top of page

Vukics Ferenc: Az USA tiltott gyalogsági aknákat szállított Ukrajnába. Tisztelt Olvasó!

„Aki szörnyetegekkel harcol, ügyeljen, nehogy közben szörnyeteggé váljék. És ha sokáig pillantasz a mélységbe,

a mélység is beléd pillant.”


Évek óta rendszeresen olvasom a Kárpáthír híradásait. Közel egy tucat alkalommal voltam Kárpátalján és a függetlenedés óta figyelemmel kísérem a keleti szomszédunknál zajló eseményeket. A mai hírek egyike így szól:


„Amerikai oktatók érkeznek Ukrajnába, hogy kiképezzék a fegyveres erők katonáit

A külföldi médiában a Fehér Házra hivatkozva több cikk is megjelent, miszerint amerikai oktatók érkeznek Ukrajnába, hogy kiképezzék a fegyveres erők katonáit az új amerikai fegyverek használatának terén. Joe Biden amerikai elnök 800 millió dollár értékben küldött Ukrajnának új fegyvereket. Gyalogsági aknákat, nagy hatótávolságú légieszközöket és modern radarberendezéseket is küldtek. Joe Biden amerikai elnök megjegyezte, hogy amerikai és európai oktatók tanítják majd ukrán katonákat. A kiképzés hamarosan megkezdődik, az oktatás biztonságos területen zajlik majd. Az oktatást az amerikaiak a lehető legmegfelelőbben és leghatékonyabban tartják majd meg. Az ukrán hadsereget kiképzik a fegyverek használatra elméletben és gyakorlatban is.”


A cikk szépséghibája, hogy az Ottawai Egyezmény tiltja a gyalogsági aknák használatát.

A taposóaknák tiltásáról szóló 1997-es ottawai egyezményt 164 ország írta alá, köztük az Egyesült Államokon kívüli összes NATO-tagállam. Az egyezmény szerint a taposóaknák aránytalanul nagy károkat okozhatnak civileknek, ezért a világ nagyobbik része elkötelezte magát a tiltásuk mellett.

Az USA nem írta alá a dokumentumot, ahogy Kína, Oroszország, Irán, Izrael, illetve Észak- és Dél-Korea sem. A Landmine Monitor adatai szerint 1999 és 2018 között körülbelül 130 ezer ember halálát okozták taposóaknák, nagy részük civil áldozat volt.

Az Egyesült Államok később a humanitárius érveket figyelembe véve 2014-ben elrendelte a taposóaknák használatának általános tiltását, kivételt téve a Koreai-félszigetre, ahol egy esetleges észak-koreai invázió esetén szükség lehet az aknák bevetésére. Az Egyesült Államok 1991 óta csak egyetlen alkalommal, 2002-ben, Afganisztánban vetett be taposóaknákat, amelyek gyártását 1997-ben felfüggesztette, és azóta az aknakészletek megsemmisítését is elkezdte.

A Trump-kormányzat később felülvizsgálta ezt az önként vállalt moratóriumot. A CNN értesülései szerint az aknákkal kapcsolatos politika felülvizsgálatát még James Mattis védelmi miniszter rendelte el. A Pentagon értékelése szerint a tiltás „növeli a küldetések sikerének kockázatát”, így veszélyt jelent az amerikai fegyveres erőkre.

A Tisztelt Olvasó pedig feltehetné a kérdést, hogy akkor hogyan is áll az Ottawai Egyezmény Ukrajnában?

Ukrajna 1997-ben egyike volt azoknak az országoknak, amely aláírta a gyalogsági aknák betiltásáról szóló nemzetközi egyezményt, majd felszámolta saját készletét.

Az ukrán parlament 2005. május 18-án megerősítette a gyalogsági aknák alkalmazásának, felhalmozásának, gyártásának és átadásának betiltásáról, illetőleg megsemmisítésükről szóló egyezményt (ottawai egyezmény).

Majd egy évvel ezelőtt (2020.05.14) a Kárpáthír egy másik cikket is közölt a gyalogsági aknákkal kapcsolatban:


„Gyalogsági aknák millióit semmisítették meg Ukrajnában

Mint arról az ukrán fél tájékoztatta az EBESZ-t az ottawai egyezmény követelményeinek eleget téve Ukrajnában több mint hárommillió gyalogsági aknát semmisítettek meg. Anatolij Petrenko európai integrációért felelős helyettes hadügyminiszter az EBESZ biztonsági együttműködési kérdésekben rendezett online tanácskozásán számolt be az ukrajnai helyzetről. Mint elmondta, országában nagy súlyt fektetnek az ottawai egyezmény követelményeinek teljes körű betartására. Ennek megfelelően semmisítették meg az egyezmény által betiltott gyalogsági aknákat. Eddig több mint hárommillió darab ПФМ-1 és ПФМ-1С márkajelzésű hadianyagot tettek ártalmatlanná. Hozzátette, hogy Ukrajnában folytatják a gyalogsági aknák megsemmisítését, és országa tartózkodik a tiltott eszköz alkalmazásától, gyártásától és felhalmozásától”

Az Európai Unió a gyalogsági aknák betiltásának egyik legnagyobb támogatója. Az Európai Bizottság hivatalos álláspontja:


„a taposóaknák és a fel nem robbant tüzérségi lövedékek súlyos társadalmi, gazdasági és humanitárius következményekkel járnak, többletkiadásokra kényszerítik azokat az országokat, ahol problémát okoznak, hátráltatják a társadalmi helyzet normalizálódását a (polgár)háborúból kilábaló országokban, mivel megakadályozzák az embereket abban, hogy visszatérjenek otthonaikba és földjeikre.”

Jogi szempontból a gyalogsági akna leginkább releváns meghatározása az 1997-es Ottawai Egyezményben [1] található:


2. cikk
Gyalogsági akna: olyan aknát jelent, mely úgy van tervezve, hogy felrobbanjon ember jelenlététől, közelségétől vagy érintésétől, és amely egy vagy több személy harcképtelenné tételét, sérülését vagy halálos sérülését okozza. Azok az aknák, melyek rendeltetésük szerint egy jármű, nem pedig egy személy jelenlététől, közelségétől vagy érintésétől robbannak fel, és amelyek felszedésgátló biztosítással vannak felszerelve, azáltal, hogy rendelkeznek ilyen berendezéssel, nem minősülnek gyalogsági aknáknak.

Néhány fontos részlet az egyezményből:


16. emlékeztet arra, hogy az Ottawai Egyezmény részes államai vállalják, hogy semmilyen körülmények között és semmilyen módon nem támogatják, bátorítják vagy ösztönzik, hogy bárki bármilyen módon az egyezmény által a részes államok számára tiltott tevékenységben részt vegyen;

 17. felhívja a részes államokat annak biztosítására, hogy ne tegyék lehetővé a területükön és/vagy a joghatóságuk alatt működő aktív pénzintézetek számára, hogy taposóaknák gyártásában, raktározásában vagy szállításában részt vevő vállalatokba fektessenek be;

 18. felhívja az EU-t, a tagállamokat és a tagjelölt országokat, hogy tiltsák meg a területükön és/vagy a joghatóságuk alatt működő aktív állami vagy magán pénzintézetek számára, hogy közvetlen vagy közvetett pénzügyi támogatást nyújtsanak olyan vállalatok számára, amelyek gyalogsági aknák gyártásában, raktározásában vagy szállításában érintettek; úgy véli, hogy ezt a tilalmat be kellene építeni az európai uniós és a nemzeti jogba is...

Ez pedig azt jelenti, hogy minden olyan vállalat, pénzintézet, szállítmányozási cég, aki részt vett a gyalogsági aknák Ukrajnába juttatásában, törvénysértést követett el.

A Tisztelt Olvasó erre azt is mondhatná, hogy az oroszok csak ne sírjanak, mert az amerikaiakkal együtt ők sem írták alá az egyezményt. Pedig megtették. Az orosz kormány Bécsben működő fegyverszabályozási testületének delegációja azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy tiltott, MON-50-es és MON-90-es típusú gyalogsági aknákat használtak az orosz haderő ellen Mariupolban. Erre bizonyítékul egy felvételt hoznak, melyen az RT orosz hírcsatorna riportere az aknákat vizsgálja.

Milyen megállapítást tett a magyar sajtó? A Portfólió ezt írja:

„Az egyezményt Oroszország nem írta alá, a MON-50-es és MON-90-es aknák pedig szovjet gyártmányú fegyverek, így nem kizárható, hogy az oroszok csak megrendezték a videót, hogy Ukrajnát kompromittálják.”

Senki se akarja az oroszokat mentegetni! Nem írták alá a szerződést, és 2008-ban kijelentették, hogy Oroszországnak nem áll szándékában felfüggeszteni az aknák alkalmazását. De:

Nyikolaj Szerdcev, az orosz hadsereg műszaki csapatainak akkori parancsnoka szerint az új orosz aknák megfelelnek a kor követelményeinek. Az aknák fel vannak szerelve önmegsemmisítő berendezéssel, védelemmel a véletlen robbanás beindításától, irányíthatóak és kontrollálhatóak, elhelyezésük dokumentált (aknamező törzskönyv készül) és az orosz haderő csak védelmi műveletek során alkalmazza majd.

Egy héttel ezelőtt Alicia Arango Olmos, a Kolumbia ENSZ-nagykövete Genfben arra szólította fel Oroszországot, hogy ne használjon taposóaknákat az Ukrajnával vívott háborújában: „az aknák csak áldozatokat okoznak, nem oldanak meg semmilyen problémát. Így megkérem az oroszokat, hagyják abba a használatukat."

Az Index arról cikkezett, hogy az Independent információi szerint az ukrán robbanóanyag-elhárító csoportok március 28-án betiltott gyalogsági aknákat találtak az ország keleti részén, Harkivban. Csakhogy a gyalogsági akna, az irányított repeszakna azonban egyértelműen a védelem fegyvere. Az Ottawai Egyezmény értelmében sem fejleszteni, sem gyártani, sem szállítani, sem pedig az alkalmazásukra biztatni sem szabad senkit.

Ha Ukrajna ezeket az eszközöket sebtében letelepíti, akkor saját magát fogja megakadályozni abban, hogy később visszatérjen a „normális élethez” és ezek az eszközök még ártatlan ukrajnai civilek ezreinek (köztük gyerekeknek) az életét vehetik el vagy keseríthetik meg.

Csak évezredes tanácsokkal szolgálhatok:


„Még sohasem fordult elő, hogy egy háború, amely sokáig húzódott, valaha is hasznára vált volna az országnak. Aki tehát nem érti meg teljesen a hadviselés okozta károkat, az nem képes teljesen megérteni a hadviselésből fakadó előnyöket sem.” Szun-Ce

 

Forrás:

559 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page