top of page

„Folyamatos migrációs válságban élünk” – szakértők az új népvándorlásról. Konferencia

Afrikában pozitív dologként tekintenek a migrációra, az Egyesült Államok hátrébb lépett, az EU pedig nem tud alkalmazkodni a változó világrendhez, melyben kaotikus és követhetetlen módon verseng mindenki mindenkivel – többek között ezekről is szó esett a vezető magyar kutatók részvételével megrendezett konferencián.

„2015–2020: a migrációs válság öt éve” címen rendezett konferenciát a Migrációkutató Intézet az online térben. A rendezvényt Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet (MKI) igazgatóhelyettese nyitotta meg és moderálta. A meghívott előadók között volt Dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének igazgatója, Dr. Marsai Viktor, az MKI kutatási igazgatója és az NKE egyetemi adjunktusa, Dr. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, illetve Dr. Tóth Norbert, az MKI vezető kutatója és az NKE egyetemi docense.

Janik Szabolcs elmondta, hogy az elmúlt öt évben talán úgy ismerkedhettünk meg a tömeges bevándorlás fogalmával Európában, mint még soha korábban, hiszen 2015 óta folyamatos migrációs válságban élünk, változó intenzitással, mely különösen a frontországokat érintette és érinti, köztük hazánkat is.

A koronavírus legsúlyosabban a kibocsátó országokat fogja érinteni

A kerekasztal-beszélgetést Tálas Péter kezdte. A szakértő szerint ha megnézzük azokat a dokumentumokat, melyek az EU-t határoló államok migrációs helyzetével foglalkoznak, megállapíthatjuk, hogy romló biztonsági helyzetről beszélünk. Ennek egyik fő oka az lehet, hogy különösen a közel-keleti térségben korábban nagyon aktív Egyesült Államok már nem fektet annyi energiát a stabilitás fenntartásába.

„A mai Európába tartó migráció szempontjából két legfontosabb régió, a Közel-Kelet és Észak-Afrika esetében is az tapasztalható, hogy az USA hátrébb lép pár lépést és a helyi szövetségesekre bízza inkább a megoldást, ami nem tesz jót a biztonsági környezetnek” – fogalmazott. Jelentős változás a kutató szerint az is, hogy egyre több nem állami szereplő vállal jelentős szerepet ezekben a konfliktusokban, ami még komplexebbé teszi a konfliktushelyzetet.

(…)

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg