top of page

Vukics Ferenc: A harmadik oltás sem véd az omikron ellen


A karácsonyi előkészületek és az ünnep alatt is dolgozott a „járványhír nagyüzem”. Kiderült, hogy Ukrajnában azonosítottak egy minden eddiginél fertőzőbb és súlyos megbetegedéseket okozó Delta variánst (az ukrán újságok szerint biztosan Oroszország felől érkezett), a britek megerősítették a Dél-afrikai és dán tapasztalatokat azzal kapcsolatban, hogy sokkal alacsonyabb a kórházi kezelés kockázata az Omicron fertőzésnél. Aztán kiderült az is, hogy az EU-ban a legmagasabb átoltottságú Portugáliában (87%) már az új esetek 60-70-át az Dél-Afrikából származó variáns okozza, a briteknél és a dánoknál pedig megállapításra került az tény is, hogy az Omikron a harmadik oltást felvett személyek immunrendszerét is megkerüli. Ausztria már ajánlást tett a negyedik oltásra, a britek még vizsgálják ennek a lehetőségét.

Ilyenkor hűséges olvasóimnak eszükbe juthat, amikor egy hónappal ezelőtt az osztrák vezetők tudományos tanulmányokra hivatkozva azt ígérték, hogy a harmadik oltás nem 4-6 hónapig, hanem tovább ad majd védettséget a beoltott számára. Két hónap lett belőle...


Miközben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Portugália harcol az Omicron ellen, a dél-afrikai tudósok kezdenek egyre tisztább képet kapni az Omicron variánsról, amely a jelek szerint kikerüli az oltások általi immunitást, de enyhébb tüneteket okoz. Dél-Afrikában mindemellett az egészségügyi intézmény azt javasolja, hogy szüntessék be a kontaktkutatást, és azt csak a nagyobb összejövetelekkel járó fertőzések esetére szűkítsék. További újdonság, hogy nem kell minden kontakt személyt tesztelni, kivéve, ha tünetek alakulnak ki náluk. Ebből kiindulva pedig a karanténkötelezettséget is eltörlik a fertőzött személlyel való érintkezés esetén, tesztelni is csak akkor kell, ha a kontakt személy tüneteket mutat.

A Skóciából és Dél-Afrikából származó új adatok azt sugallják, hogy a koronavírus Omicron-változatával fertőzött embereknél lényegesen kisebb a kórházi kezelés kockázata, mint azoknál, akik a vírus korábbi változatát kapták el, ami azt ígéri, hogy az oltás vagy korábbi fertőzés következtében kialakult immunitás továbbra is hatékony a súlyos betegségek elhárítása a gyorsan terjedő törzzsel.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozatának eredményeit a múlt héten csütörtökön ismertették. „Ez a karácsonyi remény csillogása” az Omicron adatokkal – mondta akkor Dr. Jenny Harries. az UKHSA vezérigazgatója.

Az UKHSA kimutatása szerint az omikron vírusvariánssal megfertőződött embereknek 31-45 százalékkal kisebb eséllyel romlik annyira a közérzetük, hogy szükségessé váljon a kórházak sürgősségi osztályainak felkeresése kivizsgálás céljából, és 50-70 százalékkal kisebb a kockázata omikron-fertőződés esetén az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek ténylegesen kórházi kezelésre szorulnak.

A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a fertőződéses esetek megugrásának üteménél sokkal lassabban emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a Covid-19 betegség okozta halálozások száma pedig továbbra is csökken.

Persze megint kiderült, hogy a harmadik Pfizer-oltást követő tíz héten belül jelentősen csökken annak védőhatása az omikron variánssal szemben. A kutatók megállapították, hogy tíz héten belül a három Pfizer vakcina által adott védettség a tünetekkel járó betegséggel szemben 70 százalékról 45 százalékra esik, így most azt vizsgálják, hogy szükség van-e és mikor egy esetleges negyedik oltásra.

Korábban már az is kiderült, hogy a gyermekek bizonyos korcsoportjainál egyszerűen nem alakul ki semmiféle immunválasz a Pfizer két oltása után. Természetesen a kifordított logika szerint akkor továbbra is Pfizerrel kell oltani. Ezt kell használni az erősítő oltásoknál, és tovább kell erőltetni a gyermekek oltása során.

Próbálom elképzelni a hatékonyságot és a kockázatokat vizsgáló képletek számait, de sehogy sem sikerül egy olyan megoldást feltételeznem, amely egy sokszorosan megbukott vakcina további alkalmazását hozná ki megoldásként.

A dán adatokkal kapcsolatban az is kiderült, hogy a kétszer oltottak háromszor, a háromszor oltottak közel másfélszer nagyobb rizikónak vannak kitéve egy omikron fertőzés során, mint egy oltatlan.

Hogy ebből hogyan jön ki az az eljárás, hogy akkor most sürgősen be kellene oltatni két adaggal (majd egy hatástalannak tűnő harmadikkal és a kitudja mennyire hatástalan negyedikkel) azokat az embereket, akik eleve nagyobb védelemmel rendelkeznek, az számomra továbbra is megfejthetetlen.

Éppen az Omikron okozta járvány felfutása során lennének újból védtelenek.

Dobson Szabolcs szakgyógyszerész az általa vezetett Facebook-csoportban osztotta meg az osztrák Nemzeti Oltási Bizottság frissített ajánlását. Ebben többek között az szerepel, hogy

tudományos adatok hiányában jelenleg egy további, negyedik oltás általánosan nem ajánlott.

Az omikron variáns okozta újabb járványhullám fenyegetésére tekintettel azonban magas kockázatú területeken (pl. fertőzési kockázatnak kitett egészségügyi dolgozók), valamint társadalmi szempontból kritikusan fontos területeken a 3. oltás után 6 hónappal a 4. oltás felajánlható.

Egyéni orvosi mérlegelés után adható be az újabb adag vakcina.

A dokumentumban az is szerepel, hogy egyelőre még nincs bizonyíték arra, hogy ennek a további oltásnak a révén elkerülhetők-e a fertőzések.

„Azonban abból indulunk ki, hogy ezzel a súlyos megbetegedések elkerülhetőek lehetnek” – teszik hozzá a szakértők. Mindezt egy olyan variáns ellen ajánlják, ahol súlyos megbetegedésekre ritkán kerül sor.


 

Forrás:

321 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page