top of page

Az Egyesült Államok által vezetett világrend akadozik… Íme, miért rossz hír ez Európa számára

(Szilaj Csikó-fordítás, Nagy B. Márton)Az Oroszország elleni szankciók felgyorsították a rendszerek széttöredezését, miközben látványosan visszaütnek. Gondoljunk arra, hogy India most orosz olajat vásárol, majd Európába exportálja – felár ellenében. Kína orosz kőolajat vásárol, Kínában finomítja, és Európának adja el – felár ellenében. A fejaprítók (szaúdiak) pedig felvásárolják az orosz olajat, kicserélik a sajátjukra, és eladják a magukét Európának – felár ellenében.

Európa minden helyzetben a vesztes. Még mindig kapnak orosz energiát, csak sokkal többet fizetnek érte, rontva saját gyártási versenyképességüket, miközben az európaiak tőkéjét Rijádba, Pekingbe, Delhibe és Moszkvába küldik a kiváltságért. Az olajjal kapcsolatos csereügyletek az OPEC-en belül már zajlanak és folytatódni fognak.

Az Egyesült Államok szankcióinak és Oroszország elleni katonai műveleteinek Nyugatra gyakorolt hatása az volt, hogy Európát az Egyesült Államoktól való függés politikai és gazdasági vasfüggönyébe zárta, miközben Oroszországot arra késztette, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítson ki az Egyesült Államok ellenségeivel, nevezetesen Kínával és Iránnal.

Ez annyira rövidlátóan és komikusan ostobaság, hogy csak a bürokraták – akik hatalmas hübrisztől szenvedtek – gondolhatták elefántcsonttornyukban, a birodalmak korának végén, hogy egy ilyen stratégiának bármi érdeme van.

Ezek a szankciók nemcsak gazdaságilag teszik tönkre Európát, miközben közelebb taszítják egymáshoz az Egyesült Államok ellenségeit, de elkerülhetetlenül az európaiak gyűlöletét is az Egyesült Államok felé fordítja majd...

Idézzük fel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének kijelentését, aki pontosan azt mondta, hogy Brüsszel „tüdőn lőtte magát” szankcióival. Nyilvánvaló, hogy Európa elkésett az esetleges felismeréssel. A kár már megtörtént, és még ha most megpróbálnák is visszafordítani a sodrát, és diplomáciai megoldásokat keresni Oroszországgal, Kínával és Indiával is, egyikük sem fog megbízni egyetlen brüsszeli technokratában sem, bármilyen vesztegetési vagy kényszerítő taktikát alkalmaznak is.

De térjünk át az USD alapú rendszerre, mert valószínűleg itt zajlik majd a globális Délért folytatott harc.


A dolláralapú rendszer szerepe és a csata a globális Délért

Ezt a rendszert mindig is fegyverként használták a kis nemzetek ellen, akik nem tudnak felállni, de most Oroszország ellen próbálták meg alkalmazni, és ez bizonyíthatóan kudarcot vallott.

Ez két okból is fontos.

Az első az, hogy ez egy lövés volt, amit csak egyszer lehet leadni, mert minden, ami eddig rejtve volt, nyilvánvalóvá válik. A kesztyűt lehúzták, és ezt most már mindenki tudja.

Másodszor pedig azért, mert a kudarc felbátorítja azokat, akik az USD-igában voltak.


A jelenlegi nehéz helyzetben lévő feltörekvő piacok…

Oroszország szankcionálása korlátozza az élelmiszer- és energiaellátást. Ez nyugaton is ugyanígy történik, ami termelés drámai költségnövekedését eredményezi. A legkritikusabb az élelmiszer és az energia. A legrosszabbul a feltörekvő piacokat érinti. Most, hogy a FED emeli a kamatlábakat, a pénzügyi tőke egyre inkább az Egyesült Államokba kerül.

Ez az USD árfolyamának emelkedését okozza:


(forrás: itt)Emlékeztetésképpen: a feltörekvő piacok továbbra is a dollár alapú rendszeren maradtak, és most fizetési mérleg válságba kerülnek, miközben küzdenek a dollár alapú adósságok kiszolgálásával.

Mindannyian csak néztük, ahogy ez Srí Lankán történt, ahol az ENSZ első komolyabb „fenntartható” kezdeményezését hajtották végre, nevezetesen a műtrágyák megszüntetését, ami élelmiszerválsághoz vezetett, amely az export összeomlását, a fizetési mérleg válságát, a valuta összeomlását és széles körű elszegényedést eredményezett a feltörekvő piacok egyik korábbi sikertörténetének helyszínén

Így hozta rendkívül nehéz helyzetbe az IMF és a Világbank a feltörekvő piacok nemzeteit.


Adósság nemteljesítés az Egyesült Államok felé és eszközállamosítás

Képzelje el egy pillanatra, hogy a BRIC-országok tagja, és szükségből próbál gyorsan megszervezni egy működő rendszert, amely kívül esik a nyugati dominancián és kényszeren.

Kell a kereskedelem, kell a kereskedelem likviditása (valutarendszer), és kell kézzelfogható bizalom a rendszerben (Zoltán külső pénze – áru). (erről részletesebben itt)

Vlagyimir Putyin elnök jelezte, hogy az új tartalékvalutát a csoport tagjai: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika valutakosárára építik majd. „Felülvizsgálat alatt áll a nemzetközi tartalékvaluta létrehozásának ügye országaink valutakosara alapján” – mondta Putyin szerdán a BRICS Business Forumon a TASS jelentése szerint. „Készek vagyunk nyíltan együttműködni minden korrekt partnerrel."

Gondoljunk csak bele: Oroszország vagyonát ellopta és eltette a Nyugat. A világ többi része végignézte, ahogy ez megtörténik, és hitük, bizalmuk mára elpárolgott. De hogy is lehetne másképp?

Íme, amit valószínűnek tartok … legalábbis valami ilyesmi.

Bárki, aki részt vesz a BRIC/G8 új rendszerében, nem kap büntetést a nyugati/NATO/EU/UN/WEF összeesküvőivel szembeni adósság nemteljesítés miatt.

Jó ötletnek tartom ezeknek az eszközöknek az államosítását?

Nem… de nem az én véleményem számít. 

Ajánlott irodalom:

  • https://makronom.mandiner.hu/cikk/20220604_penz_aru_es_az_uj_valutarendszer_a_bretton_woods_iii

775 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page