top of page

A BlackRock Ukrajna megvásárlását tervezi (Vukics Ferenc jegyzete)

Ukrajnának új nyugati támogatója van. Ez nem egy nemzetállam, vagy egy katonai vállalkozó. Hanem a BlackRock nevű pénzügyi cég.


Hűségesebb olvasóink talán még emlékeznek arra, amikor arról tudósítottunk, hogy Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Telemaraton egyik adásában elmondta, hogy Oroszországot fokozatosan maga alá gyűri az egyik szomszédos ország, és gyarmattá válhat. Danilov szerint ez egy nagyon veszélyes lehetőség, tehát még azelőtt kell megsemmisíteni Oroszországot, mielőtt ez bekövetkezne és az erőforrásai a kezébe kerülnek. Danilov nem válaszolt az újságírók kérdésére, hogy Kínáról van-e szó, de nem is tagadta, hogy mely „szomszédot” tartja elég erősnek Oroszország bekebelezéséhez.


Kinek a „pap, kinek a papné” jön be. Ukrajna a nyugatot választotta és így Kijev új gazdája is inkább a vállalati szektorban keresendő, mint a nemzetállamok között.


A BlackRock, Inc. egy amerikai multinacionális befektetési vállalat, amelynek székhelye New Yorkban található. A BlackRockot 1988-ban alapították, kezdetben kockázatkezelési és fix kamatozású intézményi vagyonkezelőként, mára a világ legnagyobb vagyonkezelője lett, 10 billió dollárnyi kezelt vagyonnal. A BlackRock globálisan működik, 30 országban 70 irodával rendelkezik és 100 országban vannak ügyfelei. A BlackRockot a Vanguard és a State Street mellett a vállalati Amerikát uraló Három Nagy Indexalap-kezelő egyikének tekintik. 
2020-ban az American Economic Liberties Project nonprofit szervezet jelentést adott ki, amelyben kiemelte, hogy "a "nagy három" vagyonkezelő cég – a BlackRock, a Vanguard és a State Street – együttesen több mint 15 billió dollárnyi globális vagyont kezel, ami az amerikai bruttó hazai termék több mint háromnegyedének felel meg."
A jelentés strukturális reformokat és a pénzügyi piacok jobb szabályozását sürgette. A BlackRock 2021-ben több mint 10 billió dollárnyi vagyont kezelt, ami az Egyesült Államok GDP-jének mintegy 40%-a (2022-ben nominálisan 25,347 billió dollár).

A BlackRock a közelmúltban arra törekedett, hogy a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdésekben az iparág vezetőjeként pozícionálja magát.

A vállalatot komoly kritika érte a klímaváltozás súlyosbodásában való részvétel, a COVID-19 világjárvány idején a Federal Reserve Systemhez fűződő szoros kapcsolata, a versenyellenes magatartása és a példátlan kínai befektetései miatt.

Nemrégiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videó-telefonbeszélgetést folytatott a BlackRock vezérigazgatójával, Larry Finkkel. A páros a jelek szerint megállapodást kötött a háború sújtotta ország újjáépítését célzó befektetési erőfeszítések összehangolásáról.


A találkozóról az ukrán elnök honlapján olvasható tudósítás büszkélkedett a BlackRock részvételével, a céget "a világ egyik vezető befektetési tanácsadójának" nevezte, és megjegyezte, hogy "mintegy 8 billió dollár értékű ügyfélvagyont kezel". Innen is látszik, hogy Zelenszkij tanácsadói régebbi olvasmányokra támaszkodnak.


"Zelenszkij és Larry Fink megállapodtak abban, hogy a közeljövőben az ország újjáépítésében részt vevő valamennyi potenciális befektető és résztvevő erőfeszítéseinek összehangolására összpontosítanak, a befektetéseket az ukrán gazdaság leglényegesebb és leghatékonyabb ágazataiba irányítják" – állította a tájékoztató.


A közleményben az is szerepel, hogy a BlackRock néhány vezetője 2023-ban Ukrajnába látogat, hogy eleget tegyen tanácsadói feladatainak.


"Az államfő és Larry Fink között az év elején kötött előzetes megállapodásoknak megfelelően a BlackRock csapata már több hónapja dolgozik egy olyan projekten, amelynek célja, hogy tanácsot adjon az ukrán kormánynak az ország újjáépítési alapjainak strukturálásával kapcsolatban" – áll az ukrán kormány közleményében.


