Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A lengyelek az asztalra csaptak: készek megvétózni az uniós költségvetési tervet

2020/10/13

 

Lengyelország nem engedi, hogy pénzzel zsarolják, ezért kész megvétózni az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési keretét és a helyreállítási alapot – jelentette ki egy kedden megjelent interjúban a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes.

 

A teljes egészében szerdán megjelenő beszélgetés részleteit a Gazeta Polska Codziennie lengyel konzervatív napilap közölte egy nappal korábban. Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy az EU-ban egyesek alá akarják rendelni maguknak Lengyelországot, rákényszerítve „saját értékeiket”, Kaczynski kijelentette: „néven nevezném ezeket a törekvéseket, azzal szembesülünk, hogy meg akarnak fosztani szuverenitásunktól, még a kultúra terén is”.

 

A Varsó és Brüsszel közötti vitát Kaczynski az 1989-es rendszerváltás előtti Lengyelország helyzetére utalva magyarázta, felidézve: a Szovjetunió szempontjából megengedhetetlen volt a kis magángazdaságok létezése, az akkori Lengyelországban ezek mégis működtek. A katolikus egyház tevékenysége a szovjet rendszer szempontjából szintén elfogadhatatlan volt, Lengyelországban az egyház mégis működött, akkor is, amikor üldözték – emlékeztetett Kaczynski.

 

Lengyelország „természetesen teljesen alá volt rendelve Moszkvának, bizonyos különbözőség mégis megmaradt” – szögezte le, majd folytatta: az uniós intézmények jelenleg azt követelik, hogy a lengyelek „értékeljék át egész kultúrájukat, vessék el mindazt, ami számukra fontos”.

 

Lengyelország ebbe nem egyezik bele – hangsúlyozta a pártelnök. „Mindenképpen védeni fogjuk identitásunkat, szabadságunkat, szolidaritásunkat. (…) Nem engedjük, hogy pénzzel terrorizáljanak” – jelentette ki.

 

Arra a kérdésre, hogy Varsó megvétózza-e emiatt az EU 2021 utáni költségvetési tervezetét, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági élénkítést célzó helyreállítási alap tervét, Kaczynski elmondta: „Megvétózzuk. Ha folytatódnak a fenyegetések és a zsarolás, keményen védeni fogjuk Lengyelország létérdekeit”.

 

(…)

Tovább a cikkhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

MOGY-embléma_kicsi.png
Blogos rovatok

Levelezés, kapcsolat: 

 

VERZÁR ÉVA  vosa@t-online.hu