top of page

Ellenzék a gödör legalján

(...) Mint például 2017-ben, amikor egy hét alatt több mint százezren fordultak orvoshoz ­influenzaszerű tünetekkel. Akkor is nagyon rossz állapotban lévő, idős emberek haltak meg és akkor is körülbelül ötezren. Tehát még egyszer! Százezren. Egy hét alatt. Többen, mint az egész kínai járvány idején. Ahol körülbelül 1,4 milliárd ember él.

De azt is tudhatjuk, hogy a világban 290–650 ezer ember halhat meg az influenza szövődményei következtében. ­290–650 ezer ember! Persze elbagatellizálni sem szeretném a problémát. Ahogyan egy brutális influenzajárvány idején, most se menjünk betegen közösségbe, ne szálljunk metróra, villamosra, buszra, ne bulizzunk, ne most látogassuk meg idős rokonainkat, a beteg gyerekeinket se csempésszük be az iskolákba. Egyszóval aki a betegség – bármilyen betegség – tüneteit észleli magán, az maradjon szépen otthon. Ahogyan egy szokásos influenzajárvány idején is.

Persze fontos kiemelni, hogy amikor akár a koronavírus, akár az influenza miatti elhalálozásokról beszélünk, azt nem úgy kell elképzelni, mint egy hollywoodi szuperprodukció kezdőjeleneteit. Ahogyan a sajtó jelentős része láttatni akarja. Amikor a vírust megkapó makkegészséges emberek tucatjával esnek össze, és miközben orrukból-fülükből dől a vér, szinte azonnal meghalnak. Szó sincs ilyesmiről. Egyre-másra érkeznek a hírek híres sportolókról, színészekről és politikusokról, akik koronavírussal fertőződtek meg, és akik ennek ellenére jól vannak, sokuk tünetmentes. Nagy részük még csak be sem lázasodott. Tehát egyelőre nem egy halálos zombijárvány tizedeli a föld lakosságát.

És most képzeljük csak el, hogy mi történt volna, ha az elmúlt években a sajtó minden egyes új influenzásról vagy az influenza szövődményeibe belehalt ember eseteiről címlapokon számolt volna be. Bizony. Pont ez, ami most történik. Pánik, kétségbeesés és gazdasági világválság. Pedig ha a számok nem hazudnak, márpedig nem hazudnak, akkor semmi okunk a pánikra. Kína tegnapelőtt bejelentette, hogy úrrá lett a járványon, nincsenek újabb tömeges megbetegedések. Akár le is vonhatnánk a következtetéseket. Tanulhatnánk abból, amit jól, és abból is, amit rosszul csináltak.

(...)

 

15 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page