top of page

Vukics Ferenc: Az angolok január végén megszüntetik az oltási igazolványtAnglia a hónap végén megszünteti a „Covid-igazolvány”-t (Covid-pass), és visszavonja a WFH-t (otthoni munkavégzést) elrendelő rendelkezéseit. A kormányzat szerint az omikron okozta járványhullám alábbhagyása után már „nehezen igazolható” ezeknek a létjogosultsága.

Sajid Javid egészségügyi miniszter azt mondta a képviselőknek, hogy osztozik az igazolásokkal kapcsolatos „ösztönös ellenkezésükben”.

Csak ért valamit az angol orvosok múltkori szembeszegülése. A szavazási eljárások során száz tory képviselő is az oltási igazolványok használata ellen szavazott.

A miniszterek a jelenlegi B-terv intézkedéseinek megfelelően január 26-án újból felülvizsgálják az eddigi rendelkezéseket, és az előzetes tervek szerint szeretnék visszavonni a széles körben elterjedt otthonról történő munkavégzéssel kapcsolatos rendelkezéseket is. Ez azt jelentheti, hogy Angliában az egyetlen fennmaradó további korlát a közlekedési eszközökön és az üzletekben történő maszkviselés lesz.

Nagy-Britanniában az elmúlt nyolc napban folyamatosan csökkent a Covid-fertőzöttek száma. Csütörtökön 109 000 új pozitív teszt született. A kórházi felvételek száma is folyamatosan csökken. A tory parlamenti képviselőkkel tartott tegnapi találkozón a miniszter üdvözölte a „biztató jeleket”, de arra is figyelmeztetett, hogy a kórházakra továbbra is „jelentős nyomás nehezedik” – írja a The Times.

Jelenleg az angoloknak „oltási igazolványt” vagy a negatív teszteredményt kell felmutatniuk ahhoz, hogy a nagy rendezvényeket és az éjszakai klubokat látogathassák.

Egy Whitehall-forrás azt mondta az újságnak:

„Az ügyek jelenlegi állása szerint nagyon nehéz lenne megindokolni az 'Covid-pass' további fenntartását.”

Boris Johnson a világjárvány kezdete óta a legnagyobb tory-lázadással szembesült a B-terv intézkedéseinek múlt havi bevezetése miatt. Száz konzervatív képviselő dacolt a párt elképzeléseivel és a tervezetek ellen szavazott.

A miniszterelnök Brexit-tárgyalójának főtanácsadója, Lord Frost az újabb korlátozások elleni tiltakozásul lemondott tisztségéről. Tegnap keményen kritizálta a maszkok és az oltási igazolványok „Covid-színházát”, és „súlyos hibának” nevezte a lezárásokkal kapcsolatos intézkedéseket.

Wales első minisztere is bejelentette, hogy a hónap végén végre feloldják a korlátozások jelentős részét.

A The Times jelentése szerint nem valószínű, hogy megújítják a Covid-igazolványokat, ha most már az Egészségügyi Minisztérium is azzal érvel, hogy már nincs rá szükség.

Alicia Kearns, Rutland és Melton parlamenti képviselője tegnap sürgette az egészségügyi minisztert, hogy kötelezze el magát a Covid-igazolvány „lehető legkorábbi megszüntetése mellett”. A miniszter a következőt válaszolta: „Biztosítom őt és a Házat, hogy ami engem illet, hogy a szükségesnél egy pillanattal sem fogom tovább fenntartani az országon belül alkalmazott megkülönböztető igazolványokat."

Csütörtökön Javid öt napra csökkentette a megbetegedést követő kötelező karatén időszakát.

Az egészségügyi miniszter azt mondta a képviselőknek, hogy az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) adatai azt mutatják, hogy


...a pozitív esetek körülbelül kétharmada már nem volt fertőző az ötödik nap végére. Az összes bizonyíték áttekintése után úgy döntöttünk, hogy a minimális önizolációs időszakot öt teljes napra csökkentjük Angliában. Hétfőtől az emberek két tesz elvégzése után – a hatodik nap elején elhagyják az elszigeteltséget. Ez a két teszt kritikus fontosságú része ennek a kiegyensúlyozott és arányos tervnek. Arra kérek mindenkit, hogy használja ki a teszt-kapacitásunkat, hogy visszaállíthassuk az ország szabadságjogait úgy, hogy közben mindenki biztonságát is garantálhatjuk."

Matthew Taylor, az NHS vezérigazgatója elmondta:

„Ez egy pragmatikus lépés, amelyet a az egészségi vezetők is üdvözölni fognak, mert ez azt jelenti, hogy több olyan egészségügyi és gondozási dolgozó térhet vissza a frontvonalba, akik jól vannak és nem fertőzőek.”

A kórházban ápoltak száma továbbra is magas, mert a Covid-járvány miatt rengeteg más beteg ellátása is hátrányt szenvedett és az ellátatlan betegek felhalmozódtak. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint továbbra is sok a betöltetlen állás van az egészségügyi szektorban.

Az NHS England adatai azt mutatják, hogy a kórházi személyzet Covid miatti hiányzása minden nap csökkent, mióta január 5-én elérte a 49 941 fős csúcsot. A felhalmozódott betegek ellátásához teljes létszámra lesz szükség.

A Covid lassan kikerül a fő gondok közül, de a következményeit még évekig nyögni fogja minden ország egészségügyi szolgálata.


 

Források:
1 752 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page