top of page

A New York Times Orwell igazságügyi minisztériuma. „Újbeszél, kettős beszéd” (Edward Curtin írása)


Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeményeA mai nap hajnalán kinéztem az ablakon a hideg szürkeségbe, ahol apró hófoltok tarkították a fagyott földet. Ahogy a könnyű hó esni kezdett, mély gyászt éreztem a lelkemben, amikor egy másik, 1972-es havas nap emlékei jutottak eszembe. Arra ébredtem, hogy Richard Nixon kegyetlen karácsonyi bombázást hajtott végre Észak-Vietnam ellen, amikor több mint száz B-52-es bombázó hullámról hullámra halált és pusztítást zúdított Hanoira és Észak-Vietnam más részeire. Arra a háborúra gondoltam, amelyet az Egyesült Államok most Ukrajnán keresztül Oroszország ellen folytat, és arra, hogy – akárcsak a Vietnam elleni amerikai háború idején – kevés amerikait érdekel, amíg nem lesz túl késő. Ez lehangolt engem.


Nem sokkal később a New York Times szerkesztőségének vezércikke fogadott:

"Az ukrajnai háború brutális új szakasza". Ez egy olyan nyilvánvaló propaganda, hogy csak azok nem esnek össze a nevetéstől, akik kétségbeesetten hisznek a szemenszedett hazugságokban.

Mégsem nevetséges, mert a N.Y. Times egy szélesebb körű háború, több halálos fegyver Ukrajna számára, és a harcok kiterjesztése mellett érvel, ami atomháborút kockáztat. A címük tehát találó, mert a brutalitást hirdetik. Ez feldühített engem.

A Times szerkesztősége azt mondja nekünk, hogy Putyin elnök, akárcsak Hitler, őrült.

"Akárcsak a legutóbbi európai háború, ez is leginkább egy ember őrülete". Oroszország és Putyin "kegyetlen"; "rendszeres horrorisztikus" rakétacsapásokat hajtanak végre polgári célpontok ellen; "kétségbeesettek"; Putyin "téveszméit" követik; "szörnyű és haszontalan háborút" folytatnak; "atrocitásokat követnek el"; felelősek "gyilkosságért, nemi erőszakért és fosztogatásért" stb.


Másfelől:

"a hősies Ukrajna" "ismételt és döntő győzelmeket aratott az orosz erőkkel szemben", akik "jóval több mint 100 000 orosz katonát vesztettek halottként és sebesültként", a "megbízható" forrás, az amerikai vezérkari főnök, Mark A. Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnök elnöke szerint.


E rózsás jelentéshez hozzátartozik, hogy az ukránok a jelek szerint nem szenvedtek veszteségeket, mivel a hangulatos Times szerkesztőségi tagjai a nyolcadik sugárúti billentyűzetükről egyiket sem említik.

Ha az ember támogatja az amerikai háborút, ahogyan a kormány gyorsírójaként a Times mindig is tette, rossz modornak számít, ha megemlíti az imperialisták álmainak megvalósítására használt halott bábukat.

Ahogy az említett erők által elkövetett atrocitások is, ezért ezeket is kihagyták. Neonácik, az Azov zászlóalj? Ők sem létezhettek soha, mivel nem említik őket.


De akkor a tisztelt szerkesztőségi írók szerint ez nem egy amerikai proxy-háború, amelyet az USA/NATO Ukrajnán keresztül folytat "Oroszország sorsának és nagyságának megfosztására". Nem, ez egyszerűen orosz agresszió, amelyet "a Kreml propagandagépezete" támogat, amely "hamis elbeszéléseket kelt ki a fasizmus és a züllöttség erői elleni hősies orosz harcról". Az USA/NATO "elborzadt a háború utáni rend durva megsértésétől", mondják nekünk nevetve, és ezért Ukrajna védelmére keltek, mivel "Putyin úr válasza az volt, hogy egyre több életet, erőforrást és kegyetlenséget dobott Ukrajnára".


A Times propagandista testületének ebben az eszmefuttatásában sehol nincs említés az Egyesült Államok által 2014-ben Ukrajnában megrendezett puccsról – és itt az egész játék el van adva bárkinek, akinek van egy kis történelmi érzéke. Egyszerűen nem történt meg. Soha nem történt meg. Elvarázsolódott. Az USA, a bábszínész "Volodimir Zelenszkij elnök" által "vezetett" ukrán kormánnyal együtt teljesen ártatlan felek a Times szerint. (Vegyük észre azt is, hogy ebben a négyoldalas diatriában sehol sem szólítják Putyin elnököt a címével, mintha azt mondanák, hogy "Putyin úr" illegitim, Zelenszkij pedig az igazi.)


Minden probléma onnan ered, amikor "Putyin úr elfoglalta a Krímet és szeparatista konfliktust szított Kelet-Ukrajnában n 2014-ben".


Sehol nincs megemlítve, hogy éveken keresztül:

 • az USA/NATO csapatokat és fegyvereket vezényelt Oroszország határaiig,

 • George W. Bush kivonta az USA-t a ballisztikus rakéták elleni szerződésből.

