top of page

Az ellenállási tengely ISR felsőbbrendűsége (Vajda Miklós cikkajánlója)


Eredeti cikk:

Resistance Axis ISR Supremacy, By Fadi. June 19, 2024

Fa2024. június 18-án a Hezbollah kiadott egy 10 perces légi felderítő videót Észak-Izraelről, amely részletesen bemutatja a katonai bázisokat, a légvédelmi rendszereket, a hadiipari üzemeket, a polgári infrastruktúrát és a lakóterületeket. A videón még a haifai kikötő tengeralattjáró mólóját is részletesen bemutatták.

A megfigyelést végző Hudhud drón sértetlenül tért vissza Libanonba.

 

Következtetések:

 

 1. A Hezbollah teljes ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) képességgel rendelkezik.

 2. A Hezbollah minden értékes izraeli vagyonról célzott információval rendelkezik.

 3. A Hezbollah képes elpusztítani ezen célpontok bármelyikét.

 4. Az aszimmetrikus ISR felsőbbrendűsége: Ezek a rendszerek általában dollármilliárdokba kerülnek, mivel számos speciális katonai műholdra van szükség ehhez a képességhez. A Resistance Axis ugyanazokat az eredményeket érte el a költségek kevesebb, mint 0,01%-ával olcsó drónok használatával, amelyek technológiája képes elkerülni az amerikai/izraeli légvédelmi rendszereket.

 5. Az amerikai és izraeli ISR ​​dollármilliárdjai ellenére nem tudják elérni ugyanazt az eredményt, mert az Ellenállási tengely minden katonai eszköze több tíz méterrel a föld alatt van eltemetve.

 

Miért most mutatják meg ezt az ISR-képességet?

 

A Hezbollah és az Ellenállási Tengely összes tagja ritkán árulja el képességeiket, mielőtt használnák őket, akkor miért fedte fel ma a Hezbollah ezt a képességét?

 

 Ennek megértéséhez forduljunk a Koránhoz, Surat Al-Mā'idah, Ayat 32: 

مِنْ ألِ ذلِك كنَا عَلىٰ بنِ إِرَائِلَ َا قلَ اi ِّنَاِ ثُمّ إِنّ كرًا مِّنْهُم بعْ ذلِك فِ الْأرْضِ لَمُرِفُونَ

 

…Emiatt elhatároztuk, hogy aki megöl egy lelket– az olyan, mintha teljesen megölte volna az emberiséget. És aki megment egyet – olyan, mintha teljesen megmentette volna az emberiséget. És a hírnökeink minden bizonnyal egyértelmű bizonyítékokkal érkeztek hozzájuk. Akkor valóban sokan közülük, [még] azután is, az egész országban vétkesek voltak…

 

Bármilyen „nagy háború”, amely véget vet a zsidó kolóniának, több tízezer ártatlan civil halálát okozza. Így annak ellenére, hogy az Ellenállási Tengely már évek óta katonai fölényben van, nem kezdeményezhetik a „Nagy Háborút”. Aki ilyen háborút kezdeményez, az ártatlan civilek haláláért felel majd az ítélet napján.


Ennek megfelelően az Ellenállási Tengely által a 2023. október 7. óta folyó háborúban elfogadott stratégiát Sayyed Hassan Nasrallah a háború elején egy bokszmeccs analógiájával magyarázta:

A győzelmet pontokkal, nem pedig kiütéssel lehet elérni.

Ez arra utal, hogy az Ellenállási Tengely egy hosszú távú lemorzsolódási háború mellett döntött, és eléggé eszkalálódik ahhoz, hogy folyamatosan növelje az Izraelre nehezedő nyomást, de anélkül, hogy teljes háborút váltana ki. A kellően hosszú ideig tartó nyomás Izrael folyamatos gyengüléséhez vezetne, súlyosbítaná a belső problémákat, és a zsidó telepesek elé tárná a gyarmat életképtelenségét.


Az elmúlt kilenc hónap eseményei igazolják ennek a stratégiának az érvényességét.

Az izraeli hadsereg több fronton is vereséget szenvedett:

 

 • Gázai front: 500 000 fős hadsereg, amely nem képes legyőzni a népi ellenállást egy 365 km2-es enklávéban, amelyet több mint 15 éve ostromoltak.

 • Libanoni front: A Hezbollah hatékonyan megsemmisítette a szárazföldi ISR-t, több száz izraeli katonát ölt meg és sebesített meg.

 • Vörös-tengeri front: Az Izrael + NATO szövetség nem tudta megnyitni a kommunikációs tengeri útvonalakat Eilat kikötőjéhez a Vörös-tengeren keresztül.

 • Iráni front: Izrael + NATO nem tudta megakadályozni, hogy az iráni rakéták eltalálják célpontjaikat.

 

Felismerve, hogy egy telepes kolónia életképességét az elsöprő katonai fölény határozza meg, szemben azzal a régióval, ahová beültetik. Nemcsak az derült ki, hogy Izraelnek már nincs katonai fölénye a régióban, hanem inkább azt, hogy a katonai fölény az ellenségeinél, azaz az Ellenállási Tengelynél van. Nem meglepő tehát a politikai vezetésen belüli növekvő politikai problémák, valamint a hadsereg vezetése és a kormány közötti, a lakosság jelentős részei és a kormány közötti problémák, és legfőképpen az Izraelből érkező növekvő visszavándorlás tanúja.

Így a kérdés megválaszolásához: Miért mutatja most a Hezbollah ezt az ISR-képességet? Az okok kettősek: 
 • Az izraeli kormányra, a katonaságra és a telepes közösségre nehezedő nyomás folyamatos növelésére irányuló politika része.

 • A teljes háború elkerülése érdekében, mivel ez világossá teszi az izraeli kormány és a hadsereg számára a Hezbollah elleni teljes háború megindításának katasztrofális következményeit.


381 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page