top of page

A világgazdaságnak új gazdasági vezető hatalma van – Újraindulhat a járvány Kínában

Kínában csaknem 143-szor élnek többen, mint Magyarországon. Az új magyar fertőzöttek számát alapul véve, Kínában az eddigi napi 10-20 beteg helyett több mint 250 ezer beteget kellett volna regisztrálni 24 óra alatt. Tény és való, hogy az autoriter rendszerek eredményesebben tudnak védekezni, mint a liberális demokráciák. A járvány kezelését továbbá az is megkönnyítette, hogy a kínai társadalom rendkívül szabálykövető, és a 2003-ban kirobbant – a kínai gazdaságot alaposan megtépázó – SARS-járványból is levonták a megfelelő következtetéseket. A kínai korlátozások sokkal szigorúbbak voltak, mint bárhol másutt a világon. A szabályok betartását a kerületi pártbizottságok ellenőrizték. Egy-egy család legfeljebb egy tagja maximum két-háromnaponta mehetett bevásárolni. A fertőzés legkisebb gyanúja esetén az otthonok ajtaját lepecsételték. Az ott élők addig nem hagyhatták el lakásukat, amíg nem térképezték fel kapcsolati rendszerüket, és amíg végleg meg nem bizonyosodtak arról, hogy a családtagok egyike sem fertőzésveszélyes már.

A kínai hatóságok eddigi magabiztosságát egyébként az is jól mutatja, hogy a hónap elején gyakorlatilag korlátozások nélkül engedélyezték, hogy az őszközépünnep alkalmával bárki szabadon útra kelhessen, hogy meglátogassa családtagjait, vagy egyszerűen csak pihenjen a nyolcnapos szünetben. Hosszú távon Kína geopolitikai helyzetét erősíteni fogja a jelenlegi krízis, mert ugyan több kritikával illették az elején a járvány kezelését illetően, a siker és hogy másokon tud segíteni, erősíti a bizalmat Kínával szemben, s ez elengedhetetlen pillére egy nagyhatalmi pozíció megerősítéséhez. A járvány első hullámát leküzdötték, a gazdaság pedig dübörög.

Sokak szerint, ha a kínai gazdaság nem tudna ilyen jól bővülni, akkor a világgazdaság már hónapok óta összeomlott volna. Mások nem ennyire derűlátóak a kínai gazdaság még erőteljesebb térnyerésével kapcsolatban. Donald Trump amerikai elnök biztonsági tanácsadója szerint a Kínai Kommunista Párt a járvány alatt arra törekszik, hogy átvegye a USA-tól a gazdasági vezető szerepet és „monopolizálni kíván minden olyan iparágat, amely a XXI. század szempontjából fontos”.

A világ legfejlettebb országait tömörítő G20-tól, továbbá az EU vagy az euróövezet egészétől, illetve Magyarországtól eltérően a kínai GDP 2020 második negyedévében hatalmas pluszban áll: az OECD adatai szerint negyedéves összehasonlításban – vagyis 2020 első negyedévéhez képest – a kínai nemzeti össztermék értéke 11,5%-kal emelkedett. Éves összehasonlításban sem sokkal rosszabb az eredmény: a kínai GDP 2020 második negyedévében 3,2%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

A járvány legnagyobb vesztese Európa lehet, ami azt is jelenti, hogy a régió az eddigi „cammogó” jelentőségvesztéséhez képest „csúszdára” került.

Negyedéves bázison Spanyolországban csökkent a GDP a legnagyobb mértékben a második negyedévben, 18,5 százalékkal. Horvátországban 14,9 százalékos, Magyarországon 14,5 százalékos volt a negyedéves GDP-csökkenés. A görög GDP 14,0 százalékkal, a portugál 13,9 százalékkal, a francia 13,8 százalékkal csökkent a második negyedévben. A legkisebb mértékű GDP-csökkenést Finnországban regisztrálták, 4,5 százalékosat. A litván GDP 5,5 százalékkal, az észtországi 5,6 százalékkal, az írországi 6,1 százalékkal, a lettországi 6,5 százalékkal, a dániai pedig 6,9 százalékkal csökkent.

A járvány féken tartása érdekében folyamatosak az ellenőrzések Kína minden régiójában. Nemrégiben egész Hszincsiang-régióban vizsgálták meg a koronavírus elterjedtségét. A hatóságok egyetlen új esetet találtak. Az egészségügyi hatóságok szombaton jelentették az első fertőzést, egy 17 éves dolgozót, az ujfurok és más türk népcsoportok által lakott Kashgarban. A kontaktkutatás következtében további 137 tünetmentes beteget találtak tegnapelőtt, miután a helyi önkormányzat néhány nap alatt letesztelte a régió 4,75 millió emberének lakosát.

Hszincsiang regionális fővárosában, Ürümcsiben a járvány kitörése során összesen több mint 890 esetet jelentettek. Augusztus 15. óta azonban nem találtak új eseteket a régióban.

De Hszincsiangot a hétvégén a fertőzések új hulláma érte, miután az új tünetmentes fertőzések egy napos legnagyobb növekedését jelentette a közel hét hónapban – mióta Kína április 1-jén megkezdte az ilyen esetek napi számának közlését.

Eléggé nyugtalanító, hogy nem tudni, a szóban forgó tinédzser hogyan fertőződött meg, és milyen kapcsolatban állhatott a többi beteggel. Az összes új esetet egy másik gyárban találták, ahol a beteg szülei dolgoznak. A szülők tesztjei azonban rendre negatívak voltak. A kashgari beteg minden szoros kapcsolatát elkülönítették orvosi megfigyelés céljából.

Szombaton minden járatot töröltek. A régió iskoláit bezárták, és a lakosok csak akkor hagyhatják el a várost, ha negatív tesztjelentésük van. A közösségi média felvételein a kashgari lakosok sorakoznak, hogy COVID-19 teszteket kapjanak, miközben a városközpont utcái teljesen üresek.

A kínai szakértők előre jelezték, hogy a koronavírus-esetek várhatóan növekedni fognak a téli szezonban, de megfelelő zárolási intézkedésekkel ezek a fellángolások megfékezhetők lesznek.

Forrás:

19 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page