Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Eltávolítják a „szerecsen király“ szobrát az ulmi evangélikus nagytemplom betleheméből

2020/10/09

 

(…)

 

Az ulmi evangélikus közösség döntött: a templom több száz éves betlehemét idén a három király nélkül mutatják be – számol be a Welt. Ennek oka: Menyhért, a szerecsen király „egyértelműen rasszista ábrázolása”.

 

A három figurát, köztük a fekete Menyhértet nem szabad ebben az évben bemutatni – közölte  Ernst-Wilhelm Gohl, a templom dékánja. Úgy fogalmazott: ezzel a közösség a Németországban zajló rasszizmus-vitára kíván reagálni.

 

„Menyhért fabábúja vastag ajkaival és idomtalan alakjával mai szempontból egyértelműen rasszistának tekinthető” – folytatja Gohl.

 

Ezt a közösség nem tudja és nem is akarja ebben a formában meghagyni. Ezért idén a karácsony történetét Lukács evangélista szerint mesélik el, ebben a három király alakja nem bukkan fel. A döntéssel az evangélikus közösség szeretné elkerülni az ünnepek alatti feszültséget, vitát. Menyhért figurájáról a végleges döntést a lehető legnagyobb nyugalomban, az újév során szeretnének meghozni – mondta Gohl.

 

A betlehemi királyok ábrázolása egészen a 11. századig nyúlik vissza. Míg Németországban Menyhértet, a magyar kultúrában a három király közül hagyományosan Boldizsárt tekintik szerecsen, vagyis fekete királynak. A három király alakja a néphagyományból származik, a Biblia eredeti, görög nyelvű szövege sem számukat, sem nevüket, sem minőségüket nem említi, egyszerűen napkeleti bölcsekről beszél.

 

 

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu