top of page

Az ISIS újjáélesztése: amerikai fegyver az ellenállási tengely ellen

Eredeti cikk:


Véletlen egybeesés, hogy a világ legelső terrorszervezete éppen akkor éled újjá, amikor az Egyesült Államok a nyugat-ázsiai hegemóniája elleni többfrontos támadás alatt küzd? Érdekesség, hogy mind az ISIS, mind Washington célpontjai pontosan ugyanazok.

Iraki biztonsági források az ISIS újjáéledésére figyelmeztetnek az országban, amely túlságosan egybeesik az iraki és szíriai amerikai támaszpontok elleni iraki ellenállási műveletek megugrásával, valamint az Izrael Gáza elleni katonai támadása által okozott növekvő regionális instabilitással.

Több mint hat évvel a terrorszervezet feletti győzelem kihirdetése után az iraki hírszerzési jelentések azt mutatják, hogy az ISIS harcosai ezrei sértetlenül jelennek meg az amerikai erők védelme alatt Nyugat-Irak két régiójában.A puzzle hiányzó darabja


A The Cradle által áttekintett hírszerzési jelentések szerint az ISIS több mint 35 000 harcosból állt Irakban – ezek közül 25 000-et öltek meg, míg több mint 10 000 egyszerűen "eltűnt.”


Ahogy egy iraki Hírszerző Ügynökség tisztje beszámol tudósítónknak:


"Az ISIS több száz harcosa menekült Törökországba és Szíriába 2017 végén. Miután Abdullah Qardash-t 2019-ben kinevezték az ISIS vezetőjévé, Abu Bakr al-Baghdadi kalifa halálát követően az új Kalifa megkezdte a szervezet átalakítását, és utasította követőit, hogy térjenek vissza Irakba. A szervezet kihasználta a hosszú szíriai határt, a biztonsági zavarokat és a határ mindkét oldalán lévő erők sokféleségét, hogy újra beszivárogjon az iraki területre."


A bebörtönzött ISIS tisztviselők elismerik, hogy a határra való beszivárgás nem könnyű feladat, az iraki határőrök szigorú ellenőrzése és a modern technológiák, például a hőkamerák használata miatt. Ezért szükségessé vált, hogy a terrorcsoport felkutassa azokat a közvetítőket, amelyek képesek áttörni vagy megkerülni ezeket az erődítményeket, hogy harcosait határokon átszállítsák.


Egy iraki biztonsági forrás, ragaszkodva a névtelenséghez, azt mondja tudósítónknak, hogy az Egyesült Államok létfontosságú szerepet játszik e határsértések lehetővé tételében:


"Számos olyan esemény van, amely megerősíti az amerikai segítséget az ISIS tagjainak átkelőútjának biztosításában – főleg az iraki egységek, különösen a népi mobilizációs egységek (PMU-k) bombázásával a határon, hogy olyan réseket hozzanak létre, amelyek lehetővé teszik az ISIS harcosok számára a határ átlépését."

Az iraki biztonsági forrás hozzátette, hogy megerősített jelentések vannak arról, hogy az amerikai Chinook helikopterek harcosokat szállítanak Kelet-Szíriából a nyugat-iraki Anbar sivatagba és Jebel Hamreenbe az ország keleti részén.

Munir Adib, az iszlamista mozgalmakra, szélsőséges szervezetekre és nemzetközi terrorizmusra szakosodott kutató megerősíti az ISIS visszatérésének lehetőségét, miután a szervezet "több tucat támadást hajtott végre Szíriában és Irakban az elmúlt hetekben", amelyek több tíz civil és katona halálához vezettek.


Adib szerint "a nemzetközi közösség aggodalma a Gázai és az orosz-ukrán háború miatt lehetőséget adott az ISIS számára, hogy átszervezze sorait, miközben továbbra is Belső és külső logisztikai támogatást kap.”Terrorizmus gyártása és rejtegetése


A Houran-völgy a maga nemében a legnagyobb Irakban, 369 kilométerre húzódik az iraki-szaúdi határtól az Eufrátesz folyóig, Haditha város közelében, Anbar kormányzóságban. Felszínét 150-200 méter magas, szárnyaló sziklák jellemzik, és magában foglalja a völgyet körülvevő dombokat és a környékére kiterjedő völgyelágazásokat.

A völgy volt és még mindig az egyik legveszélyesebb környezet az államban. A terrorista csoportok biztonságos menedékként használják sivatagi terepe és a zsúfolt városi területektől való távolsága miatt. A völgy és környéke számos biztonsági incidensnek volt tanúja, különösen 2013 decemberében, amikor az ISIS megölte az iraki hadsereg hetedik hadosztályának parancsnokát, asszisztensét, Anbár kormányzóság hírszerzési igazgatóját, nyolc tisztet és tizenhárom katonát.


Hassan Salem iraki képviselő katonai művelet elindítására szólított fel, hogy megtisztítsa a Houran-völgyet a terrorista harcosoktól. Megerősítette a The Cradle-nek, hogy "több ezer ISIS-tag van a völgyben, akik kiképzést kapnak magán táborokban, amerikai védelem alatt", megjegyezve, hogy az amerikai erők "több száz ISIS-tagot szállítottak erre a területre, különböző nemzetiségűeket.”


Az Egyesült Államok külpolitikája természetesen tele van történelmi bizonyítékokkal arról, hogy Nyugat-Ázsiában és Latin-Amerikában proxy fegyveres milíciákat hoztak létre, és gyakran használják ezeket a szervezeteket a célországok kormányainak megdöntésére.

Tudjuk, hogy Washington nem idegenkedik attól, hogy szövetségre lépjen az iszlamista szélsőségesekkel, főleg azért, mert közvetlen kapcsolatban áll az afgán mudzsahedek felfegyverzésével és finanszírozásával, amelyből a tálibok és az Al-Kaida kiemelkedett.
Az USA és az ISIS közötti korai kapcsolat meglehetősen egyértelmű: a terrorista csoport alapítója és másodrangú vezetői a dél-iraki Camp Bucca börtön foglyai között voltak, amely az amerikai hadsereg által működtetett internáló létesítmény.

Az amerikaiak által elfogott, majd szabadon bocsátott nagy értékű terroristák névsora meglehetősen rendkívüli: az ISIS vezetője Abu Bakr al-Baghdadi, utódja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, Abu Mohammed al-Adnani, Abu muszlim al-Turkmani, Haji Bakr, Abu Abdulrahman al-Bilawi, Abu Ayman al-iraki, többek között.

A fogvatartottakkal szembeni visszaélésekről ismert Bucca tábor összehozta a szélsőséges elemeket, hat évig (2003-2009) lassan főzte ezt a gyúanyagot, majd szabadon engedte a most jól hálózatba kapcsolt szélsőségeseket.

Az ISIS vallási tisztviselői azt is mondják, hogy a börtönben töltött idejüket arra használták, hogy fogadalmat szerezzenek a foglyoktól, hogy szabadon bocsátásuk után csatlakozzanak a terrorista csoporthoz.

Az amerikai hírszerzés közvetett módon is védte a terrorista szervezetet, lehetővé téve az ISIS konvojok mozgását az ellenőrzése alatt álló városok között.

Az iraki biztonsági szakértők szerint a védelem egyéb formái közé tartozik az iraki bíróságok által az ISIS fogva tartott tagjai ellen hozott halálos ítéletek végrehajtásának megtagadása, valamint biztonságos menedékhelyek létrehozása a szervezet tagjai számára Nyugat-és Kelet-Irakban.ISIS: amerikai gyalogosok a regionális háborúban


A Hezbollah főtitkára, Hassan Nasrallah január 5-i beszédében arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok támogatja az ISIS újjáéledését a régióban. A Cradle titkosszolgálati információkat szerzett a libanoni szélsőségesek új tevékenységéről, az ezen elemek és iraki és Szíriai társaik közötti kommunikációról, valamint gyanús pénzátutalási tevékenységekről. A libanoni hadsereg hírszerzése nemrégiben letartóztatott egy libanoni és szíriai csoportot is, akik titkos műveletek végrehajtására készültek.

Fontos, hogy a terrortevékenységek növekedése egy olyan időszakban következik be, amikor a libanoni ellenállás biztonsági és katonai harcot folytat Izraellel, amely bármikor nyílt háborúvá válhat. Az is figyelemre méltó, hogy az ISIS megújult tevékenysége Libanonban, Szíriában, Irakban és Iránban koncentrálódik; vagyis azokban az országokban, amelyek politikailag, katonailag és logisztikailag támogatják a palesztin ellenállást.

Január 4-én az ISIS hivatalosan vállalta a felelősséget az iráni Kerman városban történt két robbantásért, amelyek emlékmeneteket céloztak meg a Quds Force parancsnoka meggyilkolásának évfordulóján Qassem Soleimani amerikai erők által. A kettős robbanások mintegy 90 embert öltek meg és több tucat embert sebesítettek meg, egy példátlan támadásban, amely Nyugat-Ázsia legnagyobb amerikai-izraeli ellenfelét célozta meg, csak egy nappal azután, hogy Tel-Aviv megölte a Hamász csúcsvezetőjét, Saleh al-Arourit Bejrútban.


Ezt megelőzően, október 5-én 2023, ISIS drón-megtámadta a tisztek ballagási ünnepségét a szíriai Homs város katonai Főiskoláján, megölve mintegy 100 embert.

Ezek a támadások és más támadások Irakban, Szíriában, Iránban, Pakisztánban, Afganisztánban és Afrikában azt jelzik, hogy friss vért, pénzt és fegyvereket pumpálnak az ISIS szervezet artériáiba.

Egy magas rangú PMU tiszt, aki névtelenséget kért, elmondja tudósítónknak, hogy az amerikai erők megakadályozzák az iraki erőket a Houran-völgy megközelítésében azáltal, hogy megtámadják a területhez közeledő biztonsági erőket. "Ez akkor történt, amikor az amerikai repülőgépek a PMU egységeit célozták meg, amelyek megtámadták az ISIS-t a régióban" – mondja, hivatkozva a hírszerzési jelentésekre, amelyek megerősítik, hogy több tucat ISIS-tag és más szélsőséges szervezet van a völgyben, ahol kiképzést és felszerelést kapnak az amerikai erőktől.


Az Anbar műveletek parancsnoksága biztonsági forrásai megerősítik ezt az információt:


"A szervezet észrevehető tevékenységét néhány héttel ezelőtt rögzítették az ország nyugati részén. A Rutba-sivatag közelében lefülelték az ISIS harcosait, amint földalatti rejtekhelyeket ásnak. Az információk azt mutatják, hogy a szervezet számos helyszínen terrorista műveleteket hajt végre" – mondják a tudósítónknak.


Ezzel párhuzamosan az ISIS kiterjeszti tevékenységét Irak keleti részén, a földrajzi háromszögben, amely magában foglalja a keleti Salah al-Din kormányzóságot, az északkeleti Diyalát és a déli Kirkukot, különösen a földrajzilag kihívást jelentő Makhoul, Hamrin, Ghurra, Wadi al-Shay és Zaghitoun területeken.

Meg kell jegyezni, hogy az amerikai erőket az ISIS elleni nemzetközi koalíció égisze alatt telepítik  Irakba!
A múlt héten, négy évvel azután, hogy az iraki parlament először szavazott a külföldi erők kiutasításáról, Mohammad Shia al-Sudani iraki miniszterelnök mérlegelte az amerikai csapatok "destabilizáló" hatását, és követelte a harci egységek "gyors és rendezett" kivonulását.
Washington nemcsak azzal védekezett, hogy "nem tervezi" kivonulni Irakból, hanem január 14-én bejelentette, hogy további 1500 katonát küld Irakba és Szíriába illegálisan, bármelyik nemzet beleegyezése nélkül.

Egyfelől ironikus, hogy az ISIS, úgy tűnik, minden alkalommal lendületre kap, amikor Bagdad felveti az amerikai katonai kivonulás kérdését Irakból.


Másfelől az sem tekinthető többé véletlennek, hogy a terrorcsoport most újraszervezi erőit, hogy Washington és Tel-Aviv legtehetségesebb regionális ellenségeit – az ellenállás tengelyét – célozza meg, éppen akkor, amikor az Egyesült Államok és Izrael küzd egy régió egészére kiterjedő, többfrontos támadás kivédésével.

Az amerikaiak és a világ legfontosabb terrorcsoportja közötti rendkívüli összehangolódást már nem lehet figyelmen kívül hagyni: célpontjaik egyek és ugyanazok, és az ISIS most lép harcba, éppen akkor, amikor Washington kezdi elveszíteni Nyugat-Ázsia feletti uralmát.

243 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page