top of page

Vukics Ferenc: A svédek nem oltják a 12 év alatti korosztályt – meg a Jereváni Rádió„Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.

Válasz: A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak."

Jereváni rádió – népi anekdota


Tegnap felfigyeltem egy hírre az Indexen. Jelentéktelennek tűnő, nyúlfarnyi hírről van szó, de jól megmutatja, hogy mit is várhatunk a magyar „fősodratú” média képviselőitől. Először a svéd Egészségügyi Ügynökség képviselőjének „állítólagos” nyilatkozatával kapcsolatban lettek kételyeim.


„A jelenlegi ismereteink birtokában rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy a gyermekek elkapják a fertőzést – közölte Britta Bjorkholm, az Egészségügyi Ügynökség illetékese sajtótájékoztatóján.”


Bizony ez az állítás elég tudománytalannak hangzik, és nehezen elképzelhető, hogy a svéd szakember egy ilyen kijelentéssel magára akarta volna haragítani a kollégáit. Az való igaz, hogy a gyerekek egy része el sem kapja a fertőzést, de a döntő többségükre inkább az a jellemző, hogy csak nagyon enyhe (megfázás-szerű) tünetek jelentkeznek náluk.

Aztán rájöttem, hogy az egész hír félreértelmezett és manipulált. Működik a „Jereváni Rádió Effektus”, no meg a „Stockholm-szindróma”, meg ki tudja, mi minden más. Vettem a fáradságot és megnéztem a hír eredeti forrását, és bizony a magyar szövegben számos manipulatív módon kialakított pontatlanságra figyeltem fel.

Lássuk az amúgy végül is örömteli hírt magyar nyelvű változatát:

Svédország egyelőre nem javasolja a gyermekek oltását 
 A svéd egészségügyi hatóság pénteki közlése értelmében egyelőre nem ajánlja az 5 és 11 éves korosztály oltását, mivel kockázatosnak tartja – írja a Guardian.
A jelenlegi ismereteink birtokában rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy a gyermekek elkapják a fertőzést – közölte Britta Bjorkholm, az Egészségügyi Ügynökség illetékese sajtótájékoztatóján. A szakember szerint ugyanakkor ez az új vizsgálatok alapján változhat a jövőben. Bjorkholm hozzátette: a fokozottan veszélyeztetett gyermekek azonban felvehetik az oltást.
Svédországban január 26-áig több mint 40 ezer új megbetegedést regisztráltak, ami az egyik legmagasabb a járvány kitörése óta.”

The Gurdian eredeti tudósítása azonban nem erről szól. Sajnos úgy tűnik, hogy a gyógyszergyárak magyarországi propagandacsapatai számára még egy néhány soros cikk esetében is komoly problémát okoz, hogy narratívájukkal ne „fertőzzék” meg a hírt.

Nézzük először a híradások címeit:

„Svédország úgy döntött, hogy nem ajánlja a Covid-oltást az 5 és 11 év közötti gyermekek számára – közölte az ország egészségügyi hivatala, azzal érvelve, hogy az előnyök nem haladják meg a kockázatokat.”

Itt az újságíró látható módon arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mivel a korosztállyal kapcsolatos kockázatszámításokat az illetékes egészségügyi hatóságok elvégezték, amely kapcsán

arra a következtetésre jutottak, hogy az oltás által adható előnyök nem haladják meg a várható kockázatokat, ezért nem ajánlják az oltást.

A magyar cím így szól:


Itt az újságíró láthatóan arra törekedett, hogy az általános értelmezést veszélyeztető hírben találjon valami olyat, ami bizonytalannak, ideiglenesnek tünteti fel az intézkedést.

Nézzük a következő sor eredeti változatát:

„A mai ismereteink birtokában, mivel a gyermekek súlyos megbetegedésének alacsony a kockázata, nem látunk egyértelmű előnyt az oltásukban” – mondta Britta Bjorkholm, az Egészségügyi Ügynökség illetékese egy sajtótájékoztatón.

A „magyar” változat:


„A jelenlegi ismereteink birtokában rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy a gyermekek elkapják a fertőzést – közölte Britta Bjorkholm, az Egészségügyi Ügynökség illetékese sajtótájékoztatóján.”

Amellett, hogy teljesen pontatlan tartalmat közölt a magyar médiafelület (fertőzés súlyos megbetegedés különbségei), látható, hogy

a hivatalos magyar álláspont szempontjából nagyon kellemetlen mondatrész, amelyik kimondja, hogy „nem látunk egyértelmű előnyt az oltásukban”, már nem jelenhetett meg a magyar híradásban.

