top of page

Az igazság a holisztikus orvoslásról (dr. Vernon Coleman írása)
Eredeti cikk:

The Truth about Holistic Medicine, BY DR VERNON COLEMAN, AUGUST 28, 2023

Schiller Mária küldeményeA "holisztikus" szót először 1926-ban Jan Christian Smuts dél-afrikai filozófus és államférfi vezette be. Azt sugallta, hogy az egész ember sokkal több (és egészen más), mint fizikai vagy érzelmi részek gyűjteménye. Azokban a sötét időkben a kórházi kórtermekben fel-alá parádézó orvosok a "májra" hivatkoztak a legvégső ágyon, és a "hasnyálmirigy-gyulladásos esetre" a baloldali harmadik ágyon. Miről beszélek? Még mindig vannak.


De bármit is állítanak, gyakorlatilag nincsenek "holisztikus" kórházak. És nincsenek holisztikus gyógyítók sem. Ha holisztikus gyógyítást akarsz, akkor holisztikus beteggé kell válnod. A probléma az, hogy az intuitív, holisztikus megközelítés ellentétes mindazzal, amiben a bürokratikus, legalista, korlátolt orvosi intézmény kényelmesen érzi magát.

Az orvosi intézményt évtizedekkel ezelőtt megvásárolta a gyógyszeripar. A modern orvostudomány a problémák gyógyszerekkel, műtéttel vagy sugárterápiával történő megoldására irányul, és nem ismeri el a stressz vagy a táplálkozás hatását. Az orvosi intézmény nem ismeri fel a megelőző orvoslás fontosságát sem.

Azt a mítoszt, hogy a gyógyszeres terápia az egyetlen igazi megoldást kínálja, ma már megkérdőjelezhetetlenül és habozás vagy szégyenérzet nélkül ismételgetik. Az orvosi intézmény sok tagja úgy véli, hogy az orvosi fejlődés nagymértékben a gyógyszeripartól függ. Ezt nem vita tárgyának tekintik, hanem alapvető építőelemnek; az orvosi élet tényének.


Ezért nem meglepő, hogy a gyógyszergyárak tulajdonában lévő és ellenőrzött orvosi intézmény még mindig borzongással tekint az alternatív gyógyászat minden fajtájára.

Az akupunktúra, a gyógynövénytan vagy a homöopátia hatékonyságát vizsgáló kutatási programok szervezésére tett kísérleteket mindig gúnyos vagy lekezelő elutasítással kezelik.

A 21. század egyik legnagyobb botránya, hogy a világszerte milliárdos nagyságrendű rákellenes ipar, a nemzetközi gyógyszeripar és az orvosi "szakma" (ma már inkább szakma, mint "szakma") inkább elnyomna egy alternatív rákkezelést, minthogy beismerje, hogy az ortodox gyógymódok jobbak lehetnek.


Az orvosok a holisztikus orvoslásról csak a szájukat jártatják, de valójában arra gondolnak, hogy a betegeknek készen kell állniuk a gyógyszerek és az ortodox orvosi kezelések széles skálájának kipróbálására.

A kórházi szakemberek intellektuális szűklátókörűségbe sodródtak. A legtöbbjük mostanában specializálódik, majd újra specializálódik. Abszurd módon szűklátókörűek és bigottak; nincs integráció, nincs áttekintés és nincs józan ész.

A "holisztikus" (vagy ahogy néha írják, holisztikus) orvoslás néhány évtizede egyre nagyobb elméleti népszerűségnek örvend. Sok alternatív és néhány ortodox egészségügyi szakember "holisztikus" szakemberként írja le magát. De a legtöbbjük nem az. A legtöbb újságíró pontatlanul feltételezi, hogy a szó az "alternatív" vagy "kiegészítő" orvoslás szinonimája. De ez is tévedés.


A szó és a fogalom többé-kevésbé feledésbe merült egészen az 1970-es évekig, amikor a csúcstechnológiás orvoslás térhódítása forradalomhoz vezetett a betegek körében, akik úgy érezték, hogy az agresszív, intervencionista orvoslás nem teljesen kielégítő.


Hirtelen széles körben elterjedt az a józan érzés, hogy a specializáció és a széttagoltság nem is olyan, mint amilyennek látszik.


A gyakorlatban a "holisztikus" szó használata – legalábbis elméletben – azt jelentette, hogy ahelyett, hogy a betegeket beteg vesének vagy szívnek tekintenék, az egészségügyi szakemberek megpróbálnák kielégíteni a páciensek fizikai, mentális, érzelmi és spirituális szükségleteit azáltal, hogy a fizikai problémák mellett a szociális problémákkal is foglalkoznak, és a modern, farmakológiai vagy sebészeti technikák mellett természetes gyógymódokat is alkalmaznak.

Röviden, a "holisztikus" szó egy hozzáállást volt hivatott leírni. Olyan hozzáállást, amelyet egy ortodox képzettségű orvos éppúgy követhet, mint egy alternatív gyógyító.

Egy forgalmas városi egészségügyi központban dolgozó háziorvos ugyanolyan könnyen lehet "holisztikus" szemléletű, mint egy gyógynövényorvos vagy akupunktúrás, aki egy hátsó szobából dolgozik.


Kétségtelen, hogy az orvosi ellátás valóban "holisztikus" megközelítése rendkívül jó hír a betegek számára.


Ha megfelelően követik,

ez azt jelenti, hogy minden betegséget "válogatott és vegyes" megközelítéssel lehet kezelni – kiválasztva az ortodox és alternatív gyógyászat azon aspektusait, amelyek a legnagyobb valószínűséggel hatékonyak, és a legkevésbé valószínű, hogy mellékhatásokat okoznak, és az egyén lényének minden aspektusát kezelve és figyelembe véve.


447 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page