top of page

Az ausztrálok 2022-ig nem fognak utazni Európába és az USA-ba. Az ország lakosságát 2021 végéig nem

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint nagy valószínűséggel kimondható, hogy az Európába és az Egyesült Államokba tervezett turistautakra 2022-ig nem lesz lehetősége az ausztrál állampolgároknak. A köztes időszakra a kormányzat egy kétoldalú utazási megállapodásokból álló „utazási buborékot” fog létrehozni. Ez a buborék olyan országcsoportból fog állni, amelynek lakosai között viszonylag alacsonyak a koronavírusos megbetegedések. Eddig Új-Zéland az egyetlen ország, amellyel eddig utazási megállapodást kötött a kormányzat. Ha az akció sikerrel jár, akkor más országok is bevonhatók lesznek ebbe a buborékba. Scott Morrison jelezte hogy a tervek szerint négy országgal építi ki Ausztrália ezt az „utazási buborékot”, ezek között pedig nem szerepel az USA és Európa sem. Új-Zéland után Szingapúr, Dél-Korea és Japán lehetnek a következő csatlakozók ehhez az elképzeléshez.

Ausztrália a négy országon kívül tárgyalásokat kezdeményezett a Csendes-óceáni szigetállamokkal is.

Scott Morrison szerint: "A COVID-19 nem ment sehova, még mindig itt van, és ma sem kevésbé agresszív, mint fél évvel ezelőtt. Vannak olyan országok, amelyek jól teljesítettek az egészségügy területén. Ausztrália tagja azon maroknyi országnak, akik sikeresen védekeztek a vírussal szemben."

A terv az új-zélandi utazási buborék sikerétől is függ.

A buborék első szakasza pénteken kezdődik, amikor a kiwi turisták már meglátogathatják a kontinensnyi ország egyes területeit (Új-Dél-Wales, Északi terület) anélkül, hogy 14 napos szállodai karanténon kellene átesniük.

Az országon belül azonban nem egységes a javaslat fogadtatása.

Morrison kritizálta Queensland állam vezetését, amiért továbbra is fenntartja az Új-Dél-Wales-el közös határ zárlatát. A tartomány vezetése nemcsak a külföldiek, hanem a többi ausztrál terület lakosságát sem engedi be. Közben nagy riadalmat váltott ki a lakosság körében, hogy egyes rendelőkben csoportosan betegedtek meg orvosok.

A hatóságok a nyilvános helyek üzemeltetőit folyamatosan ellenőrzik, és rendszeres büntetéseket osztanak ki a COVID-19 biztonsági tervek hiányosságai miatt. Az ausztráloknál nyoma sincs az Európában tapasztalható engedékenységnek. A rendőrség kemény intézkedéseket alkalmazott a zárlati időszakok során. Egyesek nem értik, hogy a javuló járványügyi adatok ellenére miért kell egyre jobban korlátozni az állampolgárok jogait.

Nemrégiben a Human Rights Watch arra figyelmeztette Victoria állam parlamentjét, hogy el kell utasítania a rendőri hatáskör bővítésének új kísérletét.

Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke szerint a kijárási tilalom megmarad, „mert nem az emberi jogokról, hanem inkább az emberi élet kérdéséről szól”. Az állam alsóháza a múlt héten elfogadott egy törvényjavaslatot, így a hatóságoknak jogukban áll majd a gyorsan változó szabályok és „operatív meglátásuk szerint” az embereket őrizetbe venni.

Melbourne metropolisz augusztus első hete óta szigorú második lezárás alatt él. Kijárási tilalom van érvényben este 9 órától. hajnali 5 óráig. A lakosok pedig csak korlátozott ideig hagyhatják el otthonaikat. Vásárlásra, egészségügyi ellátásra, testmozgásra csak a lakóhely öt kilométeres körzetében van lehetőség.

Szeptember 2-án, Ballaratban a rendőrök felbujtás és közösség elleni izgatás vádjával letartóztattak egy várandós nőt, aki a korlátozó intézkedések ellen tüntetést szervezett a Facebookon. A rendőrök a nőt az események miatt sokkot kapó gyermekei előtt bilincselték meg, és figyelmen kívül hagyták a bejegyzés törlésére vonatkozó ajánlatát. Az ügy 2021-ben kerül a bíróság elé. Egy őslakos férfi az évtizedes rutin szerint hajnali fél 5 körül indult munkába kerékpárjával. A rendőrök állítólag alaposan helyben hagyták a korlátozás szabályainak be nem tartása miatt. A rendőrség az akció során nem kapcsolta be a szükséges testkamerákat. A férfi munkahelyi szakszervezete panaszt tett az eset miatt, de a rendőrség szóvivője közölte, hogy egy belső beszámoló után elégedettek voltak a felhasznált erő mértékével. A rendőrök még az állapotos nőknek vagy beteg embereknek sem engedik meg, hogy a közparkokban leüljenek a padokra

A kormány jogi szakértői szerint az emberi jogokról szóló nemzetközi törvény érvényesítése, amint azt a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (ICCPR) elismeri, súlyos közegészségügyi fenyegetés esetén, egyes jogok vonatkozásában igazoltan korlátozható.

A szövetségi kormányfő azt jósolja, hogy Ausztrália lakosságát 2021 végéig nem fogják beoltani – ami azt jelenti, hogy a tengerentúli utazások addig szünetelnek és a társadalmi távolságtartó intézkedéseket továbbra is fenntartják.

"Kezdünk nyitni Új-Zéland felé a hasonlóan jó COVID eredményeik miatt, és ez lehetséges lehet más alacsony kockázatú nemzetekkel is" – mondta a The Sydney Morning Herald-nak. – "Azonban a nagyobb kockázatú országok közötti széles körű utazás lehetősége továbbra is nagyon függ a hatékony oltástól vagy a COVID kezelésének egyéb jelentős áttöréseitől."

Birmingham közölte, hogy a magasabb kockázatú országokba irányuló nemzetközi utazásokat senki sem helyezheti az ausztrálok egészsége és a gazdaság működőképessége elé.

Forrás:

18 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK