top of page

Kész a kínai recept: RCEP

KÍNA ÉS AZ ÁZSIAI-CSENDES-ÓCEÁNI ORSZÁGOK VEZETŐI ALÁÍRTÁK A VILÁG LEGNAGYOBB SZABADKERESKEDELMI PAKTUMÁT.

.A megállapodás érdekessége, hogy Kína, Japán és Dél-Korea most először képviselteti magát egy szabadkereskedelmi megállapodáson belül. A szerződés következtében a globális kereskedelem harmada zajlik majd az új szabályozással a résztvevő országok között.

Kína nyolc évig küzdött, hogy létrejöjjön a megállapodás. Az aláírásra vasárnap került sor az délkelet-ázsiai államok közösségének virtuális csúcstalálkozóján, a vietnami fővárosban. A paktum 2,2 milliárd embert foglal magába, és a globális kereskedelem körülbelül egyharmadát tartalmazza.

A megállapodás csökkenti az adókat, közös kereskedelmi szabályokat határoz meg és megkönnyíti az ellátási láncok működését. Felöleli a kereskedelmet, a szolgáltatásokat, a befektetéseket, az e-kereskedelmet, a telekommunikációt és a szerzői jogokat.

Kína mellett az RCEP (Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség), tagjává vált Vietnam, Szingapúr, Indonézia, Malajzia, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Mianmar, Brunei, Laosz, Kambodzsa, Japán, Ausztrália, Dél-Korea és Új-Zéland.

A Kína és az Egyesült Államok között zajló folyamatos kereskedelmi konfliktus fényében a szabadkereskedelmi paktum nagy sikert jelent a pekingi kommunista vezetés számára. Szakértők azt jósolják, hogy az RCEP közösség a jövőben bővülni fog és a protekcionista tendenciák alábbhagynak térségben. Az aláírók remélik, hogy a szabadkereskedelmi paktum lendületet adhat a világjárvány utáni gazdasági fellendülésnek is. A megállapodás eddig India aggályai miatt nem jött létre, de mivel az indiai kormány tavaly év végén kilépett a tárgyalásokból, megtisztította az utat a paktum előtt.

A megállapodás azt mutatja, hogy az ázsiai-csendes-óceáni gazdaságok nem kívánják csökkenteni a Kínával szembeni függésüket.

Forrás:

18 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page