Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Elmúlik ez is

 

A visszaemlékezések szerint Sir Richard Francis Burton dolgozószobájában egyetlen felirat volt a falon haláláig: "This too shall pass", magyarul: "Elmúlik ez is."

 

A mondás egyébként a XII. századból származik a Levantéból, mind a perzsák, mind az arabok, mind a zsidók a magukénak tartják. Én most a zsidó legendát teszem közzé, a király megnevezésén kívül gyakorlatilag megegyezik a többi legendával.

 

Salamon király udvarában élt egy férfi, akit ifjú kora ellenére sokan tartottak bölcsnek. A királyi tanács tagja volt, gyakran helyettesítette a királyt a törvénykezésben. Egy ilyen alkalommal Salamon látta, hogy milyen bölcs a férfi, és felgerjedt benne a hiúság.

 

Magához rendelte, és azt mondta neki, olyan ajándékra vágyik, melyre, ha ránéz, felvidítja, ha szomorú, ha pedig vidám, elszomorítja.

 

A férfi bólintott, majd elindult a világban, hogy teljesítse a király kérését. Több száz országon keresztülvágott, de még hasonlót sem látott, amiről a király beszélt.

 

Több év vándorlás után végül visszatért Jeruzsálembe. Felkereste idős apját, hogy elbúcsúzzon tőle, mert úgy hitte, a király a fejét veszi, amiért nem teljesítette óhaját. Az idős apját, aki ezüstműves volt, otthonában találta.

 

"Búcsúzni jöttem, atyám, mert a király halálba küld" - mondta a férfi. "A világ minden országát bejártam, a világ összes ékszerét megnéztem, de nem találtam olyat, melyre ha ránézek és vidám vagyok, elszomorít, és felvidít, amikor csüggedek. Úgy hiszem, nincs ilyen ajándék, és eleve meghalni küldött a király."

 

"Már hogyne lenne, édes fiam!" - mondta az öreg, és egy ládából egy egyszerű rézgyűrűt vett elő. Elővette a szerszámait, és vésni kezdett. Amikor végzett a munkával, a fia kezébe adta, hogy elvigye a királynak.

 

A férfi halálra váltan ment a királyi palotába, ahol éppen menyegzőt tartottak, a király nősült. Patakokban folyt a bor, és napok óta tartott a mulatság.

 

"Bölcs király" - mondta a férfi Salamonnak, akinek igen jó kedve volt. "Elhoztam neked az ajándékot, mely elszomorít, ha jó kedved van, és felvidít, ha rossz."

 

Salamon, aki már nem is emlékezett a kérésére, és aki meg volt részegedve az örömtől, a kezébe vette a rézgyűrűt. Egyetlen írás állt rajta: "Elmúlik ez is."

 

Mondják, hogy a nagy király, akinek Isten bőven mért jót is és rosszat is, rézből csak egyetlen gyűrűt viselt élete végéig. Bármi történt vele, bármilyen végtelennek tűnt az öröme vagy a bánata, ez e gyűrű emlékeztette rá, hogy semmi sem tart örökké.

 

(Közzétette: Jászberényi Sándor író-haditudósító, a facebookon)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu