top of page

Financial Times: Kelet-Európa többet ad a Nyugatnak, mint amit visszakap

Az uniós tagság hatalmas előnyöket adott Közép- és Kelet-Európának, de a nyugati országok is hatalmasat profitáltak a bővítésből. Nagyon itt van az ideje annak, hogy a nyugat-európai politikusok is megmagyarázzák a választóiknak, hogy az EU pénze nem adomány, inkább quid pro quo: valamit valamiért.

Ebből kiindulva, teljesen rossz felvetés – és politikailag veszélyes –, hogy az uniós költségvetésnek nyertesei és vesztesei vannak – mindannyian egy közös piac előnyeit élvezzük. Amikor Európa keleti része csatlakozott, akkor egy kimondatlan alku köttettet: a Kelet lebontotta a piaci korlátozásokat, és megengedte a Nyugat cégeinek, hogy kikaparják a maguk részét ezen országok gazdaságából. Cserébe a Nyugat megígérte, hogy állj azokat a költségeket, amelyekre a korábbi kommunista országoknak irtózatosan szüksége van ahhoz, hogy megvalósuljanak a szükséges infrastrukturális fejlesztések.

A Nyugat tehát profitot termelt, míg a Kelet fejlődött cserébe. Az egyezség kölcsönösen előnyös volt. De ha a Nyugat most visszalép a korábban megadott ígéreteitől, akkor Európa társadalmi szerződését veszélyeztetik.

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page