top of page

Patrubány Miklós mondta először, hogy „Magyar az, akinek fáj Trianon”. Tisztelt Olvasó!


Tegnap jó szívvel feltettünk ide a Szilaj Csikóra egy irodalmi meghívót. A Pisztrángok kara, Erdélyi magyar írók irodalmi estje beharangozó plakátján ott ékeskedik ez a mondat: „Illyés Gyula szerint magyar az, akinek fáj Trianon”. Egyik olvasónktól kedves figyelmeztetést kaptunk, hogy ez egy történelmi tévedés: Illyés Gyula nem mondott ilyet. S mindjárt bizonyítékot is szolgáltatott: a 24.hu újságírója, Bihari Dániel ugyanis még 2017-ben alaposan utánanézett a dolognak (l. itt), s kutatásának eredményét imígyen összegezte:

„Mostanában igen gyakran idézik, sokan Illyés Gyulának, mások Karinthy Frigyesnek tulajdonítják. Pedig egyikük sem írt vagy mondott ilyet, nyomozásunk szálai Patrubány Miklósnál futottak össze.”

Az utóbbi fejleményt érdemes szó szerint is idemásolni:

Egy szalmaszál maradt, miszerint a kijelentést Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke dobta be a köztudatba „valamikor a ’90-es években”. Megkerestük Patrubány Miklóst. A 24.hu-nak úgy fogalmazott, nem tudja honnan jött, honnan származnak a szavak, de ő használta először:

„…dokumentálhatóan, én magam használtam először ezt a kifejezést 2000. május 25-én, a Magyarok V. Világkongresszusának nyitókonferenciáján mondott beszédemben. A pillanat ihlete alatt futott ki a számból ez a magyarság-meghatározás, amit a Budapesti Kongresszusi Központot megtöltő háromezer küldött olyannyira megértett, hogy percekig tartó tapssal szakította félbe beszédemet.”

Az MVSZ elnök úgy tudja, az idézetet csak ezt követően kezdték el Illyés Gyula szájába adni.

Nyomozásunk végeredménye tehát, hogy tételmondatunk eredetét a legmesszebb Patrubány Miklós 2000-es beszédéig lehet visszakövetni, nem kizárt, hogy a pillanat ihlete alatt” ő maga alkotta.

Megkérdeztük Patrubány Miklóst arról is, mit szól ahhoz, hogy megfogalmazását többen kirekesztőnek érzik?

„Lehet, de aki ettől a mondástól kirekesztettnek érzi magát, az bizonyára nem magyar. Tovább fűzve a gondolatot: nevezhető-e zsidónak az, akinek nem fáj a holokauszt?”

Tisztelt Olvasó!

Lám, két kerek év telt el az igazság kiderülése óta. S most mégis sikerült egy olyan rendkívül tájékozott irodalomtörténésznek is, mint amilyen Medvigy Endre, merő jószándékból újra szétkürtölnie a történelmi tévedést. Hadd kérjem meg ezért Önt, tisztelt Olvasó, hogy a maga szerényebb eszközeivel, ahol és ahogy lehet, adja tovább az igazságot.

28 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page