top of page

Vukics Ferenc: Kínai oltással is lehet az USA-ba utazni – a hatásosabb orosz kimaradt a szórásból


Szeptember végén a Biden adminisztráció kiadott egy közleményt, amelyben csak annyit említett meg, hogy a koronavírus ellen „beoltott” utazókat ismét szívesen látják az Egyesült Államokban.

A mindent jobban tudó hazai ellenzék megmondóemberei akkor gyorsan lenyilatkozták minden rendelkezésre álló médiafelületen, hogy az enyhítés természetesen csak az USA-ban jóváhagyott, tehát a Pfizer–BioNTech-, Moderna- és Janssen-vakcinákkal beoltottakra fog vonatkozni, a keleti vakcinákkal oltottakra nem (mivel a mantra szerint azok hatástalanok).

Elég nagy pofonként érhette őket a hír, amely szerint majd a Sinopharm, a Sinovac és az AstraZeneca oltásokat is elfogadja az amerikai hatóság. Az ország novemberben feloldja az oltott külföldi látogatókra vonatkozó utazási korlátozásokat.

Júniustól a WHO jóváhagyta az AstraZeneca/Oxford, a Sinopharm és a Sinovac készítményeit. Megállapításuk szerint "megfelelnek a biztonság és hatékonyság szükséges kritériumainak".

Az Egyesült Államok először szeptember 20-án jelentette ki, hogy ismét szívesen fogadja a nemzetközi látogatókat, de megköveteli tőlük a teljes oltottságot. Az utazóknak az oltottság mellett negatív COVID-19-teszttel is kell rendelkezniük, amelyet az Egyesült Államokba tartó repülőgépre való felszállás után három napon belül végeztek el – Jeff Zientsnek, a Fehér Ház járvány-koordinátorának a New York Times-ban megjelent nyilatkozata szerint.

A vakcinázatlan amerikai utazóknak továbbra is engedélyezett lesz a repülés, de szigorúbb vizsgálati protokollok mellett.

A be nem oltott utasoknak az indulástól számított egy napon belül tesztelni kell, és igazolni kell azt is, hogy megvásárolták az érkezés után elvégzendő vírusvizsgálatot is. Jen Psaki, a fehér Ház sajtótitkára szerint ez az eljárás a gyerekekre is vonatkozik.

A CDC várhatóan megköveteli a légitársaságoktól, hogy kapcsolattartási adatokat gyűjtsenek, például telefonszámokat és e-maileket.

A CDC tegnap jelentette be, hogy a szabályozás a schengeni tagállamokon túl vonatkozik a Nagy-Britannia, Írország, Kína, India, Dél-Afrika, Irán és Brazília felől utazókra is.

Az USA és az Európai Unió a WHO kifejezett kérése ellenére is megkezdte a harmadik dózis alkalmazását. A WHO vezetése azt kérte a fejlett országoktól, hogy addig ne kezdjék el a harmadik oltások adását, amíg a világ elmaradottabb részei még a második adaghoz sem jutottak hozzá.

Az új szabályozásból kimaradtak az orosz oltóanyagok, amin még egy ideig élcelődhetnek a politikai indíttatású „szakértők”. A Moscow Times három héttel ezelőtt írt arról, hogy az engedélyezési folyamat végén a WHO újból felfüggesztette az orosz Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V engedélyezési eljárását és az engedélyezési folyamata újrakezdését egy újabb, a vakcinát gyártó orosz üzemekben való látogatáshoz kötik.

Nagy veszteség a nem érte az orosz gyógyszergyártó céget, hiszen a világ nyolcvan országában a fentiek ellenére használják a Szputnyikot. Olyan nagy piacok is megnyíltak a cég előtt, mint pl. India vagy Brazília. Az üzlet pörög, a gyártó gyakorlatilag nem győzi teljesíteni a megrendeléseket. Korábban csaknem harminc ország, köztük Ausztria, Szerbia és Magyarország is jelezte, kész lenne a Szputnyik V vakcina gyártására.

Magyarország még az idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártási technológiáját – adta hírül tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A gyártás a már épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban indul – közölte Szijjártó Péter miniszter Moszkvában.

Szijjártó szerint Magyarország csak profitálhat az egészségügyi együttműködésből. Az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából és ezáltal a globális piacra lépéséből.

Az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murasko arról számolt be, hogy felgyorsul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik-vakcina elismerésére. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország pozitív tapasztalatokat szerzett az orosz oltóanyag alkalmazása terén, és a WHO eljárása során szívesen bocsátja rendelkezésre az erről szóló adatokat. A magyarországi gyártás részleteit november végén tisztázzák.

A klinikai vizsgálati eredmények alapján a Szputnyik V 2. adagjának a felvétele után (első adag után 42 nappal) a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 %-ot, a neves Lancet folyóiratban 91,6 %-os értéket publikáltak. Megjegyzendő, hogy a 90 % fölötti hatékonyság a Covid-19 elleni vakcináknál nagyon jónak tekinthető, és korábban csak a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája esetén mutattak ki 90 % fölötti értékeket.

A Szputnyik V védőoltás egyébként is magasnak bizonyult hatékonyságát későbbi, valós életből származó, ún. real-world adatok még tovább javították. 2021. április 19-én az Orosz Tudományos Akadémián a vakcinafejlesztők arról számoltak be, hogy 3,8 millió, Szputnyik V-vel kétszer vakcinált orosz lakos körében az oltóanyagnak köszönhetően 97,6 %-os Covid-19 megbetegedéssel szembeni védelem valósult meg. Ilyen módon, a real-world adatot alapul véve, a Szputnyik V hatékonysága a legmagasabb a Covid-19 elleni vakcinák között.

A Szputnyik V-t fejlesztő tudósok úgy vélik, hogy a Szputnyik V-vel elérhető védettség 2 évig vagy még hosszabban tartó is lehet, szemben az mRNS vakcinákkal megvalósítható, hónapokban mérhető időtartammal.

A szakemberek által tett kijelentés alapjául azok a korábbi tapasztalatik szolgálnak, amit a hasonló vektor-technológiával gyártott, ebola elleni oltóanyagok alkalmazása során szereztek.

Az orosz szakemberek szerint a Szputnyik V hatásosnak bizonyul a különböző vírusváltozatokkal szemben is.

A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) delta variánsa ellen New York Times) jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak Moszkvában szerdán, az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

 "A delta variánstól megbetegedettek számának növekedése az Egyesült Államokban és Izraelben azt mutatja, hogy az mRNS-vakcináknak heterogén erősítőre van szükségük az immunválasz megerősítéséhez és meghosszabbításához. A Szputnyik V úttörő ebben a megközelítésben a vizsgálatok kombinációjában, és 83,1 százalékos hatékonyságot mutat a delta ellen. Az RFPI ma azt javasolja, hogy a Pfizer kezdjen vizsgálatokat a Szputnyik Lighttal booster minőségben" – áll az orosz szuverén alapnak a Szputnyik V hivatalos Twitter-oldalán közzétett nyilatkozatában.

Az RFPI preprint (nem lektorált publikáció) formájában közzétett kutatási adatokra hivatkozva azt állította, hogy a Pfizer hatékonysága a deltával szemben 42 százalékos lehet. Az alap közleményében emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik V volt az első olyan új koronavírus elleni vakcina, amely heterogén erősítést, úgynevezett "vakcinakoktélt" alkalmazott, vagyis védőoltásai két különböző adenovírus-vektort tartalmaztak, ellentétben a többi vakcinával, amelyeknél ugyanazt az injekciót kétszer adják be.

A súlyos mellékhatásokat vizsgáló klinikai tesztek ideje alatt négy fő hunyt el, közülük hárman a vakcinával oltott, több mint 16 ezer fős, egy fő pedig a placebóval oltott, valamivel több mint 5400 fős csoportból, de egyik sem hozható összefüggésbe a vakcinával. Ketten koronavírus okozta betegségben hunytak el, a tüneteik néhány nappal az első dózist követően jelentkeztek, vagyis már az oltás időpontjában is fertőzöttek lehettek, annak ellenére, hogy negatív lett a PCR-tesztjük – olvasható a The Lancetben. Egy fő csigolyatörésben hunyt el, a placebó csoport egy fős halálesetéért pedig stroke felelt.

Az engedélyezési eljárással kapcsolatos halogatás talán arra utalhat, hogy az orosz oltóanyag továbbra sem része a világjárvánnyal kapcsolatos globális terveknek. Talán azért mert nem kell félévente újra és újra beoltani vele az embereket.
 

Forrás:
68 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page