top of page

Vukics Ferenc: Moszkva szerint ez a 8 éves ukrán háború csúcspontja. Több száz tüntető őrizetbenAz orosz külügyminisztérium szerint ők csak véget akartak vetni a 8 éve tartó vérfürdőnek a Donbászban, amely előtt Ukrajna és a Nyugat is szemet hunyt.

A Nyugat nyolc éven át figyelmen kívül hagyta a donbászi „vértengert”, miközben felfegyverezte Ukrajnát, és most azt állítja, Moszkva volt az agresszor, amikor közbelépett a konfliktus lezárása érdekében – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön az RT-nek. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a hajnali órákban katonai műveletet indított Ukrajnában, azt állítva, hogy szükség van a szomszéd „demilitarizálására és nácimentesítésére”. Kijev agresszióval vádolta Oroszországot, míg az USA, az EU és a NATO „ki nem provokált” inváziónak nevezte a történéseket. Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy ez nem így van. A hadművelet bejelentésekor Putyin kijelentette, hogy „a fő cél a nyolc éve tartó háború eszkalációjának megállítása és a háború lezárása.”

„Oroszország nem követett el semmiféle agressziót” – hangoztatta Zakharova. „Ez nem tegnap kezdődött. Tengernyi vér folyt el az elmúlt 8 évben” – tette hozzá, utalva a Donyeck és a Luganszk régióban zajló konfliktusra, amelyet Oroszország hétfőn független államként ismert el.

Csak Moszkvában a rendőrség 600 embert vett őrizetbe az ukrajnai hadművelet elleni tüntetések során. Háborúellenes jelszavak töltötték be Moszkva központját és Szentpétervár utcáit csütörtökön, miközben több ezren tiltakoztak az Ukrajnában zajló orosz hadművelet ellen. Az orosz főváros rendőrsége azt közölte, hogy ideiglenesen 600 embert vett őrizetbe.

Moszkvában tüntetők tömege gyűlt össze a középső Puskinszkaja téren, sokan közülük fiatalok. Háborúellenes jelszavakat skandáltak, és táblákat tartottak a kezükben, amelyeken ez állt: „Állítsuk meg a háborút”, „Nem a háborúra” és „Ukrajna nem az ellenségünk”, valamint „Senkinek sem kell ez a háború”.Az ukrán elnök szerint erre azért van szükség, hogy „biztosítsák az állam védelmét”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kihirdette az ország lakosságának „általános mozgósítását”, hadköteleseket és tartalékos erőket hívott be az ukrán hadsereg megerősítésére az egész országban, miután Oroszország „különleges hadműveleteket” indított a Donbászban.

A mozgósítást a következő 90 napon belül végre kell hajtani a péntek hajnalban kiadott elnöki rendelet szerint. A mozgósításra 25 régióban és városban kerül sor.

A rendelet szerint a terv előírhatja „épületek, építmények, földterületek, közlekedési és egyéb anyagi és technikai eszközök ideiglenes igénybe vételét” is a hadsereg számára. A helyi önkormányzati tisztviselőket felkérik, hogy segítsenek értesíteni a polgárokat és a tartalékosokat arról, hogy szolgálatra kötelezték őket.Az orosz katonai akciót megelőzően Zelenszkij a hét elején megkezdte a 18-60 év közötti tartalékosok besorozását, bár akkor azt mondta, nem hajt végre általános mozgósítást. A kormány emellett legalább 30 napra nemzeti szükségállapotot hirdetett, és nem sokkal azután, hogy Moszkva erői bevonultak a Donbászba, hadiállapotot rendelt el. Egyelőre nem világos, hogy ez utóbbi intézkedés mit fog jelenteni, Zelenszkij csak annyit mondott, hogy Ukrajna „teljes területén” vonatkozna.


Az „Anonymous” hackerkollektíva „kiberháborút” hirdetett Oroszország ellen, azt állítva, hogy letiltott számos orosz kormányzati webhelyet. A csoportot képviselő közösségi oldalak csütörtök este bejelentették, hogy „hivatalosan kiberháborúban állnak az orosz kormánnyal”, és több tucat webhelyet szüntettek meg válaszul az ország ukrajnai katonai akcióira.

Az orosz kormány, a Kreml, a Duma, a Védelmi Minisztérium és az RT weboldalait egyaránt érintette a kibertámadás: egyes webhelyek lelassultak, mások pedig a nap folyamán hosszabb időre offline állapotba kerültek.

„F**k #Putyin#Ukrajna népét támogatjuk… Légió vagyunk. Nem felejtjük el azokat az életeket, amelyeket Putyin rezsimje alatt veszítettünk el” – írta a Twitteren a kollektívához kapcsolódó egyik fiók, egy másik pedig azt írta: „A Putyin bűnözői rezsimje nagyon nehezen fog kilábalni a támadásainkból!”

Az Anonymoushoz kötődő hackerek korábban már támadtak amerikai kormányzati weboldalakat, a Központi Hírszerző Ügynökség olddalait (CIA), az ISIS-t és a Szcientológia Egyházat is.


269 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page