top of page

FEGYŐR SZÉTCSAP KÖZÖTTÜNK (IS)

A történet szerint athéni követek érkeztek Spártába, a peloponézoszi háború idején, és nagy hangon megfenyegették a lakedaimóniakat: ha győznek, lerombolják Spártát, és lakóit mind rabszolgákká teszik. A spártaiak – lakonikus tömörséggel – egyetlen szóval válaszoltak: „Ha!”. Amivel rámutattak a fenyegetőzés gyenge pontjára: először ugyanis győzni kéne.

(...)

.

Nem venném végig a nagyszerű államférfi összes pontját, tudniillik azok mindegyike ugyanarra a srófra jár. A napi ellenzéki mantrát igyekszik a „szabad Magyarország” fogalma alá gyömöszölni. Van ott minden, az egészségügytől az SZFE-ügyig és tovább. Minden pont tetszőleges, az adott időpontban épp érvényes libsi nyavalygással behelyettesíthető. Mondjuk roppantul meglepődne az ember, ha barátunk bármi újat képes lenne kitalálni. A lényeg roppant egyszerű, mint a szerző maga is: ha nyernek 2022-ben, akkor lesz majd szabadság dögivel.

CSAK HÁT, UGYE, OTT VAN AZ A FRÁNYA „HA”.

Nem sokkal ezután került kezembe hősünk interjúja az Inforádióban. Végig nem hallgattam, mert engem már Andriska hangja is idegesít, csak az összefoglalót olvastam el. Az is épp elég volt. Szépen kiüt belőle a rokokó cizelláltságú ostobaság, amely jellemzi megnyilatkozásait. A végén azonban – tőle szokatlan módon – értelmes következtetésekre jut. Abból az egyébként nyilvánvaló tényből kiindulva, hogy nemcsak Gyurcsány, hanem Gyurcsányné is a közélet legelutasítottabb figurái közé tartozik, azt találta mondani, hogy Gyurcsányné sem alkalmas az összellenzéki miniszterelnök-jelölti szerepre. Ez – lássuk be – helytálló következtetés. Feri még nem reagált a dologra, gondolom iszik rá egyet. Azt azonban könnyű megjósolni, hogy Fegyőr parazsat gyűjt a fejére, ha kikezd vele. Az Apró-klán emlékezete hosszú, és előbb-utóbb, tán a legváratlanabb pillanatban, bosszút fognak állni. Elveszik a plüssmaciját, vagy valami hasonló.

Aztán kibújt a szög a zsákból. Újabb facebook-bejegyzésében barátunk hitet tett Bajnai Gordon mellett. Mint írja: „… a Momentumnak és valamennyi ellenzéki pártnak szüksége lesz azoknak a tudására, akik hasonlóan nehéz időszakokban vezették az országot. Személyes meggyőződésem, hogy Bajnai Gordon ilyen vezető, ilyen ember.” Andriska vonzódása Bajnaihoz természetesen nem véletlen.

KÖZÖS VONÁSUK UGYANIS AZ OSTOBASÁG, ÉS HÁT, UGYE, SIMILIS SIMILI GAUDET.

Bár a metakommunikációjuk különböző, Gordon pislogni szokott, mikor nem ért valamit, Fegyőr meg a száját tátja el ilyenkor. De hát ezek elhanyagolható különbségek. Az igazi különbség az közöttük, hogy – életkoránál és szerepénél fogva – Bajnai már bizonyított, ő már okozott kárt ennek a szerencsétlen országnak; Fekete-Győr, szerencsénkre, még nem, és reméljük, nem is fog.

Összeállhat hát a nagy csapat. Előtérben a két nagyszerű államférfi, a háttérben pedig a gyönyörtől sikítozó hölgykoszorú. A színfalak mögött pedig Fletó feni a tőrt. Izgalmas idők jönnek. Ám fogadjuk meg Madách tanácsát: „Tragédiának nézed? nézd legott / Komédiának, s mulattatni fog.”

 

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page