 • Trump ugyanezt tette a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződéssel,

 • az USA úgynevezett ballisztikus rakétaelhárító állomásokat létesített Lengyelországban és Romániában, és érvényesítette a nukleáris első csapás jogát,

 • a NATO keleti bővítéséhez egyre több országot csatoltak, annak ellenére, hogy Oroszországnak ennek ellenkezőjét ígérték,

 • Kelet-Ukrajnában 2022 februárja előtt évek óta több mint 15 000, többnyire orosz ajkú embert öltek meg az ukrán erők,

 • a minszki megállapodások egy olyan terv részei voltak, amely időt adott Ukrajna felfegyverzésére, hogy az USA elutasította Oroszország minden felszólítását, hogy tartsa tiszteletben határait és integritását, hogy az USA/NATO katonai bázisokkal vette körül Oroszországot,

 • a Krímben szavazás volt a puccs után,

 • az USA évek óta gazdasági háborút folytat Oroszország ellen szankciókkal stb.

Röviden, mindazok az okok semmivé váltak, amelyek miatt Oroszország évtizedek óta úgy érezte, hogy támadás alatt áll, és hogy az Egyesült Államok kősüket volt a felhívásaira, hogy tárgyaljon ezekről a létét fenyegető veszélyekről


Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy felismerjük, hogy ha minden fordítva lenne, és Oroszország csapatokat és fegyvereket telepített volna Mexikóba és Kanadába, akkor az Egyesült Államok erőteljesen válaszolna.

Ez a vezércikk rejtett propaganda és nyilvánvaló ostobaság.

A vezércikk minden tényt "tévesen" közöl, és nem véletlenül. A lap azt mondhatja, hogy véleményújságíróinak állításai elkülönülnek a szerkesztőség állításaitól, mégis az állításaik visszhangozzák a címlapokon naponta megjelenő valótlanságok áradatát, mint például:

 • Ukrajna győzedelmeskedik a csatatéren.

 • "Oroszországot évtizedes gazdasági stagnálás és visszafejlődés fenyegeti, még akkor is, ha a háború hamarosan véget ér".

 • Hogy január 14-én a polgári célpontok elleni kegyetlen támadásai részeként egy orosz rakéta csapódott be egy lakóházba Dnyipróban, sokakat megölve.

 • Ezt a háborút csak egy ember állíthatja meg – Vlagyimir Putyin –, mert ő kezdte.

 • Eddig az USA és szövetségesei vonakodtak nehézfegyvereket telepíteni Ukrajnába, "mert attól tartottak, hogy ez a konfliktus egy mindent átfogó kelet-nyugati háborúvá szélesedik".

 • Oroszország kétségbeesett, mivel Putyin "téveszméit" követi.

 • Putyin "elszigetelődik mindenkitől, aki ki meri mondani az igazságot a hatalmával szemben".

 • Putyin 2014-ben kezdte meg Ukrajna határainak erőszakos megváltoztatását.

 • "Az elmúlt 11 hónap során Ukrajna többször is döntő győzelmet aratott az orosz erőkkel szemben .... A háború patthelyzetben van".

 • Az orosz népet a Kreml propagandagépezete megtéveszti.

Ez a szakértői vélemény a hülyéknek. Hazugságok hatalmas szövevénye, ahogy Harold Pinter mondta Nobel-díjas beszédében.

A háborús eszkaláció miatt, amit a szerkesztőségi cikkírók hirdetnek, az ő szavaik szerint "ezúttal a nyugati fegyvereket állítják szembe a kétségbeesett Oroszországgal", mintha az USA/NATO-nak nem a CIA és különleges erőik lennének Ukrajnában, csak fegyverek, és mintha az "ezúttal" azt jelentené, hogy ez nem így volt legalább az elmúlt kilenc évben, amikor az USA éppen erre a harcra építette Ukrajna hadseregét és fegyverzetét.

Ezt a harcot el fogják veszíteni a következő napokban. Oroszország győzni fog.
A vezércikkben minden álságos. Egyszerű propaganda: a jófiúk a rosszfiúk ellen. Putyin egy újabb Hitler. A jófiúk győznek, ahogy Vietnamban is, amíg a valóság fel nem ébredt, és be nem kellett ismerni, hogy nem így van (és nem is volt). A történelem ismétli önmagát.

Kevés változott, és ezért helyénvaló volt a gyász érzése, amikor 1972 karácsonyán Nixon és Kissinger kegyetlenségére emlékeztem. Ahogy akkor, úgy ma is a hazugságok hatalmas szövevényének vagyunk kitéve, amelyet a hivatásos média a főnökeiknek mond,

miközben az USA folytatja a világ irányítására irányuló, halálra ítélt erőfeszítéseit.
Most nem Oroszország az, aki kétségbeesett, hanem az olyan propagandisták, mint ennek a harsány és ostoba vezércikknek az írói.

Nem az orosz népnek kell felébrednie, ahogy ők állítják, hanem az amerikai népnek és azoknak, akik még mindig ragaszkodnak ahhoz a mítoszhoz, hogy a New York Times Corporation az igazság orgánuma. Ez az igazság minisztériuma a maga newspeakjével, kettős beszédével és a múlt megváltoztatására tett erőfeszítéseivel.


Harold Pinteré az utolsó szó:


Az Egyesült Államok bűntettei szisztematikusak, folyamatosak, kegyetlenek, könyörtelenek voltak, de nagyon kevesen beszéltek róluk.

El kell ismerni Amerikát: egészen klinikai módon manipulálta a hatalmat világszerte, miközben az egyetemes jót szolgáló erőnek álcázta magát. Ez egy zseniális, sőt szellemes, rendkívül sikeres hipnózis.


Edward Curtin neves író, kutató és szociológus, Massachusetts nyugati részén él. A Globalizációkutató Központ (CRG) munkatársa. 

446 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK