top of page

Támad a „Long COVID”. Nem jut a brit nyugdíjasoknak az influenza elleni oltásból

Támad a „Long COVID”

Az Egyesült Királyságban a „hosszú COVID” által érintett 39 orvosból álló csoport közös levelet írt, amelyet nemrégiben a British Medical Journal (BMJ) publikált, és további segítséget kér az érintettek számára. Ezek az orvosok maguk is megfertőződtek. Mindegyiknél viszonylag rövid lefolyású volt a betegség, és egyikük sem került kórházba.

Mindannyian a „hosszú COVID” nevű jelenség hatásaival küzdenek. A legtöbben gyógyulásuk után visszatértek dolgozni, de néhány héten belül annyira leromlott az egészségügyi állapotuk, hogy fel kellett függeszteni a praxisukat. Esetük riasztó kérdéseket vet fel a betegség tartós hatásaival kapcsolatban. Az érintettek hat hónapja küszködnek a COVID-19 utóhatásaival, és nem látják annak a reményét, hogy valaha kigyógyulnak bajaikból. Vannak, akiknek annyira elgyengült az izomzata, hogy alig tudnak járni. Sokan nem tudnak koncentrálni, krónikus szédüléssel küszködnek, és különféle allergiában szenvednek. Többen attól tartanak, hogy elveszítik munkahelyüket, és családi szerepeiket sem tudják majd ellátni a jövőben.

Az orvosok szerint mindenki a kórházi betegekre összpontosít, miközben az enyhébb lefolyású tünetekkel rendelkezők közül később sokan kapnak maradandó egészségkárosodást, mert nem kaptak semmilyen orvosi kezelést. Ezekkel kapcsolatban szinte nem is léteznek kutatások. Többségük rosszabbul éli meg a COVID-19 utáni tüneteiket, mint amikor a fertőzés direkt hatásaival találkoztak. Korábban fitt, fiatal embereknek gondolták magukat, de most már csak reménykednek abban, hogy valaha meggyógyulnak.

A „hosszú COVID-nak” még nincs hivatalos meghatározása, bár a a British Medical Journal nemrégiben megjelent cikke három hónapon túli tünetegyüttesek hatásaként határozta meg.

Az érintett személyek száma csak a szigetországban meghaladta a 60 000-et – derül ki az Egyesült Királyság Covid tünetvizsgálatának kezdeti eredményeiből.

„Ha a „hosszú COVID” a lakosság 10% -át érinti [ahogy egy tanulmány sugallja], és soha nem fogunk meggyógyulni, akkor gazdaságilag aktívakból tartósan inaktívvá és munkaképtelenné válunk. A politikai döntéshozóknak, a kutatóknak és a kezelőorvosoknak ezekkel az emberekkel is foglalkozniuk kell, és a döntéseik során az ő sorsukat is figyelembe kell venniük " – mondta a Good Healthnek Dr. Jake Suett, a levelet kezdeményező aneszteziológus. Az orvosok közül kilencen a személyes élményeiket is megosztották az emberekkel.

Bővebben lásd: itt.

Nem jut a brit nyugdíjasoknak az influenza elleni oltásból

A brit nyugdíjasok ezen a télen súlyos késésekkel szembesülhetnek, ha elővigyázatosságból be akarják magukat olttatni influenza ellen. Úgy tűnik, elfogytak a készletek. A koronavírus-járvány okozta kereslet növekedése országos oltóanyag-hiányhoz vezethet. A Boots és a Lloyds gyógyszertárak máris felfüggesztették a 65 évnél idősebb emberek oltóanyag-foglalását az Egyesült Királyságban. Az egészségügyi szakemberek 30 millió britnek szeretnék beadatni az influenza elleni oltást annak érdekében, hogy jól elkülöníthetőek legyenek az amúgy nagy hasonlóságot mutató influenza és COVID-19 tünetegyüttesei. A kormány így akarta biztosítani, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat ne terhelje túl a Covid-19 és az influenzás betegek hirtelen történő együttes beáramlása.

Az egészségügyi kormányzat korábban azt ígérte, hogy az idős emberek számíthatnak majd a leggyorsabb segítségre az influenza elleni intézkedések során. A gyógyszertárak most arra hivatkoznak, hogy az aktív korosztályokban több veszélyeztetett csoport van, ezért nekik kell fenntartani a meglévő készleteket. (Vajon mi történne, ha ezt Magyarországon jelentenék be?)

Bővebben lásd: itt.

19 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page