top of page

FEGYVERTESZT

Miután Európa úgy döntött, hogy a Római Birodalom mintájára, barbárokat fizet meg, hogy határait megvédjék más barbárok támadásától, előállt a történelemben gyakori helyzet: a határt védeni hivatott barbárok keveslik a zsoldot. Európa pedig ismét bizonyítani fogja a tételt, melyet már például Róma is bizonyított, hogy a lehető legrosszabb elrendezés egyszerre gyengének és gazdagnak lenni, mert ez leküzdhetetlen ingert ébreszt az arra hajlamosakba, hogy kirabolják.

Már régebben próbáltam felhívni a figyelmet az új fegyverre, mely fenyeget bennünket: a migránsszóróra, melyet most működés közben szemlélhetünk meg. A migránsszóró a lehető legmodernebb fegyver, mert alapvetően morális alapon működik. Ez az egyetlen ismert fegyver ugyanis, mely ellen védekezni csúf dolognak minősül. Bármely más fegyver esetén a megtámadottnak joga van védekezni, páncéllal, bunkerral, akármivel, horribile dictu, még vissza is vághat. (A legjobb védekezés a támadás.) Ez, esetünkben, nem megengedett, sőt, a védekezés, a haladó nyugat megítélése szerint, kifejezetten amorális cselekedetnek minősül.

A fegyver bevetésének közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a törökök ismét konfliktusba keveredtek az oroszokkal, amint az a történelem során már számtalanszor megesett, és a törökök mindig rosszul jöttek ki a dologból; állandóan laposra verték őket. Legutóbb a második világháborúban kísértette meg őket a gondolat, de szerencséjükre a német csapatok moszkvai és sztálingrádi veresége eltérítette őket. Így aztán nem lett Kelet-Törökország, megbízható kommunista vezetéssel. Ezekben a háborúkban vált szokássá, hogy a nyugati országok Törökország védelmére keltek, mert féltek az oroszoktól. Ilyen volt a krími háború és ilyen volt az, mikor megakadályozták – a kereszténység nagyobb dicsőségére – hogy visszafoglalják a törököktől Konstantinápolyt.

Ennek alapján komoly érvek szólnak amellett, hogy a szultán most is hozzájuk forduljon a cárral folytatott vitájában.

MOST AZONBAN NEM KÉR, HANEM ZSAROL, MERT MEGTEHETI. EURÓPA PEDIG MEGÉRDEMLI.

A migránsszóró bevetésének kettős célja van. Az egyik ugye az, hogy rákényszerítsék az oroszokat: ne állják útját a szíriai török terjeszkedésnek, mert azt senki se gondolja komolyan, hogy a törökök célja csak valamiféle ütközőzóna létesítése. Az ő szemükben a valaha volt oszmán birodalom területén nekik történelmi jogaik vannak, és ennek értelmében teljesen nyilvánvaló, hogy az egész Szíriára fáj a foguk – az olajjal együtt. Csakhogy annyi eszük még van, hogy a keserű tapasztalatok alapján nem mernek nyílt konfliktust vállalni a cárral.

(...)

 

29 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page