top of page

A rendőrség korlátozza a szólásszabadságot, és ez nem csak a jobboldal parancsára történik

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeményeSokak számára a koronázás a pompa, a kígyók, a lobogó, a tűzijáték... és az eső homályában fog elszállni. De a Republic nevű monarchiaellenes kampánycsoport számára a dolgok egészen baljós fordulatot vettek.


A szervezet vezetőjét és több más tüntetőt tegnap egy rendőrségi furgonba tereltek, miután letartóztatták őket a Trafalgar téren tartott békés tüntetésen. Ez azt követően történt, hogy a Belügyminisztérium a múlt héten levélben tájékoztatta őket a tüntetések megfékezésére szolgáló új rendőrségi hatáskörökről és a tüntetőkre kiszabott szigorúbb büntetőjogi szankciókról. "Hálás lennék, ha továbbítaná ezt a levelet a valószínűleg érintett tagoknak" – állt benne baljóslatúan.


A Met által végrehajtott letartóztatások az egyre tekintélyelvűbb belügyminiszterek által bevezetett új törvények összefüggésében történtek. Priti Patel új intézkedéseket vezetett be, hogy a miniszterek széleskörű jogkörrel rendelkezzenek annak meghatározására, hogy a rendőrség milyen feltételek mellett akadályozhatja a tüntetéseket. Suella Braverman még ennél is tovább ment: az általa frissen elfogadott közrendvédelmi törvény kimondja, hogy a rendőrségnek joga van feltételeket szabni, ha valakit "kisebbnél kisebb mértékben" akadályoznak, gyanú nélkül megállítani és átkutatni bárkit, és az ENSZ által "aránytalannak" nevezett büntetőjogi szankciókat szab ki a békés tüntetőkre.


A legkézenfekvőbb, ahogyan ezt értelmezni lehet, hogy a jobboldali tekintélyelvű kormány lecsap az ökotüntetőkre, a republikánusokra és a rasszizmus ellen harcolókra. Braverman nem titkolta, hogy a "tofuevő wokerati" van a célkeresztjében. De a rendőrségnek is sokkal szélesebb mérlegelési jogkört ad, hogy eldöntse, mi számít törvényes tiltakozásnak és mi nem. "Erőteljesen fogunk fellépni bárkivel szemben, aki alá akarja ásni ezt az ünnepséget" – tweetelte a Met a múlt héten, látszólag nem tudván, hogy a királyi ünnepségek "aláásása" (még) nem törvénytelen.

Az útmutató tág teret enged a manipulációnak azok számára, akik csendre akarják kényszeríteni azokat, akikkel nem értenek egyet.

Ezeknek a széleskörű jogköröknek minden demokratát aggasztaniuk kell. A rendőrségnek pártatlanul kellene bánnia az állampolgárokkal, függetlenül azok meggyőződésétől. De a rendőröknek rossz a teljesítményük, és nem csak a republikánusokkal szemben.

Vegyük például azt a felháborító módot, ahogyan a rendőrség lecsapott azoknak a szólásszabadságára, akik az egyenlőségi törvény által védett "nemi kritikai" meggyőződést vallják, miszerint a nemi hovatartozás bináris, megváltoztathatatlan és releváns a társadalomban.

A rendőrségnek ebben a kérdésben teljesen semlegesnek kellene lennie. Az elmúlt években mégis elfogadták azoknak a kampányolóknak az ellentmondásos álláspontját, akik szerint a nemi identitás teljes mértékben helyettesítheti a nemet – hogy a női lét nem biológiai valóság, hanem a női sztereotípiáknak való megfelelés vagy a belső identitás kérdése, és hogy ettől a nézettől való eltérés valahogyan "gyűlöletes".

Ez arra késztette őket, hogy óva intették a polgárokat a törvényes politikai nyilatkozatok megtételétől.

Harry Miller volt rendőrtisztet meglátogatta egy rendőr a tweetjei miatt – egy bíró szerint többnyire "átláthatatlan, trágár vagy nem kifinomult", de jogosan posztolt. Rengeteg más példa is akad: egy nő felvette, ahogy egy rendőrségi közösségi támogató tiszt szidja magát, amiért az ablakán egy "a transz ideológia eltörli a nőket" matrica volt. Egy feminista aktivistát letartóztatott és 12 órán át őrizetben tartott a Gwent-i rendőrség "fenyegető vagy sértő írások" elhelyezésének gyanújával, miután jelentették, hogy olyan matricákat ragasztott ki, amelyeken olyan szlogenek szerepeltek, mint "ne legyenek férfiak a női börtönökben" és "az emberek soha nemet nem váltanak".

A rendőrség házkutatást tartott otthonában, és rendkívüli módon lefoglalt egy nemi kérdésekkel foglalkozó könyvet, feltehetően a "rossz gondolkodás" bizonyítékaként.

Vannak olyan esetek is, amikor a rendőrség a közösségi médiában szidalmazza az embereket a nemi kritikai nézeteik miatt, például amikor a sussexi rendőrség megdorgált valakit a Twitteren, aki azt állította, hogy egy elítélt pedofil, aki nőként azonosítja magát, biológiailag férfi, és kijelentette: "A sussexi rendőrség nem tűri a nemi identitásukkal kapcsolatos gyűlölködő megjegyzéseket".


Ez nincs rendben. Azzal, hogy Miller bíróság elé vitte a rendőrséget, a bíráknak lehetőségük nyílt arra, hogy ezt világossá tegyék.

"Ebben az országban soha nem volt Cseka, Gestapo vagy Stasi" – figyelmeztetett a legfelsőbb bíróság az ügyével kapcsolatban. A bíróságok 2021-ben úgy döntöttek, hogy mind a Millerrel szembeni konkrét rendőri intézkedés, mind az annak indoklásához használt College of Policing útmutató jogellenes volt.
Ez az iránymutatás azt mondja a rendőri szerveknek, hogy ne bűncselekménynek minősülő gyűlölet-incidensként rögzítsenek mindent

– beleértve a közösségi médiába tett bejegyzéseket is –, amit a bejelentő személy úgy érzékel, hogy ellenséges indíttatású, beleértve a "barátságtalanságot" is. Ez széles körben nyitva áll a manipuláció előtt azok számára, akik hallgatásra akarják kényszeríteni azokat, akikkel nem értenek egyet, valamint azon rendőrök számára, akik tévesen úgy vélik, hogy transzfóbia azt gondolni, hogy a nemiség valódi és megváltoztathatatlan.

Azt gondolhatnánk, hogy ez a politikai beszéd rendőri ellenőrzésének átalakulásához vezetett volna. De a többi fenti eset a bírósági döntés után történt. A College of Policing útmutatását még mindig nem dolgozták át megfelelően.

A Belügyminisztérium az év elején kiadta a nem bűncselekménynek minősülő gyűlölet-incidensekre vonatkozó, jogszabályban előírt magatartási kódexet; ez világossá teszi, hogy a rendőrség nem hagyatkozhat egyszerűen a panaszos felfogására, mielőtt rögzítene egy incidenst, és tartalmaz egy példát, amely a rendőrségnek a nemi kritikát megfogalmazó szabad véleménynyilvánítás védelmére vonatkozó kötelezettségét illusztrálja. A College of Policing saját új útmutatótervezetével reagált, amely felhígítja a belügyminisztériumi kódexet, és a nemek kritikájára vonatkozó példát teljesen kiveszi, és egy olyan példával helyettesíti, amely a rendőrségnek a meghatározatlan "transzneműellenes" plakátok eltávolítását tartalmazza.

A rendőrség ideológiai foglyul ejtésének lehetősége súlyos következményekkel jár a demokráciára nézve.

Ez azt sugallja, hogy a Rendőrségi Főiskola bizonyos fokú ideológiai fogság miatt képtelen volt reagálni arra, hogy a bíróságok jogellenesnek ítélték az iránymutatást.

Két évvel ezelőtt a rendőri erők fele fizetett a Stonewall jótékonysági szervezetnek – amelynek vezérigazgatója felháborító módon a nemek kritikáját az antiszemitizmushoz hasonlította – a sokszínűségi képzésért.

Az információszabadságra vonatkozó kérelmekből azonban kiderül, hogy sok rendőrségi szerv nem képzi megfelelően a tisztviselőit a szólásszabadságra vonatkozó jogszabályokról, és számos példa van arra, hogy a rendőrség a nyilvánosság számára helytelenül közli a jogszabályokat.

Nem csak a jobboldali politikusok adnak nagyobb mérlegelési jogkört a rendőrségnek. Skóciában az SNP drákói gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényt vezetett be, amely a rendőrségnek kiterjedt hatásköröket biztosít arra, hogy az online "gyűlöletkeltés" miatt üldözze az embereket, miközben a szólásszabadságot nem védi kellőképpen.
Több fontos tanulság is van. Néhányan a rendőrségen belül szeretik az erkölcsi keresztes hadjáratokat;

elég csak megnézni a lezárás buzgó túlrendőrzését, amelynek során a rendőrök bírságokat szabtak ki az emberekre, ha azok kávét vittek sétálni, és drónfelvételeket használtak arra, hogy megszégyenítsék az embereket, ha a szabadban sportoltak. Ha ezt a hajlamot kombináljuk azzal a lehetőséggel, hogy a rendőrség ideológiai fogságba kerülhet, akkor ez komoly következményekkel jár a demokráciára nézve.


És végül, az a tekintélyelvű irányzat, amely szerint a politikusok veszélyes mértékű, elszámoltathatatlan hatalmat adnak át a rendőrségnek, természetesen nem csak a jobboldalra korlátozódik; a "legyünk kedvesek" progresszív ízében is megjelenik.


Sonia Sodha az Observer rovatvezetője.
459 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK