top of page

Vukics Ferenc: Az ukrán vezetés félelmei – Feloszthatják Ukrajnát?


Nemrégiben Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy csalódottan vették tudomásul, hogy a NATO nem találta meg annak a módját, hogy Ukrajnát meghívja a szövetség idei csúcstalálkozójára. Az ukrán vezetők attól tartanak, hogy az amerikai-orosz egyeztetések során a NATO és ezen belül az USA feladja Ukrajna területi integritásának helyreállításával kapcsolatos korábbi ígéretét, és a Kína-Orosz tengely kialakulása miatti aggodalom a nyugati államokat olyan Oroszországgal kapcsolatos engedmények felé vezeti, amelyek Ukrajna létét veszélyezteti. Május végén Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a Donbasz annexiójához vezető első lépésnek nevezte azt, hogy a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság lakosainak az Orosz Föderáció állampolgárságot és útleveleket adott ki.

Pjotr Akopov, a Novosztyi tájékoztatási ügynökség újságírója a következőket mondta az ukrán félelmekről.

„Kétségkívül, itt a Donbasznak nem az annektálásáról, hanem a megvédéséről van szó. Mint ahogy azt Putyin mondta, Oroszország, ilyen értelemben, következetesen védelmezi az ukrajnai oroszokat. Ezért Oroszország, amikor kiadja útleveleit, azokat az embereket védelmezi, akik Ukrajnában nem akarnak egy anti-Oroszországgá válni. Ebben az értelemben ez a lépés helyes és jogos. Persze, ha Ukrajna így fog viselkedni a Donbasszal szemben, és továbbra is ennyire nem lesz hajlandó átalakítani annak az államnak a felépítését, amelyben az oroszok őslakosok és szavazati joguk van, úgy bármi előfordulhat. Még a Donbasz átcsatolása is. Ez a lépés azonban, önmagában véve, nem Ukrajna felbomlasztását célozza. Oroszország egész Ukrajnáért küzd, nem pedig azért, hogy elvegye s Donbasszt, amely már régen szeretne csatlakozni, és ezt kéri is. „

Jurij Kot a „A jövő országa: a Közösségi Diplomácia Kialakítása Egyesületének” elnöke szerint Joe Biden kész azért feláldozni Ukrajnát, hogy Oroszország cserében ne támogassa Kínát Tajvan elfoglalásában.

„Oroszország lezártnak tekinti az Azovi-tenger kérdését. A Krím, mint afféle mozdíthatatlan repülőgép anyahajó, lezárja a Fekete-tengeri medencéjét is. Amint Ukrajna délkeleti része úgy dönt, hogy útjaik Ukrajnával elválnak, akkor, csakugyan, minden stratégiailag fontos helyet ebben a térségben az oroszok vesznek birtokukba. Az amerikaiakat, a NATO-val együtt, automatikusan kiszorítják ebből a térségből. Elviekben Ukrajna már nem is létezik. Ukrajna egy fantom állam. Az emberek azonban, akik ott élnek, el akarnak menni onnan! És ez a közhangulat, nem csak az ország keleti részének véleménye. Nyugaton már arról álmodnak egyesek, hogy Ukrajna megszűnése után azok a területek, ahol lengyelek élnek, a lengyeleké lesz, azok a települések pedig, ahol magyarok laknak, Magyarországhoz lesznek csatolva. Ezek az emberek már mind el vannak látva az adott ország útlevelével. Ukrajna szemlátomást mállik. Ezt mindenki látja! Ukrajnában rettegve várják a pillanatot, amint Washington sorsukra hagyja őket. Nagyon sok ukrán politikus, bizalmas folyosói beszélgetések során arról beszélget, hogy az USA szőröstől-bőröstől odaadja Kijevet Moszkvának. Cserében azért, hogy az oroszok ne támogassák Kína küszöbönálló expanzióját Tajvan irányában. Mindezek tudatában, a legfelsőbb szintű politikusok valamiféle közelgő árulás tudatában élnek, aminek számukra rossz vége lesz” – összegezte véleményét a szakértő.

Korábban Viktor Muzsenkó, az ukrán hadsereg volt vezérkari főnöke azt jósolta a kijevi vezetésnek, hogy az orosz lakossággal szembeni politika oda fog vezetni, hogy Ukrajna el fogja veszíteni a kijáratot nemcsak az Azovi, de még a Fekete-tengerre is.

2014-ben Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter, a szejm marsallja az amerikai Politico magazinnak adott interjújában azt állította, hogy az orosz államfő már 2008-ban Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek felajánlotta, hogy a lengyelek vegyenek részt Ukrajna felosztásába. Tusk, aki tisztában volt vele, hogy megbeszélésükről felvétel készül, nem reagált a javaslatra.

A két vezető moszkvai tárgyalása környékén Vlagyimir Putyin többször is nyilvánosan kifejtette, hogy Ukrajna egy mesterséges államalakulat, s a tanácskozáson kiemelte: Lvov lengyel város. Elképzelhető, hogy ezen alapult a hivatalos orosz politika legszélsőségesebb alakja, a duma elnökhelyettesi tisztjét betöltő Zsirinovszkij néhány héttel ezelőtt nagy nemzetközi visszhangot keltő kijelentése Ukrajna felosztásáról, ami elképzelése szerint Varsónak juttatná Nyugat-Ukrajna jelentős részét.

Sikorski szerint, aki akkor a lengyel diplomácia vezetője volt, világosan Moszkva tudtára adták, hogy nem kívánnak részt venni egy ilyen ügyben, és tájékoztatták az orosz javaslatról a NATO-t. A szejm marsallja azt is elmondta az interjúban, hogy szerinte Viktor Janukovicsot Szocsiban tartott találkozójukon Putyin megzsarolta, ezért mondott le az ukrán elnök az Európai Unióval való társulási szerződés aláírásáról.


Tavaly Slawomir Nitras lengyel parlamenti képviselő állította azt, hogy Orbán Viktor az ukrán válság idején javasolta, hogy Lengyelország és Magyarország vegyen részt Ukrajna felosztásában. Az Polgári Platform politikusa szerint a magyar miniszterelnök az európai határok revíziójáról álmodik, akárcsak Vlagyimir Putyin.

Nitras Magyarországot is veszélyesnek nevezte, mert a magyarok szerinte az első világháború után kialakult rendszer lebontásáról álmodnak, mert "komplexusuk van", amióta elvesztették területük egy részét.

 

Források:

110 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page