top of page

A zalalövői FEZO közért fecskemegtartó fenntarthatósága (Faust Anita hírverése)
Tallózóim Kedves Olvasói!


Egy szerintem csodálatos – ráadásul hazai! – példára szeretném felhívni a figyelmüket, és kérni közbenjárásukat abban, hogy ez a kellő nyilvánosság és országos elismerés mellett mintaadóvá váljon.


A zalalövői FEZO közért az, amiről mesélni szeretnék. Az benne a bámulatos, hogy tulajdonosai a fenntarthatóságot összetetten értelmezik:

  1. A közért mindig is igyekezett térségbeli termékeket kínálni, legyen szó tejtermékről, húsáruról, stb. Ezzel a térség gazdasági életében értékes szerepet játszik.

  2. A közért jelentős felújításon esett át, ami az energetikai szempontok szerint is biztosítja a fenntarthatóságot.

  3. A felújítás miatt a bolt legalább fél évig (inkább tovább) nem működött. A tulajdonosnak gondja volt rá, hogy az alkalmazottakat megtartsa. Ahelyett, hogy leépítette volna őket, elhelyezte őket két másik közértjében (a zalalövői Jó Ár nevű diszkont boltban és az őriszentpéteri FEZO közértben. ebben a két üzletben így több munkaerő volt, mint ami tényleg kellett, de mindenkit meg tudott tartani).

  4. Most fejeződött be a zalalövői FEZO közért külső hőszigetelése. Bevallom, szorongott a szívem, mert fecskefészkek voltak az eresz alatt. Nos, úgy szigeteltek, hogy kivágták a hőszigetelő anyagból fecskefészkek helyét, így a fecskefészkek hazavárják a madarakat... Erről csatoltam fényképeket.Mondanom sem kell, hogy ilyen mosolygós személyzet sehol sincs. Nem parancsba adott a mosoly.


Fontosnak tartok minden HAZAI jó példát: elég volt abból, hogy másokkal példálózzunk. Az eredendően azt sugallja, hogy mi nem is tudunk elég jók lenni. Ha hazai példát mutatunk, akkor viszont az önmagában bizonyság arra, hogy igenis megvalósítható a kiváló működés Magyarországon is.


Másrészt fontosnak tartom azt, hogy a fenntarthatóság intelligens értelmezést kapjon: a társadalmi, természeti és kulturális fenntarthatóság összehangolása a feladat. Itt ez valósul meg.


Egyébiránt nem ez az egyetlen figyelemre méltó kiválóság az országban, egyéb jó példák is találhatók. Azt gondolom,

jó volna akár olyan mozgalmat indítani, ami a hazai jó gyakorlatok felismerését és megismertetését célozza. Lokális jó gyakorlatokra gondolok. Ebből mindenki sokat tanulhatna. És talán jobban is éreznénk magunkat a bőrünkben.

Erre is szükség volna. Az előttünk álló nehéz időkben ez a megmaradásunkat is támogathatja, részint mint hazai tudásmegosztás, amit a lokális alkalmazkodó képességünk megkövetel, részint mint a lelkünket megtartó kezdeményezés.

A tudás nem elég. A lélek is kell a megmaradáshoz.

Előre is köszönök minden segítséget, közreműködést, abban, hogy elindítsuk a hazai jó gyakorlatok ismertetését és terjesztését!


Nem tudom, mi a legjobb: javaslatok megosztása "válasz mindenkinek" formában, vagy válaszok felém, vagy más: a lényeg az, hogy most a tudás és a lélek serkentése egyidejűleg, és elérhető formában szükségeltetik!


Nagy köszönettel:200 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK