top of page

Vukics Ferenc: Lengyel helyzetjelentés. „Az emberek a kocsijukban alszanak”


– Elég a szén, illetékes Elvtárs!

– Elég. Ez a baj, mert ha nem égne el, akkor elég volna…
„Ez minden képzeletet felülmúl!”. A lengyel lakástulajdonosok napokig állnak sorba szénért, írja Tyler Durden a ZeroHedge-n írt cikkében.

„Az emberek a kocsijukban alszanak. Emlékszem a kommunista időkre, de meg sem fordult a fejemben, hogy visszatérhetnénk valami még rosszabbhoz."

Néhány héttel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy az európai gáz- és villanyárak emelkedése közepette a Deutsche Bank azt jósolta, hogy egyre több német háztartás is inkább tűzifát fog használni a fűtésre. Az előrejelzés úgy tűnik, hogy bevált, mivel a német google most már napok óta a tűzifa ("brennholz") kifejezésre keres rá a leggyakrabban és kirobbanthatatlan a slágerlistákról.

A Reuters szerint Lengyelország még mindig a késő nyári hőségben sütkérezik, a Lubelski Wegiel Bogdanka szénbányában mégis autók és teherautók százai sorakoztak fel, mivel a téli hiánytól félő tulajdonosok napokig várnak, és inkább a kocsijukban éjszakáznak, de biztosak akarnak lenni abban, hogy megfelelő mennyiségű fűtőanyag-készletet halmoznak fel a télre. Sokak számára a hosszú sorok a kommunista időket idézik.

Az 57 éves nyugdíjas Artur kedden érkezett a kelet-lengyelországi bányához a mintegy 30 km-re lévő Swidnikből abban a reményben, hogy több tonna szenet vásárolhat magának és családjának.

„Ma végre raktak ki mobil WC-ket is a sorok mellé, de folyóvíz az nincs” – mondta, miután három éjszakát aludt kis piros ferdehátújában, a teherautókból, pótkocsikat vontató traktorokból és személygépkocsikból álló lassan araszoló sorban. "Ez minden képzeletet felülmúl, az emberek a kocsijukban alszanak. Emlékszem a kommunista időkre, de meg sem fordult a fejemben, hogy visszatérhetnénk valami még rosszabbhoz."

Artur háza egyike annak a közel 4 millió háztartásnak Lengyelországban, ahol szénnel fűtenek. Ezek a háztartások most jobb helyzetben vannak, mint a földgázt használók, amelynek az ára minden nap 10-20%-kal emelkedik és most már szinte szó szerint a sztratoszférában van. A széntüzelésű lakások tulajdonosait is fenyegetik a hiányok és áremelkedések, miután Lengyelország és az Európai Unió embargót rendelt el az orosz szénre. Lengyelország áprilisban azonnali hatállyal betiltotta a vásárlásokat, míg a blokk csak augusztusra függesztette fel a szállításokat.

Míg Lengyelország évente több mint 50 millió tonnát termel ki saját bányáiból, a behozott szén – nagy része Oroszországból származik – alkalmasabb a háztartásokban történő használatra. A megugró kereslet arra kényszerítette a Bogdankát és más állami irányítású bányákat, hogy korlátozott mennyiségben, online platformokon keresztül racionalizálják az értékesítést, vagy kínálják a fűtőanyagot az egyéni vásárlóknak. Artur, aki nem akarta megmondani a teljes nevét, azt mondta, hogy tágabb családjától szedte össze az igényeket és abban a reményben jött ide, hogy azonnal elszállíthatja a megrendelt az összes szenet.


A bánya mintegy 250 háztartás számára tervez fűtőanyagot értékesíteni pénteken, és a várakozási idő lerövidítése érdekében a hétvégén is folytatja majd az értékesítést – mondta Dorota Choma, a bogdankai bánya szóvivője a Reutersnek. A korlátok azért vannak érvényben, hogy megakadályozzák a felhalmozást és a feketepiaci haszonszerzést, vagy akár a sorban állás során a sorszámok eladását – mondta Choma.

Mint minden lengyel szénbánya, a Bogdanka is az általa termelt szén nagy részét jellemzően erőműveknek adja el. Tavaly kibocsátásának kevesebb mint 1%-át értékesítette egyéni ügyfeleknek, így hiányzik a logisztikája ahhoz, hogy a szenet közvetlenül a lakossági vásárlóknak értékesítse.

Lukasz Horbacz, a Lengyel Szén Kereskedelmi Kereskedelmi Kamara vezetője elmondta, hogy az orosz import visszaesése januárban kezdődött, amikor Moszkva lefoglalta a vasúti sínek kapacitásait a katonai szállítmányok célba juttatására.

„A hiányok fő oka azonban az azonnal életbe lépett embargó. Ez teljesen felforgatta a piacot" - mondta a Reutersnek. A kormány által a más országokból származó import fellendítésével megbízott állami szénkereskedő, a Weglokok szóvivője nem kívánt nyilatkozni, míg a klímaügyi minisztérium nem foglal állást az ügyben. A kormány tisztviselői többször hangoztatták, hogy Lengyelországnak elegendő fűtőanyaga lesz a kereslet kielégítésére.

Az elmúlt években Lengyelország volt a leghangosabb kritikusa az EU éghajlat-politikájának, amelyet egy ingerült skandináv tinédzser indított el, és az ország által megtermelt elektromos áram 80%-át biztosító szén elkötelezett védelmezője. Ennek ellenére az ország szénfelhasználása folyamatosan csökkent, ahogy az egyre mélyülő tárnákban a bányászat költségei nőnek. A szénfelhasználás többnyire változatlan maradt, ami az import fokozatos emelkedését váltotta ki. 2021-ben Lengyelország 12 millió tonna szenet importált, amelyből 8 millió tonna Oroszországból származott. Ezt a mennyiséget a háztartások és kis fűtőművek használták fel.

Júliusban Lengyelország felszólította a két állami irányítású vállalatot, hogy több millió tonna szenet importáljanak más forrásokból, köztük Indonéziából, Kolumbiából és Afrikából. A kormány támogatást vezetett be azon lakástulajdonosok számára, akiknél a szénárak tavaly téltől megduplázódtak vagy megháromszorozódtak. „A szenet fűtésre használók 60 százalékát érintheti az energiaszegénység” – mondta Horbacz.

Visszatérve Bogdankára, Piotr Maciejewski (61), egy helyi gazdálkodó, aki kedden állt be a sorba, azt mondta, hogy hosszú várakozásra készült. – A traktorom sorban áll, hazamegyek aludni – mondta.


772 megtekintés

Komentarai


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page