top of page

Vukics Ferenc: Szökevény vírusváltozat a láthatáron

Miközben mi még tegnap a magyar vírusmonitorozás miatt aggódtunk és a „szökevény” vírusokra hívtuk fel a figyelmet, addig Izrael azonnali hatállyal utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben. Afrika déli részén (tehát ott ahol éppen elkezdődött a nyár) a koronavírus egy újabb, eddig szinte alig ismert vírusvariánsa jelent meg.

A BBC által idézett szakértők szerint a B.1.1.529 változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ez a vírusfajta nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

A B.1.1529 a legújabb és az eddig felfedezett legerősebben mutált változat. Olyan hosszú a mutációk listája, hogy az egyik tudós „horrorisztikusnak” minősítette, míg egy másik azt mondta, hogy ez a legrosszabb változat, amit valaha láttak. Legalább az ottani hatóságok tudják a dolgukat. Gondoljuk csak el, mi lett volna, ha ez nálunk jelenik meg! A Delta+ variánst is Szlovákiában azonosították, pedig hazánkban szinte biztosan hamarabb terjedt el, mint északi szomszédunknál.

A „szökevény” jegyeket magán viselő vírussal kapcsolatos megerősített esetek még mindig csak Dél-Afrika egy tartományában összpontosulnak, de vannak arra utaló jelek, hogy továbbterjedhetett. Tulio de Oliveira professzor, a Dél-afrikai Járványügyi Reagálási és Innovációs Központ igazgatója azt mondta, hogy a jelenleg felfedezett vírus "szokatlan mutációk konstellációja" és "nagyon különbözik" a többi terjesztett változattól.

"Ez a variáns meglepett minket, nagy ugrást jelent az új koronavírus evolúciójában, nem erre a mutációs lépésre számítottunk [és] ez pedig azt jelenti, hogy még sok, még jobban mutálódott variánsok megjelenése is várható.”

Ahhoz, hogy igazán fel tudjuk fogni a veszély nagyságát, érdemes a szerkezetét a világon jelenleg tomboló Delta variánssal összehasonlítani. A B.1.1529-ben összességében 50 mutáció található. Legalább 30 a tüskefehérjében jelent meg, amely a legtöbb eddig alkalmazott vakcina stratégiai eleme volt. A receptorkötő domén (a vírusnak ez az a része, amely először érintkezik testünk sejtjeivel), 10 mutációt tartalmaz, míg a Delta-változatban elég volt kettő is, hogy végigsöpörjön a világon. Tulio de Oliveira professzor szerint ez a mutáció nagy valószínűséggel egyetlen olyan betegtől származik, aki nem tudta legyőzni a vírust. Aggodalomra ad okot, hogy ez a vírus most gyökeresen eltér a kínai Vuhanban megjelent eredetitől.

Ez azt jelenti, hogy a vakcinák, amelyeket az eredeti törzs felhasználásával terveztek, nem lesznek hatékonyak vele szemben. Ezt onnan lehet tudni, hogy a mutációk egy részét korábban már más változatokban is észlelték, ami némi betekintést ad valószínű szerepükre ebben a vírusvariánsban.

Richard Lessells professzor, a dél-afrikai KwaZulu-Natal Egyetemről azt mondta: "Aggodalomra adnak okot, hogy ez a vírus megnövelheti a fertőzőképességét, jobban képes emberről emberre terjedni, de képes lehet az immunrendszer bizonyos részeit is megkerülni rendszer.”


 

Irodalom:221 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page