top of page

A „széttöredezett világ” a III. világháborúba sétál – Új Ellenvilágrend? (Pepe Escobar jegyzete)Eredeti cikk:

Sdhiller Mária küldeménye
Az önjelölt davosi "elit" fél. Nagyon félnek. A Világgazdasági Fórum e heti ülésein Klaus Schwab, a főgonosz Klaus Schwab – a Bond-gonosz védjegyének megfelelően – újra és újra egy kategorikus imperatívuszról szónokolt: "Együttműködésre van szükségünk egy széttöredezett világban".


Bár a világot jelenleg sújtó "legkritikusabb széttöredezettség" diagnózisa előre láthatóan komor, Schwab úr azt állítja, hogy "Davos szelleme pozitív", és végül mindannyian boldogan élhetünk egy "zöld, fenntartható gazdaságban".

Davos ezen a héten abban volt jó, hogy új mantrákkal árasztotta el a közvéleményt. Ott van "Az új rendszer", amely, tekintve a sokat hangoztatott Nagy Újraindítás szánalmas kudarcát, most úgy tűnik, mintha a jelenlegi – zűrös – operációs rendszer sietős frissítéséről lenne szó.

Davosnak új hardverre, új programozási készségekre, sőt, még egy új vírusra is szüksége van. Egyelőre azonban csak egy "polikrízis" áll rendelkezésre: vagy, davosi nyelven szólva, "egymással összefüggő globális kockázatok halmaza, amelyek hatása súlyosbodik".

Egyszerűbben fogalmazva: tökéletes vihar.

Az észak-európai "oszd meg és uralkodj" szigetén élő elviselhetetlen unatkozók most jöttek rá, hogy a "geopolitika", sajnos, soha nem lépett be a "történelem végének" alagútjába: legnagyobb meglepetésükre most – ismét– a Heartlandre összpontosul, ahogy a feljegyzett történelem nagy részében.


Panaszkodnak a "fenyegető" geopolitikára, ami az Oroszország-Kína kódot jelenti, Iránnal együtt.


De a hab az alpesi tortán az arrogáns ostobaság, amely valójában elárulja a játékot:

a londoni City és vazallusai dühösek, mert a "Davos által teremtett világ" gyorsan összeomlik.

Davos nem "teremtett" semmilyen világot a saját szimulákrumán (képzelődményén) kívül.

Davos soha semmit sem értett el helyesen, mert ezek az "elitek" mindig azzal voltak elfoglalva, hogy a Káosz Birodalmát és annak halálos "kalandjait" dicsőítsék a globális délen.
Davos nemcsak az összes közelmúltbeli, nagy gazdasági válságot nem látta előre, de leginkább a jelenlegi "tökéletes vihart", amely a kollektív Nyugat neoliberalizmus által gerjesztett dezindusztrializációjához [virtuális, spekulatív gazdálkodásához] kapcsolódik.

És persze Davosnak fogalma sincs a többpólusúság irányába történő valódi visszaállításról.


Az önjelölt véleményvezérek azzal vannak elfoglalva, hogy "újra felfedezzék", hogy Thomas Mann A varázshegy című műve Davosban játszódott – "egy halálos betegség és egy fenyegető világháború hátterében" – majdnem egy évszázaddal ezelőtt.


Nos, manapság a "betegség" – teljes mértékben biofegyverrel – nem éppen önmagában halálos. És a "fenyegető világháborút" valójában az amerikai Straussista neokonok és neoliberális konzervatívok összeesküvése bátorítja aktívan: egy megválasztatlan, elszámoltathatatlan, kétpárti, még ideológiának sem alávetett Mély Állam. A százéves háborús bűnös Henry Kissinger még mindig nem érti.Ukrajna és Oroszország védelmi miniszterei egyetértenek: Az ukrajnai háború a NATO és Oroszország között zajlik


A de-globalizációról szóló davosi panel bővelkedett a nem-következtetésekben, de legalább egy adag valósággal szolgált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.


Ami pedig Liu He kínai miniszterelnök-helyettest illeti, a pénzügyek, a tudomány és a technológia terén szerzett hatalmas tudásával legalább nagyon hasznos volt, amikor lefektette Peking öt legfontosabb iránymutatását a belátható jövőre vonatkozóan – a szokásos birodalmi sinofóbián túl.


Kína a belföldi kereslet bővítésére fog összpontosítani; az ipari és ellátási láncok "zökkenőmentes" fenntartására; a "magánszektor egészséges fejlődésére" törekszik; elmélyíti az állami vállalatok reformját; és "vonzó külföldi befektetésekre" törekszik.Orosz ellenállás, amerikai szakadék


Emmanuel Todd nem volt Davosban. De a francia antropológus, történész, demográfus és geopolitikai elemző volt az, aki az elmúlt napokban egy lenyűgöző antropológiai tárggyal – egy valóságalapú interjúval – felborzolta a kollektív Nyugat összes megfelelő tollát.


Todd a Le Figaro című lapnak – a francia establishment és haute bourgeoisie kedvenc újságjának– nyilatkozott. Az interjú múlt pénteken jelent meg a 22. oldalon, a közmondásos oroszgyűlölő írások közé szorítva, és egy rendkívül rövid említéssel a címlap alján. Tehát az embereknek tényleg keményen meg kellett dolgozniuk, hogy megtalálják.


Todd azzal viccelődött, hogy Franciaországban a "lázadó romboló" – abszurd – hírnevét élvezi, míg Japánban megbecsülik, a mainstream médiában szerepel, és könyveit nagy sikerrel adják ki, köztük a legújabbat is (több mint 100 000 eladott példány): "A harmadik világháború már elkezdődött".

Jelzésértékű, hogy ez a japán bestseller nem létezik franciául, tekintve, hogy az egész párizsi kiadói ipar az EU/NATO vonalát követi Ukrajnával kapcsolatban.

Az, hogy Toddnak több dologban igaza van, kisebbfajta csoda a jelenlegi, abszurdan rövidlátó európai szellemi közegben (vannak más elemzők is, különösen Olaszországban és Németországban, de nekik sokkal kisebb a súlyuk, mint Toddnak).


Íme tehát Todd tömör Greatest Hits-je:

 • Új világháború kezdődik: Azzal, hogy "egy korlátozott területi háborúból globális gazdasági összecsapássá vált, az egyik oldalon a kollektív Nyugat, a másik oldalon pedig a Kínához kapcsolódó Oroszország között, ez világháborúvá vált".

 • A Kreml Todd szerint hibát követett el, azzal számolva, hogy egy szétesett ukrán társadalom azonnal összeomlik. Természetesen nem megy bele a részletekbe, hogy Ukrajnát hogyan fegyverezte fel a NATO katonai szövetség a végletekig.

 • Todd telitalálata, amikor kiemeli, hogy Németország és Franciaország kisebb partnerekké váltak a NATO-ban, és nem voltak tisztában azzal, hogy mit terveztek Ukrajnában katonailag: "Nem tudták, hogy az amerikaiak, a britek és a lengyelek megengedhetik Ukrajnának, hogy egy hosszabb háborút vívjon. A NATO alapvető tengelye most Washington-London-Varsó-Kijev".

 • Todd fő adaléka gyilkos erejű: "Az orosz gazdaság ellenállása a szakadék szélére sodorja a birodalmi amerikai rendszert. Senki sem látta előre, hogy az orosz gazdaság ellenáll majd a NATO 'gazdasági hatalmával' szemben".

 • Következésképpen "a világ feletti monetáris és pénzügyi amerikai ellenőrzés összeomolhat, és ezzel együtt az USA számára az a lehetőség is, hogy a semmiért finanszírozza hatalmas kereskedelmi deficitjét".

 • És ezért "egy végtelen háborúban vagyunk, egy olyan összecsapásban, amelynek a vége az egyik vagy a másik összeomlása".

 • Kínával kapcsolatban Todd meglátása úgy hangozhat, mint Liu He harciasabb változata Davosban: "Ez az amerikai gazdaság alapvető dilemmája: nem tud szembenézni a kínai versennyel anélkül, hogy képzett kínai munkaerőt importálna."

 • Ami az orosz gazdaságot illeti, "elfogadja a piaci szabályokat, de fontos szerepet szán az államnak, és megtartja a mérnökök alakításának rugalmasságát, amely lehetővé teszi az alkalmazkodást, az ipari és katonai alkalmazkodást".

 • És ezzel ismét eljutottunk a globalizációhoz, olyan módon, amelyet a davosi kerekasztalok képtelenek voltak megérteni: "Ipari tevékenységünk olyan nagy részét áthelyeztük, hogy nem tudjuk, hogy a haditermelésünk fenntartható-e".

 • Todd a "civilizációk összecsapása" tévhitének egy tanultabb értelmezésénél a puha hatalomra megy rá, és megdöbbentő következtetésre jut: "A bolygó 75 százalékán a szülői szervezettség patrilineáris [apaági örökösödés] volt, és ezért azonosíthatjuk az orosz álláspont erős megértését. A kollektív nem-Nyugat számára Oroszország egy megnyugtató erkölcsi konzervativizmust erősít meg".

 • Amit tehát Moszkva képes volt elérni, az az, hogy "egy nagyhatalom archetípusaként pozicionálja magát újra, amely nemcsak 'antikolonialista', hanem patrilineáris és konzervatív is a hagyományos erkölcsök tekintetében".

Mindezek alapján Todd szétzúzza az EU/NATO "elit" által – Davosban is – eladott mítoszt, miszerint Oroszország "elszigetelt", hangsúlyozva, hogy az ENSZ-ben lezajlott szavazások és a globális dél általános hangulata hogyan jellemzi a háborút, amelyet "a mainstream média politikai értékek konfliktusaként ír le, valójában, mélyebb szinten, antropológiai értékek konfliktusaként".Fény és sötétség között


Lehet, hogy Oroszország – s a valódi Négyes, ahogyan én definiáltam őket (Kínával, Indiával és Iránnal) – az antropológiai tétekben érvényesül?

A valódi Négyesnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy egy "széttöredezett világban" a remény új, kultúrákon átívelő középpontjává virágozzon.

Keverjük össze a konfuciánus Kínát (nem dualista, nincs transzcendentális istenség, de a Tao mindent áthat) Oroszországgal (ortodox keresztény, az isteni Szofia tisztelete); a politeista Indiával (az újjászületés kereke, a karma törvénye); és a síita Iránnal (az iszlámot megelőzte a zoroasztrizmus, a Fény és a Sötétség örök kozmikus harca).

Ez az egység a sokféleségben minden bizonnyal vonzóbb és felemelőbb, mint az Örök háború tengelye.

Vajon tanul belőle a világ? Vagy Hegel szavaival élve – "a történelemből azt tanuljuk, hogy senki sem tanul a történelemből" – reménytelenül el vagyunk ítélve?

 

Szilaj Csikó-megjegyzés: A fentiek fényében helyénvalónak tűnik a szóban forgó Négyes mind inkább megmutatkozó közös ellenállását és törekvését innentől fogva „Ellenvilágrend" vagy „Új Ellenvilágrend" kifejezéssel illetni. (VDGY)615 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page