VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vukics Ferenc: A jogállamiság felfüggesztése mint demokratikus rémálom
Minden jel arra mutat, hogy lezárultak a háttértárgyalások az ellenzéki előválasztások kapcsán. A DK és a Jobbik sikeresen zárták az egyeztető tárgyalásokat, és jelölti helyek 90%-át elosztották egymás között. Testvériesen. A nyolcpárti összekapaszkodás többi résztvevőjéről annyi mondható el, hogy megélhetési vezetőik szépen elárulták a tagságukat, és csak arra összpontosítottak, hogy ők maguk ne maradjanak ki az osztozkodásból.

Az elképzelés szerint a DK próbálja hozni a fővárost és néhány nagyobb várost, a vidék támogatását pedig a Jobbiknak kell biztosítania. Az összefogás legnagyobb vesztese mint párt valószínűleg a Momentum és azok a viszonylag kevés politikai tapasztalattal rendelkező fiatal párttagok lesznek, akik hittek abban, hogy meghatározó szereplői lesznek a helyi és az országos közéletnek. Egy, elsősorban a fővárosban prosperáló pártra mint felesleges versenytársra a magyar politika jegesmedvéinek nincs szükségük. A kisebb pártok körül történő botrányok jól jöttek a Demokratikus Koalíciónak (valószínűleg tevőlegesen részt is vettek ezeknek a kirobbantásában), és az ottani vezetők csak a megfelelő formaidőzítésre figyeltek. Nagy kérdés, hogy a jelentéktelenné tett pártok helyi közösségei (jelöltjei és támogatói körük) hogyan fogják lereagálni az előválasztás során letisztuló politikai képletet. Nagy valószínűséggel nem fogják annyiban hagyni a dolgot és további elhúzódó belharcokra lehet majd számítani. Ezek azonban már nem fogják akadályozni az ellenzék esetleges sikerét. A szavazók hazánkban nincsenek valódi közösségekbe szervezve. A kor embere általában még a helyi ügyekről is a médián keresztül tájékozódik, ezért a „fazonigazításos létszámcsökkentés” csak néhány tízezer szavazattal befolyásolhatja az országos szavazás eredményét.

A nagy kérdés a DK és Jobbik további viszonya. Úgy gondolom, hogy nem véletlenül támogat a DK több, korábbi kijelentése miatt botrányba keveredett jobbikos jelöltett, mivel egy esetleges győzelem után a terhelő felvételek eléggé erős kártyalapok lesznek majd a baloldali párt kezében.

A „külső megrendelői igényeknek” a Jobbik nemcsak addig fog megfelelni, amíg a kormányváltás lezajlik, hanem szinte bizonyos, hogy vele akarják majd elvégeztetni a Fidesz kriminalizálását és felszámolását is.

Valakinek kezdenie kell majd valamit a Fidesz után maradt jobboldali tömegekkel. Erre a feladatra a DK és vezére nyilvánvalóan nem alkalmas.

Nem lennék meglepve, ha a DK inkább a honvédelmi tárcára, mint a belügyi tárcára tartana igényt. Gyurcsány Ferenc már több mint egy éve mondja, hogy egy tisztességtelen választás lesz, amit a Fidesz majd megpróbál manipulálni. A felesége Biden-i elszólása szerint egy „tisztességtelen választáson” fognak győzni. A DK elnöke szerint a Fidesz nem fog belenyugodni a vereségébe, ezért felszólította az országos rendőr-főkapitányt és a belügyminisztert, hogy az ő feladatuk a nyugalom és a közrend fenntartása. Gyurcsány arra célzott, lehetnek utcai zavargások egy fideszes vereség esetén. "Ha utat engednek az erőszaknak, ha félrenéznek", akkor nem lesz az új kormány megbocsátó. "Megtanultuk, kikkel állunk szemben!"

Gyurcsány a nemzetbiztonsági szolgálatokat is figyelmeztette, hogy fokozott felelősségük van akkor, ha a jobboldal nem tudja tudomásul venni a vereségét.

Nem véletlenül tesz ilyen bátor kijelentéseket, mivel biztos benne, hogy a titkosszolgálatok, a rendőrség, az államigazgatás tagjainak, alkalmazottainak elsöprő többsége jelenleg kormányellenes.

Ha nyernek, akkor is meg fogják álla