top of page

A „Kényelmes Farkasok” metafora és Magyarország (Vukics Ferenc jegyzete)

Tom Luongo  kontrariánus amerikai politikus, pénzügyi, gazdasági és geopolitikai elemzővel a világ sok dolgában nem értünk egyet, de a „Kényelmes Farkasok” metaforája engem is megfogott. Érdekes volt látni, hogy mennyire különböző reakciókat váltott ki az emberekből ez az idézet, amint felraktam a Facebook-oldalamra:


"Most people are not sheep, they are just comfortable wolves. Take enough comfort away and you'll see the wolf come out fast..." Tom Luongo

"A legtöbb ember nem birka, csak kényelmes farkas. Vegyél el elég kényelmet tőle, és meglátod, hogy a farkas gyorsan előjön..."

Ideje némi magyarázattal szolgálni.


Az amerikai pénzügyi elemző szerint az emberek többsége nem valamiféle bamba négylábú, aki egy evező nélküli kenuban a Niagara-vízesés felé tart. Az amerikai politikus meglátása az, hogy aki mégis azt gondolja, hogy azok vagyunk, azok nem ismerik az embereket. A „birkának” minősítő,  leereszkedő, „meg nem érdemelt jogosultsági érzés”, ez az embereket semmibe vevő magatartás hajtja azokat a "ghoulokat" is, akik a múlt héten Davosban gyűlnek össze.


Davos globális irányítás iránti vágyának középpontjában az áll, hogy az emberek 90%-a birka és elutasítja azt a gondolatot, hogy bármiben is hasonlítunk a farkasokhoz. Azt akarják, hogy elhiggyük, hogy nincs új falka, amit meg lehetne alapítani.


Luongo szerint ez a legnagyobb pszichológiai műveletük: meggyőzni minket arról, hogy olyasvalami vagyunk, amelyek nem vagyunk. Birkák, nem pedig ideiglenesen megszelídült farkasok, akik a legjobb esetben is csak kutyákká tudnak válni. Akik ezeket szajkózzák, azok a legközelebbi szövetségeseik. Akarva, vagy akaratlanul. A kutyák sosem válnak rabszolgává. Luongonak még van bátorsága egy kicsit hinni az emberekben azzal, hogy "Kényelmes Farkasoknak" nevezi őket. 

„A davosi elit által létrehozott káosz, természeténél fogva, nem irányítható. Schwab 'rendszere' pedig a megtestesült kontroll. Így most, miután folyamatosan fokozták a káoszt, azt kapják, amit a farkasoktól várnánk el, nem pedig a birkáktól...”
Luongonak az a meglátása, hogy a  "Kényelmes Farkasok" és a „Megszelídült Kutyák” egy része már keresi a kijáratot, hogy új falkát alapítsanak, és nyílt kihívást intéznek a davosi elithez.  Magyarországban is egy ilyen helyet lát.

 

„Keresnek valakit, aki irányt, aktiváló energiát ad, hogy lássanak némi reményt. Ha birkáknak nevezzük őket, azzal azt mondjuk, hogy menthetetlenek.”


„Az egész 'Az emberek birkák' gondolat maga is egy pszichopata elképzelés, hogy megakadályozzák, hogy a másként gondolkodók osztályából (balról és jobbról egyaránt) valódi vezetők kerüljenek ki.”


„Az oszd meg és uralkodj sokféle formában jelenik meg. Ez az ötlet az egyik.”


Sokak szerint Tom Luongo pontosan látja a politikai kényszerek és a globális piaci ösztönzők valóságának metszéspontját. Emiatt globális makrofókusza túlmutat a számokon, hogy a kaotikus hírfolyamot koherensebbé, előrelátóbbá és cselekvőképesebbé alakítsa. Munkái hetente jelennek meg a Gold, Goats 'n Guns című blogján. 

Kapcsolódó cikkünk:


Igazságharcunkat – civil politizálásunkat – annak tudatában kell folytatnunk, hogy az emberek zömének nincsen sem ideje, sem ereje, sem kedve ahhoz, hogy igazságokkal bíbelődjön. Kétségkívül vannak számára – és mindenki számára – életbe vágóan fontosnak érzett ügyek (szempontok, igazságok), amelyekre érzékenyebb a szokásosnál, ám ha ezekre a hatalomtól neki kedvező vagy elfogadható válaszokat nyer, akkor egyéb ügyekben is bizalommal lesz iránta, vagy legalábbis nem kekeckedik, nem lázadozik, hanem engedékenységre, sőt engedelmességre fog hajlani. (Vukics Ferenc itteni jegyzete – Tom Luongo nyomán – arra hívja fel a figyelmet, hogy a lázadó farkassá válásunknak jött el az ideje... – a Szerk.)

438 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK