VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Ausztrália leállította a HIV fehérjetöredéket tartalmazó koronavírus-vakcinájának fejlesztését

A koronavírus elleni vakcina fejlesztése ma a legnagyobb versenyfutás. Az Egyesült Királyságban és a vakcinája miatt sokat kritizált Oroszországban már elkezdték beadni az oltásokat. Minden nagyobb kutatóintézet, egyetem és gyógyszercég részt vesz ebben a versenyven. A hatalmas profit és a sikeres vakcina kifejlesztésével járó presztízs következtében ma több mint száz fejlesztés van folyamatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több mint ötven jutott eddig el a klinikai tesztelési fázisba. Az emberek nagy többsége persze ezekről a vakcinákról eddig nem is hallott. Úgy tűnik, hogy a nagy versenyfutásnak az ún. harmadik generációs vakcinák lesznek a legnagyobb győztesei. Ezeknél a vakcináknál egy teljesen új megközelítést használnak: az immunogenitásban szerepet játszó kulcsfehérjék elkészítését a szervezetre bízzák, és csupán a fehérje előállításához szükséges nukleinsav-molekulát juttatják be a szervezetbe.

Az AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna 2021-ben 5,3 milliárd adag gyártását tervezi, ami az AstraZeneca vakcinájának dozírozásától függően 2,6–3,1 milliárd ember számára elegendő mennyiség. Ehhez az orosz Gamaleya Intézet további 500 millió, külföldre szánt adagot tervez piacra juttatni. Ezek a számok igazolják leginkább a harmadik generációs vakcinák sikerességét – jelenleg a piacra szánt készítmények döntő többségét ezek a technológiák biztosítják.

A versenyfutással kapcsolatban olyan mennyiségű adat önti el a világot, hogy nem is gondoltam arra, hogy lesz olyan, ami abszurditása miatt még felkeltheti az érdeklődésemet. Ausztrália még erre is képes volt.

Nemrég bejelentették, hogy Ausztrália beszünteti a legígéretesebbnek tartott koronavírus-vakcinájának fejlesztését, miután több vizsgálat résztvevője hamis pozitív HIV-teszt eredményeket adott vissza. A vakcina érdekessége, hogy a COVID-19 tüskefehérjét és HIV fehérje-töredéket használt a fejlesztés során. A Queenslandi Egyetem a CSL gyógyszercéggel együttműködve fejlesztette ki az oltást, és a kormány még a második fázis előtt 51 millió adagot rendelt meg a reményteljes vakcinából.


Az ausztrál oltástudós, Nyikolaj Petrovszkij hónapokkal a gyógyszercéggel megkötött 1 milliárd dolláros megállapodás aláírása előtt figyelmeztette a kormányt a HIV fehérjetöredéket tartalmazó oltás kockázatáról. Szerinte a HIV használatának problémája egyértelműen megjelent a „hörcsögök és egerek eredményeiben”, de tanácsát figyelmen kívül hagyták. Szerinte a korai adatok arra utalnak, hogy maga az oltás meglehetősen instabil.

"Összességében nem tűnt úgy, hogy sikeres oltás lesz, ezért lepődtünk meg, amikor a kormány dollármilliókat szánt rá. Ez az egész aránytalannak tűnt."

Scott Morrison miniszterelnök pénteken elárulta, hogy a kiesett adagok pótlására sürgősen rendelt még két másik vakcinából. A kormány további 20 millió dózist biztosított az Oxfordi Egyetem / AstraZeneca oltóanyagából, és további 11 millió dózist vásárol a Novax vakcinájából.

Az UQ vakcina még a próbafázisában volt, de azt remélték, hogy 2021 közepére egész Ausztráliában bevezetik, ám a HIV fehérje töredék megtréfálta a kutatókat.


A fejlesztők szerint a töredék „semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent az emberekre”, de részleges antitest-választ váltott ki egyes résztvevőkben, ami azt eredményezte, hogy a HIV tesztek számára az UQ vakcinával beoltott emberek HIV fertőzötteknek tűntek.

Nem túl megnyugtató hír, hogy az UQ kutatócsoportja és a CSL folytatja kutatásait, és remélik, hogy a jövőben más vakcinák kifejlesztésében segítséget nyújthatnak.


Az UQ alkancellárja, Deborah Terry professzor elmondta, hogy bár az eredmény kiábrándító volt, rendkívül büszke az UQ csapatára, amely súlyos terhet vállalt magára, miközben a világ „feszülten figyelte a munkáját”.

"Szeretnék köszönetet mondani számos partnerünknek, adományozóinknak – köztük a szövetségi és a queenslandi kormánynak –, és természetesen annak a 216 queenslandi lakosnak, akik részt vettek az 1. fázisú vizsgálatokban”.

Queensland miniszterelnöke, Annastacia Palaszczuk „kiábrándítónak” nevezte a helyzetet.


Ausztráliának az Egyesült Királysággal ellentétben nincs módja a sürgősségi felhasználásra szánt gyógyszer jóváhagyására, vagyis teljes jóváhagyásra lesz szükség s ez akár hónapokig is eltarthat. Azt még nem tudni, hogy a pénz hol van...

Forrás:


https://www.dailymail.co.uk/news/article-9040785/Queenslands-billion-dollar-coronavirus-vaccine-sensationally-SCRAPPED.html