top of page

Vukics Ferenc: Ausztriában bezárják az oltottakat is – a tervek szerint 20 napra! Frissítve!

Öt nappal ezelőtt Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter bejelentette, hogy további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére. A miniszter bejelentése szerint a szigorítások nemcsak az oltatlanokat, de az oltottakat is érinteni fogja. Akkor még elsősorban az éjszakai kijárási tilalom bevezetése tűnt biztosnak.

„Beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Ez része az intézkedéscsomagnak, amely most az asztalon van. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezen felül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is” – jelentette ki vasárnap este a tárcavezető az ORF közszolgálati adó ZiB 2 nevű műsorában.

A kormány szerdán már meg is vitatta az intézkedéseket a tartományok vezetőivel. Miközben példátlan szigort látunk nyugati szomszédunknál, azért érdemes néhány dologra felhíni a figyelmet.

Míg hazánkban – a Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerint – napirenden van az egészségügyi dolgozók kötelező harmadik oltása, addig Ausztriában csak most készítették elő az egészségügyi dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség törvényi lehetőségeit. Érdekes fejlemény az is, hogy az osztrák egészségügyi miniszter nem támogatja a tanárokra vonatkozó oltási kötelezettséget.

Van olyan intézkedés, amelyben teljesen megegyező a gondolkodás a két ország között: Az osztrák Nationalrat, a Bundesrat, valamint a Magyar Országgyűlés minden dolgozójára vonatkozik a kötelező oltás, de a képviselőkre nem. Mückstein az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzetre hivatkozva ismételten védelmébe vette a korábban hatályba lépett intézkedéseket, amelyek keretében szigorú kijárási korlátozások vonatkoznak Ausztriában azokra, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást.

Annak ellenére, hogy Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen, az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

A kórházakban megmagyarázhatatlan módon folyamatosan nő az oltottak aránya.

Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni.

A tegnapi napon az osztrák kórházak elérték teljesítőképességük határát. A szövetségi kormány ma dönt arról, hogy milyen további szigorító intézkedéseket kell bevezetni.

Salzburg és Felső-Ausztria már csütörtökön bejelentette, hogy teljesen lezárják a két tartományt, és hétfőtől fogva a lezárással kapcsolatos szabályok betartása az oltottak számára is kötelező lesz. Tegnap este Tirolban tárgyaltak arról, hogy a teljes zárlatot bevezetik-e Ausztria-szerte, vagy a hét másik tartományban elegendőek lennének enyhébb intézkedések, például éjszakai kijárási tilalom bevezetése (oltottakra is vonatkozóan). Az osztrák vezetők nyilatkozataikban csalódottságuknak adnak hangot a helyzet alakulása miatt.

Alexander Schallenberg szövetségi kancellár (ÖVP) és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter (Zöldek) is elutazott a csütörtök este a tiroli Achensee-ben megtartott kormányzói konferenciára. Az ÖVP soraiban ellenállás volt az egész Ausztriára kiterjedő zárlattal szemben: Schallenberg kancellár többször is felszólalt az ellen, hogy a már érvényben lévő kilépési korlátozásokat kiterjesszék az oltatlanokra is.

Még az ÖVP által vezetett Alsó-Ausztria, Tirol és Stájerország sem volt hajlandó Salzburg és Felső-Ausztria példáját követni. Ezzel szemben az SPÖ által irányított Karintia, Bécs és Burgenland szolidaritást vállalt ezzel a két tartománnyal. Bár Bécs és Burgenland legalábbis sokkal jobban bírja a negyedik hullámot, mindenképp készen állnak a mindenkit érintő zárlatra. A Kronen Zeitung értesülései szerint a hétfőtől kezdődő, egész országra vonatkozó zárlat már biztos. 
A jövő hét elején tíznapos zárlat lesz érvényben Ausztria egész területén. A leállást ezután legfeljebb tíz nappal lehet majd meghosszabbítani. Az iskolák csak felügyeleti feladatok kapcsán maradhatnak nyitva. (Legfrissebb értesülésünk szerint lesz jelenléti oktatás, de még az osztályban is maszkot kell viselni. Ennek fejében a gyermek bármikor átválthat távtanulásra, akár 1-1 napra is, és csak jelenteni kell az iskolának. – a Szerk.)

Az osztrák döntések 105 000 Ausztriában dolgozó magyar állampolgárt érintenek majd.


Fontos kiegészítés!Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) a múlt héten elismerte, hogy nincs olyan példa az aktájában, hogy egy oltatlan amerikai, természetes gyógyulását követően, átadta volna a COVID-19-et egy másik személynek.

Ebből arra kell következtetnünk, hogy egyfelől a fertőzés fő terjesztői nem az oltatlanok, hanem az oltottak; másfelől pedig semmi nem indokolja, hogy az oltatlanokra szigorúbb korlátozások vonatkozzanak, mint az oltottakra!


 

Forrás:

166 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page