top of page

Dán politikus védi a magyar felhatalmazási törvényt

Véleménycikkben kérdőjelezte meg a Magyarországot érő nemzetközi kritikákat Morten Messerschmidt, a Dán Néppárt EU-ügyekért felelős politikusa. Szerinte „idétlen szereptévesztés”, amikor a dán törvényhozás vagy éppen ez EP képviselői próbálják megszabni, hogy mi sérti és mi nem a jogállami kereteket egy független nemzetállamban.

A volt EP-képviselő Messerschmidt a Jyllands-Postenben megjelent írásában is kifejti, mennyire aggályosnak tartja, ha egyes politikusok úgy gondolják, hogy átvehetik a bíróságok szerepét, számon kérve Magyarországon a jogállamiság megsértését. Szerinte ugyanis a koppenhágai törvényhozás, vagyis a Folketinget tagjai, valamint a dán EP-képviselők többsége ezt teszi. De ugyanígy visszásnak tartja ennek fordítottját, amikor nemzetközi jogászok vagy bírák képzelik magukat politikusi szerepben.

A korábban az Európai Parlament képviselőjeként dolgozó Messerschmidt sorra veszi az EP által Magyarországnak mindeddig felrótt kritikákat a jogállamisággal, szabadságjogokkal, menekültügyekkel, civil szervezetekkel, kisebbségi jogokkal vagy éppen az EU alapértékeivel kapcsolatban. A dán politikus ezek kapcsán annyit mond, hogy mivel elég járatos a közép-európai országok történelmében, politikai kultúrájában, nem mondana ítéletet, és nem tartja ezt feladatának.

Ugyanakkor ellentmond a dán médiában szinte már bevett közhelynek számító tévhitnek, amely szerint „a diktatórikus Orbán Viktor miniszterelnök” a saját érdekei alapján írta át a régi Alkotmányt. Mint rámutat, a Fidesz 2011-ben elfogadott Alaptörvénnyel egy ’89 óta esedékes reformadósságot pótolt. Ennek kapcsán teszi fel gúnyos kérdését az EU-nak címezve: „már a kommunista múlt felszámolása is szembemegy az EU alapértékeivel?”

(...)

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page