top of page

Szlovákia bezárja magát – Indul a „Közös felelősség” akció

A WHO szerint szeptember óta nyakunkon a COVID-19 járvány második hulláma. Egyes országokban – ahol a járvány igazán pusztító volt – még nem érte el a tavaszi csúcsértékeket a halálozások és a megbetegedések száma, míg a járványt tavasszal szerencsésebben átvészelő országok pedig aggódva figyelik a számok drasztikus változásait. A vezető médiumok, a sajtó, az ellenzéki pártok mindenhol „apokaliptikus” jövőképet vázolnak fel. Úgy tűnik, északi szomszédunk a lehető legkeményebb lépéseket is hajlandó megtenni a járvány megállítása érdekében.

Szlovákia mára már gyakorlatilag teljesen bezárta magát. Lezárják a nemzetközi repülőtereket, az összes iskolát és óvodát. Bezárásra került minden szórakozóhely, kulturális intézmény, sportközpont. Kijárási tilalmat vezettek be, és elkezdték a egész országra kiterjedő tesztelési programot. A „Közös felelősség” névre keresztelt projekt ugyan nem lesz kötelező, mégis tíznapos karantén vár arra, aki nem vesz részt rajta. Ha pedig negatív teszt nélkül közlekedik, közel hatszázezer forintnak megfelelő bírságot kaphat. A szlovák védelmi minisztérium eddig ötezer mintavételi helyet jelölt ki az országos koronavírus-tesztelés lebonyolítására. A tárca szerint a tesztelést nem átképzett katonák, hanem egészségügyi szakképzettséggel bíró személyek fogják végezni. A Szlovák Orvosi Kamara széles szakmai konzultációt vár a kormánytól. A kamara szerint ha erre nem kerül sor, csaknem kizárt, hogy sikeres lesz az akció. A Pravda napilap információi szerint a tervről csupán 15 ember tudott az egész országban.

Az állam mintegy 13 millió darabot rendelt az antigén-tesztekből, amelyek eredménye már 15 perccel a mintavétel után kiértékelhető. Az Állami Tartalékalap már megkezdte a tesztek beszerzését. Szlovákiának valamivel több mint 5 millió lakosa van, a tesztelés alól azonban kivételt képeznek a 10 év alatti gyermekek. Igor Matovič szerint az egész országban mintegy 6 ezer tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. Egy-egy tesztelőhelyen átlagban hét emberre lesz szükség. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bevonják.

Igor Matovič azt is bejelentette, kész lemondani kormányfői posztjáról, amennyiben az országos tesztelés nem valósul meg. „Hajlandó vagyok elállni a teszteléstől, de akkor inkább a lemondást választom. Jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk a vírus terjedését. Attól tartok, hogy az idáig meghozott óvintézkedések nem fognak működni. Egy ilyen teszt semmiképpen sem árthat nekünk, csak segíthet” – jelentette ki Matovič. Hozzátette, hogy amennyiben a lakosságnak csak a 10-20 százaléka megy el a tesztelésre, akkor nem kerülhetik el a teljes lezárást, a szlovákiai élet teljes leállítását.

A kijárási korlátozás érdekessége, hogy a szlovák állampolgárok a lakhelyüket csak éjjel 1 és hajnali 5 óra között hagyhatják el. A törvény értelmében a veszélyhelyzet alatt is csak bizonyos időintervallumban lehet korlátozni az emberek mozgását. Az alkotmányjogászok már az első hullám idején is arra figyelmeztették a kormányzatot, hogy a teljes 24 órás mozgáskorlátozás jogilag megkérdőjelezhető.

Ezen kívül az emberek csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha koronavírus-tesztre vagy munkába mennek, esetleg ha iskolába viszik a gyermeküket. Kivételt élveznek azok, akik a legközelebbi élelmiszerboltba, gyógyszertárba, orvoshoz, postára, bankba, biztosítóba, autószervizbe vagy benzinkútra látogatnak el, ha esetleg valamelyik közeli rokonukat gondozzák, vagy ha háziállatukat sétáltatják, ezt viszont legfeljebb 100 méterre tehetik meg állandó lakhelyüktől. Túrázni csak adott járásban lehet.

Temetések szervezése engedélyezett, de be kell tartani a szigorú higiéniai előírásokat. Ezt leszámítva azonban tilos lesz a temetőlátogatás.

Hétfőtől már csak az óvodások és az alsó tagozatosok járnak be a tanintézetekbe, a felső tagozatosoknak át kell állniuk a távoktatásra. Az intézkedés november 27-ig van érvényben. Branislav Gröhling oktatási miniszter továbbá az egyetemek rektorait is arra kérte, hogy válasszák a távoktatást, ha még eddig nem tették meg. További fontos információ, hogy a következő két héten pénteken és hétfőn tanítási szünet lesz az országos teszteléssel kapcsolatos előkészületek miatt.

Bár az intézkedések értelmében a vendéglátóipari egységeknek nem kell bezárniuk, ám a kijárási tilalom miatt az emberek nem látogathatják őket, így valószínűleg sokan lesznek kénytelenek szüneteltetni a működésüket. Azok az éttermek maradnak majd nyitva, amelyek meg tudják oldani a házhozszállítást.

Mindenszentekkor letesztelik az ország lakosságát, így október 31-től a fentebb említett kivételek azokra vonatkoznak csak, akiknek negatív koronavírus-tesztről lesz igazolásuk. A többieknek tíz napra karanténba kell vonulniuk – ez érvényes azokra is, akiknek a tesztje pozitív lesz, de azokra is, akik nem hajlandók részt venni az országos tesztelésen. A november 7-én kezdődő hétvégén ismételten elvégzik az országos tesztelést, s az azt követő héten ismét csak azokra vonatkozik majd a kivétel, akik negatív teszttel rendelkeznek.

Forrás:

21 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page