top of page

Vukics Ferenc: Trudeau egyedül vanAz ötödik kanadai tartomány is felfüggesztette az oltóanyag-útlevelek használatát a Freedom Convoy elleni szövetségi fellépés miatt. Justin Trudeau miniszterelnök népszerűsége romokban. A tartományok nem értenek egyet azzal, hogy a szövetségi kormányzat „hadiállapotot” akar bevezetni a Freedom Convoy felszámolására, amelynek tagjai egyszerűen csak azt akarják, hogy tartsák tiszteletben alapvető emberi jogaikat.

Quebec a legújabb tartomány, amely fellázadt a kanadai miniszterelnök vakcinaútlevél-politikája miatt. Trudeau egyedül van – jelentette be Keean Bexte független kanadai újságíró.

Hétfőn François Legault québeci miniszterelnök találkozott a közegészségügyi tisztviselőkkel, hogy megvitassák a tartomány vakcinaútlevél-rendszerének feloldását. Ez a bejelentés kedd délután érkezett. Quebec így az ötödik tartomány lett, amely bejelentette az oltási útlevelek használatának végét, csatlakozva Albertához, Saskatchewanhoz, Prince Edward-szigethez és Ontarióhoz.

Doug Ford ontariói miniszterelnök cáfolta, hogy az intézkedések megszüntetése kapcsolatban lenne a Freedom Convoy tüntetőinek nyomásgyakorlásával.

„Március 1-jétől Ontario tartományban többé nem kell védőoltás felvételét igazolni, hogy valaki beléphessen a beltéri helyiségekbe" – jelentette be a miniszterelnök, Doug Ford hétfőn reggel, a New York Times tudósítása szerint.

„Hadd mondjam el nagyon világosan: ebbe az irányba haladunk, mert ez biztonságos” – mondta Mr. Ford. "A mai bejelentés nem az Ottawában vagy Windsorban történtek miatt van, hanem attól teljesen függetlenül döntöttünk így."

A bejelentés azonban nem sokkal azután következett, hogy Alberta és Saskatchewan is feloldotta az oltási intézkedéseket. „Alberta és Saskatchewan az első kanadai tartományok, amelyek véget vetnek az oltóanyag-útlevél-programoknak, valamint más jelentős COVID-19-el kapcsolatos korlátozó intézkedéseknek” – jelentette szerdán a Complex CA. „Kedd éjfélkor véget ér Alberta vakcinaútlevél-rendszere” – tette hozzá a jelentés. „Jason Kenney miniszterelnök bejelentette, hogy ez lesz az első közegészségügyi korlátozás, amelyet fokozatosan feloldanak."

„Kenney azt tervezi, hogy Alberta maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályait is eltörlik jövő hétfőn a gyermekek számára" – tette hozzá a jelentés. „Március 1-től minden beltéri maszkviselési előírás megszűnik. A kapacitáskorlátozást minden 500 fő alatti rendezvényen leállítjuk.”

„A COVID-hoz való hozzáállásunknak változnia kell a betegség változásával” – mondta Kenney a korlátozások megszüntetésekor.

Alberta hasonlóképpen megszünteti az oltás igazolására vonatkozó követelményeket és más Covid-korlátozásokat. „Február 14-től Saskatchewan megszünteti a negatív tesztre vagy az oltás igazolására vonatkozó követelményeket” – jegyezte meg a Complex CA. „Scott Moe miniszterelnök bejelentette, hogy a hónap végéig megszünteti az önizoláció kötelezettségét. Azt mondta, hogy döntését a tudomány és az tartományban élő emberek elvárása egyaránt befolyásolta."

Eközben a Prince Edward-sziget fokozatosan megszünteti korlátozásokat, beleértve a tartomány „oltási-útlevelét” is. „A 3. lépést április 7-re tervezik” – jelentette a múlt héten a CBC.

A közvélemény elvárásai miatt British Columbiára is egyre nagyobb nyomás nehezedik. „Mindannyian azt mondják, kövessétek a tudományt, és mi úgy gondoljuk, hogy a tudomány azt mondja, hogy az útleveleknek nincs értelme" – mondta Bruce Findlay üzlettulajdonos.

A tartomány egészségügyi tisztje, Dr. Bonnie Henry azonban ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy a vakcinák csökkentik az omikron variánsok átvitelét.

Annak ellenére, hogy a tartományok felhagytak a tekintélyelvű politikával, Justin Trudeau hétfőn a vészhelyzeti törvényre hivatkozva felfüggesztette a polgári jogokat és hadiállapotot rendelt el a Freedom Convoy tiltakozóival szemben.

„Nem engedhetjük, és nem is fogjuk megengedni, hogy az illegális és az állampolgárokra veszélyes tevékenységek folytatódjanak” – mondta Trudeau a beszédben, és azt állította, „komoly kihívások elé állítják a bűnüldöző szervek azon képességét, hogy hatékonyan betartsák a törvényt”.

Számos miniszterelnök azonban visszautasította Trudeau vészhelyzeti törvényre való hivatkozását, és kijelentették, hogy a rendfenntartó szerveknek elegendő eszközük van a békés tiltakozások kezelésére.

„Az illegális blokádoknak véget kell vetni, de a rendőrségnek már elegendő eszköze van a törvények betartatására és a blokádok felszámolására, ahogyan a hétvégén Windsorban is tették" – írta a Twitteren Scott Moe, Saskatchewan miniszterelnöke.

„Ezért Saskatchewan nem támogatja, hogy a Trudeau-kormány a vészhelyzeti törvényre hivatkozzon. Ha a szövetségi kormány meghozza ezt az intézkedést, akkor remélem, hogy csak azokban a tartományokban élnek vele, amelyek ezt kifejezetten kérik.”


„Büszke vagyok Manitoba bűnüldöző tisztviselőire, és teljes mértékben megbízom bennük, képesek megvédeni közösségeinket. A szövetségi kormány javaslata a vészhelyzeti törvény alkalmazására nem segíti az emersoni határ helyzetét” – írta Heather Stefanson Manitoba miniszterelnöke.

„Jason Kenney Alberta miniszterelnöke azt mondta az újságíróknak, hogy korábban hétfőn azt mondta Trudeau-nak, hogy jobban szeretné, ha a vészhelyzeti törvény nem vonatkozna Albertára, és hogy egy ilyen lépésre nincs szükség a tartományban” – írja a Fox News.

„Francois Legault quebeci miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy nem akarja, hogy a vészhelyzeti törvényt alkalmazzák tartományára, és szerinte egy ilyen intézkedés megosztó hatású lenne" – tette hozzá a jelentés.

„Nem azt az időt éljük, amikor olajat kellene öntenünk a tűzre” – mondta.

„Az ottawai rendőrfőnök lemondott, miután Trudeau tegnap este átvette az irányítást a rendőrség felett” – jelentette kedden Keean Bexte újságíró.

Az AP megpróbálta úgy beállítani, hogy a rendőrfőnök lemondását a vezetővel szembeni „kritika” okozta. Ennek oka azonban az volt, hogy a rendőrfőnök nem értett egyet azzal, ahogy Trudeau kezelte a Freedom Convoy tiltakozását.

A Global News szerint „Sloly 2019 októberében lett kinevezve, miután hét évig volt a főkapitány helyettese. Összesen 27 évig szolgált a torontói rendőrségnél.”


„Azokra a felhívásokra reagált, amelyek szerint az önkormányzati forrásokat a rendőrségtől a szociális szolgáltatásokhoz kell átirányítani, Sloly korábban elismerte, hogy 'rendszerszintű változtatásra' van szükség a rendőrség alkalmazásában” – tette hozzá a jelentés.

„Marco Mendicino kanadai közbiztonsági miniszter azt mondta, itt az ideje, hogy a rendőrség élni kezdjen a kanadai rendkívüli helyzetről szóló törvényben biztosított széles körű jogkörével, amely lehetővé teszi a kormány számára a blokádok betiltását és a teherautók elvontatásának megkezdését.”

Szükségünk van a bűnüldöző szervekre, hogy végre kézbe vegyék a gyeplőt, használhassák a vészhelyzeti törvényt" – mondta Mendecino Trudeau bejelentése után. „Új jogosítványokat adtunk a rendőrségnek, és most szükségünk van rájuk a munka elvégzéséhez.”

A Kanadai Állampolgári Jogi Szövetség (CCLA) elítélte a tüntetők elleni tekintélyelvű fellépést.

„A szövetségi kormány hamisan állította azt, hogy a vészhelyzeti törvény végrehajtásához szükséges küszöböt átlépték a tűntetők” – közölte a CCLA a Twitteren. „A törvény jogtalan alkalmazása lehetővé teszi a kormány számára, hogy megkerülje a hétköznapi demokratikus folyamatokat."

„A vészhelyzeti törvényre csak akkor lehet hivatkozni, ha egy helyzet „komolyan veszélyezteti Kanada kormányának képességét Kanada szuverenitásának, biztonságának és területi integritásának megőrzése kapcsán”, és ha a helyzetet „nem lehet hatékonyan kezelni semmilyen más kanadai törvény szerint” – folytatta a CCLA.

„A kormányok rendszeresen kezelik a nehéz helyzeteket, és ezt a demokratikusan megválasztott képviselők által számukra biztosított jogkörök felhasználásával teszik” – tette hozzá a CCLA. „A sürgősségi jogszabályokat nem szabad normaálizálni. Ez veszélyezteti demokráciánkat és polgári szabadságjogainkat.”


 

Forrás:504 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page