Health Service, Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató) gyakorolt nyomás.

Az NHS England legfrissebb adatai szerint január 25-én 13 023 Covid-beteg volt kórházban, közülük csak 6 256 fő volt a vírus miatt (48 százalék). Ez az arány zuhant a szuperenyhe omikron variáns november végi megjelenése óta, amikor a fekvőbetegek háromnegyede főként a vírus okozta betegségekben szenvedett.

Paul Hunter professzor, a Kelet-Angliai Egyetem fertőző betegségek szakértője a MailOnline-nak elmondta, a számok rávilágítottak arra, hogy a világjárvány legrosszabb időszakának „bizonyára” vége. Szerinte „feltétlenül” itt az ideje, hogy a napi számban különbséget tegyünk az elsődleges és a „véletlenszerű Covid-betegek” között.

„Úgy gondolom, hogy az adatoknak a médiában is meg kell jelenniük, mert mindig jobb több információt adni, mint kevesebbet. Mindez beleillik abba a megfigyelésbe, hogy az omikron fertőzőbb, de kevésbé súlyos lefolyású, mint a korábbi variánsok.”

A Cambridge-i Egyetem epidemiológusa, Raghib Ali azt mondta: „Ideális esetben ez a fajta bontás hasznos lenne… minél nagyobb az átláthatóság, annál jobb."

„Amikor azt látjuk, hogy naponta sok ember van kórházban Covid-fertőzésben, az emberek nem veszik észre, hogy sokkal magasabb a [nem elsődleges Covid-fertőzöttek] aránya... ez hatással van a politikai reakciókra is."

Anglia hét NHS-régiója közül mindössze háromban fordult elő, hogy az elsődleges Covid-beteg aránya nagyobb volt, mint „a nem elsődleges Covid-fertőzöttek” aránya – északnyugaton (57 százalék), délkeleten (55 százalék), valamint északkeleten és Yorkshire-ben (54 százalék).

Londonban (36 százalék) és Kelet-Angliában (38 százalék) a fekvőbetegek alig több mint egyharmada elsődleges Covid-fertőzött, míg Midlandsben és Délnyugaton ez az arány 46, illetve 49 százalék.Azokat a kórházi betegeket, akiknél pozitív a Covid-teszt, el kell különíteni a vírussal nem fertőzöttektől, függetlenül attól, hogy elsősorban Covid miatt vannak-e kórházban vagy sem.

A nem elsődleges Covid-betegek közé tartoznak azok, akik más betegség miatt kórházi kezelés közben kapják el a Covidot (méghozzá a beoltott, de fertőző egészségügyi személyzettől), valamint azok, akik más okból kerülnek kórházba, és megérkezésükkor véletlenül inkubálják a vírust.

Dr. Ali, aki gyakorló klinikus, arra figyelmeztetett, hogy nem minden nem elsődleges Covid-kórházi eset triviális. Kiemelte, hogy egy szívbetegségben szenvedő személy kórházba kerülése és ottani megfertőződése végzetes lehet. Hozzátette azonban, hogy „jó hír”, hogy „összességében a betegeknek sokkal kevésbé volt szükségük lélegeztetésre” az omikron-hullámban. A legfrissebb adatok szerint január 25-én Anglia összes kórházában összesen 501 beteg feküdt gépi lélegeztetéses ágyon, szemben a december eleji 773-mal. 

Forrás:

290 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page