Nézzük az eredeti tudósítás végét:

„Hozzátette, hogy a döntést felül lehet vizsgálni, ha a kutatási eredmények megváltoznak, vagy ha egy új változat megváltoztatja a járvány eddigi tulajdonságait. A fokozottan veszélyeztetett csoportokba tartozó gyermekek már most megkaphatják az oltást. Svédországban a korlátozott tesztelés ellenére január 26-án több mint 40 000 új megbetegedést regisztráltak, ami az egyik legmagasabb napi szám a világjárvány alatt. A negyedik hullámban megdőltek a napi fertőzési rekordok, de az egészségügy nincs olyan megterhelés alatt, mint a korábbi hullámokban.”

A „magyar” változat:

„A szakember szerint ugyanakkor ez az új vizsgálatok alapján változhat a jövőben. Bjorkholm hozzátette: a fokozottan veszélyeztetett gyermekek azonban felvehetik az oltást. Svédországban január 26-áig több mint 40 ezer új megbetegedést regisztráltak, ami az egyik legmagasabb a járvány kitörése óta.”

Itt az újságíró úgy tesz, mintha tudná, hogy már folynak azok a kutatások, amelyek ezt a döntést semmissé tehetik. Új vizsgálatokról beszél a jelenlegi kutatási eredmények megváltozása helyett. Mintha a svéd vezetők egyfajta tudatlanságból, ismerethiányból hozták volna meg a döntésüket. Pedig az egész tudósítás arról szól, hogy teljesen megalapozottan jutottak erre a következtetésre. Ebből a „kételyből” pedig meg is született a magyar cikk címe.

A „korlátozott tesztelés” és „az egészségügy nincs olyan megterhelés alatt” megjegyzések sem nagyon támogatnák a hazai oltási kampányt, tehát ezekre sincs szükség nálunk.

A magyar fősodratú sajtó „Jereváni Rádióvá” vált. Néha finoman és óvatosan, néha durva és antidemokratikus módszereket alkalmazva „szűrik” meg a magyar társadalom elé kerülő információkat.

Mindenki ismeri azt a játékot, amikor valaki a másik fülébe súg egy rövid történetet, az továbbadja, az is, az utolsó meg visszamondja, hogy mi jutott el hozzá. Általában a társaság hangos kacajjal fogadja a végeredményt. A különbség csak akkor derül ki, amikor az adatszolgáltató elárulja az eredeti verziót.

Amikor gyerekek voltunk, fel sem vetődött bennünk, hogy ezt a játékot szándékos csúsztatással, hazugsággal elrontsuk. Úgy tűnik, a játék „felnőtt” változataiban nem ilyen jószándékúak a résztvevők. Az úgynevezett jereváni rádió-effekt abból indul ki, hogy mindenki hazudik. A jereváni rádiónak – közölhet tehát bármit –, senki sem hisz. „Független” és „objektív” zsurnalisztáink sokszor nem tényeket írnak le, hanem érzéseiket, benyomásaikat fogalmazzák meg. Számos esetben kihagynak fontos, ám apró elemeket, elhallgatnak részleteket, hozzátoldanak meg nem történt részleteket. Az egyes elemek kihagyása, elhallgatása, hozzátoldása nyomán felerősödik a jereváni rádió-hatás

A propagandisták kivárnak. Nem állítják be magukat hírhozónak, viszont ízlésük szerint tálalják a történéseket, ami visszaigazolja teóriájukat, prekoncepciójukat vagy a megrendelői igényeket.

A svéd hatóságok vajon miért jutottak erre a következtetésre és a magyar „szakértők” vajon milyen tudományos eredményekre hivatkozva cselekszenek teljesen másként?

Hamar rájöhetünk ennek titkára, ha visszaemlékezünk a Szilaj Csikón másfél hónapja közölt hírre, miszerint a Pfizer a már a COVID-oltás harmadik adagjával kísérletezik a 6 hónapos csecsemőkön.

„A társaságok december 17-én közölték, hogy módosították klinikai vizsgálatukat, és legalább két hónappal a kezdeti kétadagos kezelés után egy harmadik oltást is beiktattak a hat hónaposnál idősebb gyermekek korcsoportjainál. A vállalatok 3 mikrogrammos vakcina adagot – a felnőtt adag egytizedét – tesztelték 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeken. Két adag után a 6 hónap és a 2 év közötti gyermekek 'elfogadható immunválaszt produkáltak', de a 2 és 5 év közötti gyermekek nem. 'A tanulmány most egy harmadik, 3 mikrogrammos adag kiértékelését is magában foglalja, legalább két hónappal a kétadagos a sorozat második adagja után, hogy magas szintű védelmet biztosítsanak ebben a fiatal korosztályban' – áll a vállalatok sajtóközleményében.”

A magyar „szakértők” nem olvasnak független kutatásokat, csak a gyógyszergyárak által megrendelt jelentéseket. Nem érdeklik őket a svéd indoklások.


 

Forrás:

361 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page