Az egyik ilyen előzetes megállapodás, amelyet a BlackRock és Ukrajna kötöttek, az ukrán gazdasági minisztérium és a BlackRock Financial Markets Advisory által Washingtonban 2022. november 10-én aláírt egyetértési nyilatkozat volt. A memorandum szerint a BlackRock FMA tanácsot ad az ukrán kormánynak, konkrétan a gazdasági minisztériumnak az ukrán gazdaság újjáépítését célzó befektetési ütemtervvel kapcsolatban.


A BlackRock november 10-i feljegyzésről szóló sajtóközleménye tele van üres és ködös vállalati nyilatkozatokkal. A közlemény szerint a BlackRock együtt fog dolgozni Ukrajnával "a befektetési keretrendszer megvalósításának ütemtervének kidolgozásán, beleértve az elképzelt felépítés, struktúra, mandátum és irányítás tervezési lehetőségeinek meghatározását".


Egy korábbi, szeptemberi találkozó is volt Zelenszkij és Fink között. Azt Andrew Forrest, a Fortescue Metals Group vezetője szervezte. Ez a találkozó alapozta meg az ukrán kormány és a BlackRock egyre szorosabb együttműködését.


Az ukrán elnök és a BlackRock vezérigazgatója állítólag arról tárgyaltak, hogyan lehetne Ukrajnába vonzani az állami és magánbefektetéseket.

A Wall Street Journal nyári jelentése szerint a BlackRock egyike volt azon nagy befektetési cégeknek, amelyek torzulást okoztak az ingatlanpiacon. A jelentés bemutatta, hogy a BlackRock és a hozzá hasonló cégek hogyan használják hatalmas tőkéjüket arra, hogy egylakásos házakat vásároljanak fel, és ezzel felhajtják az árakat.

A fent említett áremelkedéseknek két közvetlen gazdasági hatása van. Először is, a magasabb lakásárak a BlackRock által már birtokolt ingatlanoknak kedveznek, különösen azokon a területeken, ahol a cég komoly befektetéseket eszközölt. A második hatás az, hogy a mesterségesen magas árak kiszorítják a dolgozó családokat, így csak a gazdagok vagy a hatalmas tőkével rendelkező befektetési cégek maradnak a piacon.


Houstonban például a közelmúltbeli lakásvásárlások egynegyede a milliárdos Fink nevéhez fűződik. Egyszerűen egész városrészeket vásárol fel, és bérbe adja őket.

A BlackRock segít létrehozni egy örökké albérletben élő társadalmi osztályt, pedig az USA-ban is köztudott, hogy a lakástulajdon az egyik legfontosabb eleme a vagyonépítésnek és az amerikai középosztály fenntartásának.

Szinte biztosra vehető, hogy a BlackRockot az ukrán kormány busásan megfizeti azért, hogy tanácsot adjon az újjáépítési menetrenddel kapcsolatban. És honnan szerzi jelenleg az ukrán kormány a finanszírozást, tekintve, hogy az ország gazdasága romokban hever? Természetesen az Egyesült Államok kormányától. A naptári év végéig az Egyesült Államok 13 milliárd dollár közvetlen költségvetési támogatást nyújt az ukrán kormánynak, hogy elkerülje a hiányt és a teljes csődöt, és Joe Biden elnök megígérte, hogy "amíg szükséges" támogatja Ukrajnát.

Összegezzük a cég üzleti modelljét. A BlackRock megszerzi az ellenőrzést az amerikai kormány által küldött pénzügyi támogatás fölött. Ezt a tevékenységet, mint „tanácsadást” az ukrán állam fizeti amerikai adófizetők pénzéből. Ezt követően a cég az amerikai adófizetők ellehetetlenítéséből, az amerikai középosztály felszámolásából szerzett pénzekkel olyan tervet dolgoz ki, amely biztosítja a jövőbeni ukrajnai befektetéseik sikerét, és az így megszerzett pénzzel tovább gyengíti a magántulajdont és a demokratikus intézményeket az USA-ban.

Ahogy Bogár professzor Úr szokta mondani: Ögyes!


719 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK