top of page

Vukics Ferenc: Özönlenek a fegyverek Ukrajnába

Zelenszkij ukrán elnök kérésére a nyugati országok elárasztják Ukrajnát katonai támogatásokkal. A „szövetséges nemzetektől” származó fegyverek és készletek többsége Ukrajna 310 mérföldes lengyel határán keresztül érkezik. Ez több problémát is felvet. Nyilvánvaló, hogy az orosz hadvezetés meg akarja akadályozni, hogy ezek az eszközök eljussanak a felhasználókhoz, ezért támadni fogja ezeket a szállítmányokat, ami veszélyezteti a határ mentén élő lakosság és az itt gyülekező menekültek biztonságát. Az ellátási lánc nehézségei és a szállítási kihívások ellenére két kontinensről továbbra is több millió dollárnyi fegyver és lőszer áramlik Ukrajnába. Nézzük, hogy az egyes országok mivel is támogatják az ukrán ellenállást.

Egyesült Államok

Február 26-án Joe Biden amerikai elnök felhatalmazta a külügyminisztériumot, hogy 350 millió dollár értékű fegyvert küldjön Ukrajnának. A listán szereplő hardverek között szerepel a Javelin páncéltörő rakéta, különféle légvédelmi rendszerek, lőszer a már átadott nyugati fegyverekhez, és repeszálló mellények. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Aud-Frances McKernan, az Egyesült Államok állandó képviselője kijelentette: „Az Egyesült Államok megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül, amely kiterjed a felségvizeire is.”

McKernan ezután Biden szerint hozzátette, hogy sem az Egyesült Államoknak, sem a NATO-nak nincs kedve vagy szándéka konfliktusba keveredni Oroszországgal, tisztázva, hogy Moszkvát egyik fél sem fenyegeti.

Biden számára ez a harmadik alkalom, hogy élve elnöki lehívási jogkörével egy milliárd dolláros sürgősségi biztonsági segítséget nyújt az Egyesült Államok tartalékaiból Ukrajnának. „Ez egy újabb egyértelmű jelzés, hogy az Egyesült Államok Ukrajna népe mellett áll, amikor megvédik szuverén, bátor és büszke nemzetüket" – mondta Antony Blinken külügyminiszter.

Kanada

A kanadai kormány február 27-én jóváhagyott további 25 millió dolláros katonai segélyt Ukrajnának. Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette, hogy az ország 7,8 millió dollár értékű „halált okozó eszközt” küld az európai nemzetnek. Az első szállítással kapcsolatban Trudeau kijelentette: „Kanada és más partnerek támogatásának célja az, hogy elrettentse a további orosz agressziót."

Németország

Olaf Sholz kancellár február 26-án bejelentette, hogy Németország 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger rakétát szállít ukrajnai barátainak". Scholz szerint február 24-e „vízválasztó volt kontinensünk történelmében”. Kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyezteti Európa hosszú távú biztonságát.

Svédország

Több évtizedes semlegességétől eltérve a svéd kormány jóváhagyta 5000 páncéltörő fegyver, 135 000 adag élelmiszer, 5000 sisak és 5000 repeszálló mellény szállítását. „Az a következtetésem most, hogy biztonságunkat az szolgálja a legjobban, ha támogatjuk Ukrajna azon képességét, hogy megvédje magát Oroszországgal szemben” – mondta Magdalena Andersson miniszterelnök február 28-án. Hozzátette, ez az első alkalom, hogy Svédország fegyvert küldött egy háborúban álló országba azóta, hogy a Szovjetunió 1939-ben megtámadta Finnországot.

Franciaország

Február 26-án a hadsereg szóvivője azt mondta, Franciaország „védelmi katonai felszerelést” küld Ukrajnába, hogy segítse az Oroszország elleni ellenállást. Emmanuel Macron elnök közölte: „Nemcsak az ukrán nép gyásza ez a háború, hanem Európa összes népéé”.

Egyesült Királyság

Január 17-én az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Ben Wallace azt mondta, hogy az Egyesült Királyság „önvédelmi” fegyvereket és kiképzést fog biztosítani Ukrajnának. Boris Johnson miniszterelnök február 23-án a parlamentben azt mondta: „Oroszország egyre fenyegetőbb magatartására tekintettel és korábbi támogatásunkkal összhangban az Egyesült Királyság hamarosan további katonai támogatási csomagot fog nyújtani Ukrajnának." Kifejtette, hogy a második katonai támogatási csomag halálos és nem halálos segítséget is tartalmaz.

Belgium

Kijev közvetlen kérésére a belga kormány úgy döntött, hogy február 26-án 2000 géppuskát és 3800 tonna üzemanyagot küld az ukrán hadseregnek.

Hollandia

Február 26-án a holland kormány közölte, hogy 50 Panzerfaust-3 páncéltörő fegyvert és 400 rakétát szállít Ukrajnának, hogy segítse az Oroszország elleni ellenállást. Ezenkívül 200 Stinger légvédelmi rakétát, sisakokat, repeszálló mellényekkel és mesterlövész puskákat ígértek.

Cseh Köztársaság

A cseh kormány 4000 tüzérségi lövedéket küldött 1,7 millió dollár értékben Ukrajnának januárban. A cseh védelmi minisztérium február 26-án adott ki közleményt, amely szerint géppuskákat, gépkarabélyokat, géppisztolyokat és pisztolyokat, valamint lőszert is szállít majd 8,6 millió dollárra becsült értékben.

Olaszország

Az Ukrajnának katonai segítséget nyújtó országok egyre bővülő listájához csatlakozva az olasz kabinet február 28-án ígéretet tett Stinger rakéták, aknavető, valamint Milan vagy Panzerfaust páncéltörő fegyverek küldésére. A védelmi csomag részei között vannak Browning nehézgéppuskák, MG-típusú könnyűgéppuskák és IED-elleni rendszerek is.

Portugália

Ukrán tisztviselők kérésére a portugál védelmi minisztérium február 26-án bejelentette, hogy katonai felszerelést szállít, beleértve a mellényt, éjjellátó szemüveget, gránátot, lőszert, komplett hordozható rádiókat, analóg átjátszókat és automata G3-as puskákat.

Görögország

A balkáni nemzet február 27-én az ukrán hatóságok kérésére két C-130-as repülőgépnyi „védelmi felszerelést” és egészségügyi felszerelést küldött Athénból.

Románia

A román kormány szóvivője, Dan Carbunaru azt mondta, hogy az ország február 27-én szállított „lőszert és katonai felszerelést”.

Spanyolország

Március 2-án Margarita Robles spanyol védelmi miniszter bejelentette, hogy a nemzet védelmi felszerelést küld Ukrajnába. „Ebben az első szállítmányban, amely a két repülőgép fedélzetére kerül, 1370 páncéltörő gránátvetőt, 700 000 gépkarabély és géppuska lőszert és könnyű géppuskákat küldünk" – mondta Robles.

Finnország

Sauli Vainamo Niiniszto elnök úgy döntött, hogy február 28-án fegyvertámogatási csomagot küld Ukrajnának. A szállítás 2500 gépkarabélyt, 150 000 töltényt, 1500 páncéltörő fegyvert és 70 000 harci élelmiszer csomagot tartalmaz.

 

Forrás:


521 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page