top of page

A demokraták katonai puccsot akartak elkövetni Donald Trump ellen

Nancy Pelosy házelnök a múlt pénteken példátlan lépést tett, rá akarta venni a vezérkari főnököt, hogy ne hajtsa végre a hivatalban lévő elnök utasításait. Érdekes, hogy hogyan tálalják az ügyet az újságok az USA-ban es Európában. Az ügy és a nyilvánosság előtt történő kezelése mutatja meg igazán, hogy az európai közéletet sokkal mélyebben uralja a „mélyállam”, mint az amerikait. Az amerikai újságok többsége (politikai elköteleződéstől függetlenül) mélyen elítélték az akciót, amelynek az volt a célja, hogy eltávolítsa az elnököt a hadsereg főparancsnokságával járó jogköröktől.

Nancy Pelosy a beszélgetés során először megkérdezte a vezérkari főnökök elnökét a „rendelkezésre álló óvintézkedésekről”, majd a beszélgetés során arra akarta rávenni a Pentagon illetékeseit, hogy ne hajtsák végre a hivatalban lévő elnök utasításait. Pelosy állítólag meg akarta akadályozni Trump elnököt, hogy külföldön katonai akciókat kezdeményezzen, vagy hogy megbízatásának utolsó napjaiban rendelkezzen az USA atomfegyverei felett.

A Mark A. Milley tábornokkal folytatott telefonbeszélgetésében Pelosy asszony arra törekedett, hogy a Pentagon vezetése vonja meg parancsnoki jogosítványait. A házelnök asszony szerint a jelen helyzetben a katonáknak kötelességük lenne figyelmen kívül hagyni az elnök utasításait, vagy hogy a vezető tábornokok egy törvényességi felülvizsgálattal lassítsák azt.

Dave Butler ezredes, Milley tábornok szóvivője visszafogottan nyilatkozott az ügyről. Láthatóan a katonák szeretnének kimaradni a második felmentési eljárás kapcsán kialakult politikai káoszból. A szóvivő megerősítette, hogy a telefonbeszélgetés megtörtént. A tábornok csak a nukleáris parancsnokság folyamatának kérdéseire volt hajlandó válaszolni.

Nem Pelosy volt az egyetlen puccsal kísérletező demokrata politikus. A pentagon vezető tisztségviselői szerint több politikai vezető, aki érdekelt a felmentési eljárásban, megpróbálta őket rávenni az elnök parancsnoki teendőiben való akadályozására.

A Védelmi Minisztérium egyes tisztviselői egyértelműen nehezményezték, hogy a demokrata politikusok az alkotmány 25. módosítása törvényi felhatalmazásán kívül cselekedtek, és úgy látták, hogy ez a politikai rendszer megbomlásának újabb bizonyítéka. A katonák szerint a nemzet politikai vezetői között soha nem látott zűrzavar van jelen.

Charles Richard, az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának vezetője kijelentette, hogy ha nukleáris csapás végrehajtására utasítják – még ha az az elnökség végén is történik – ő a törvényi előírásoknak megfelelően végre fogja hajtani, és nem fog illegális módon megfogalmazott utasításokat teljesíteni.

Az európai újságok szerint jogosak Nancy Pelosi félelmei, mivel az elnök (rossz lelkiállapota miatt) alkalmatlan a főparancsnoki feladatok ellátására.

A megdöbbentő eset igazolására idézik Chuck Hagelt (republikánus szenátor, védelmi titkár az Obama-adminisztrációban), aki szerint megismétlődhetnek a Nixon elnökségének idején megtörtént esetek. Akkor Nixon védelmi titkára, James Schlesinger üzenetet küldött a Pentagonnak arról, hogy a Nixon által elrendelt nukleáris vagy bármilyen katonai csapást el kell halasztani.

1969. április 15-én egy észak-koreai Mig-21-es vadászgép lelőtt egy amerikai kémrepülőt a Japán-tenger felett. A gép a tengerbe zuhant, a teljes legénysége, 31 katona meghalt. A kőkemény amerikai válaszlépés borítékolható volt, de arra azért senki nem számított, hogy az alig pár hónapja beiktatott Nixon elnök elrendeli, hogy dobjanak egy, a hirosimainál 22-szer nagyobb atombombát egy észak-koreai katonai reptérre. A bombát egy Dél-Koreában állomásozó pilóta, bizonyos Bruce Charles juttatta volna célba egy F-4 Phantom géppel. A visszaemlékezései szerint riadókészültségbe helyezték, de a konkrét felszállási parancsot már nem kapta meg. Kissinger tudta, hogy az elnök tök részeg, és hosszas győzködés után sikerült rábeszélnie arra, hogy aludjon egyet a dologra, ne hirtelen felindulásból reagáljon a kémrepülő elveszítésére.

"Trump elnök lelkiállapota jelenleg nem túl jó" – közölte Hagel. – Úgy érzi, mindenki elhagyta őt.

Leon Panetta (Barack Obama elnök alatt a CIA igazgatója) szerint Trup nem kormányzott, és az az elmúlt négy év alapvetően csak a túlélés játéka volt a számára.

Hagel a kilenc másik élő volt védelmi titkárral együtt aláírta a The Washington Post hétfőn közzétett levelét, amely emlékeztette a Pentagon tisztviselőit, hogy ne keveredjenek bele a politikába.

Innen inkább úgy tűnik, hogy a katonák nem akarnak belekeveredni olyan dolgokba, amihez nincs közük. A valóságról pedig akkor kaphatunk majd hű képet, amikor látni fogjuk, hogy az új elnök beiktatása után mi történik majd Mark A. Milley tábornokkal és Charles Richarddal.


 

Forrás:
48 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK