top of page

Azért akar olimpiai bajnok lenni a transznemű versenyző, hogy amerikai zászlót égethessen a dobogón


Az Olimpiai Bizottság 2016-ban, a progresszió jegyében engedélyezte a transznemű sportolók részvételét a játékokon. Nem volt elvárás, hogy az adott versenyző átoperáltassa magát, kizárólag a tesztoszteron szintjüket kellett levinniük egy adott szint alá. Februárban bejelentették, hogy a tokiói olimpián már három transznemű nő részvételét engedélyezte az Olimpiai Bizottság. Köztük lesz Tifanny Abreau brazil röplabdajátékos, aki Rodrigo Pereira de Abreau néven korábban több európai ország férfi röplabda csapatában is játszott.

Több híres női sportoló, köztük Martina Navratilova is felszólalt az ellen, hogy biológiai férfiak induljanak a női sportban. A megjegyzései hatására több melegjogi szervezet kihátrált a teniszező mögül és transzfóbnak nyilvánították az amúgy évtizedek óta leszbikus párkapcsolatban élő nőt. Idén Navratilova több sportolóval közösen kampányt indított Biden transzneműek sportolásával kapcsolatos rendeletének módosítására. Néhányan felvetették, hogy megoldás lehetne, ha külön bajnokságot hoznának létre a transznemű sportolóknak, azonban ezt az őket támogató szervezetek többsége ellenzi.

Nemrégiben egy Chelsea Wolfe nevű transznemű BMX freestyle versenyző azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy csupán azért célja az olimpia megnyerése, mert így lehetősége lesz az amerikai zászlót a bajnoki dobogón elégetni.

A Fox News számára adott riportjában Chelsea Wolfe világossá tette, hogy célja a zászló elégetése, mert így akarja megtorolni, mert a Trump-adminisztráció megsértette a "transz-gyermekeket".

Wolfe azonban azt mondta a Fox Newsnak, hogy az azóta törölt bejegyzést nem szabad Amerika iránti gyűlöletként értelmezni.

"Aki úgy gondolja, hogy nem érdekel az Egyesült Államok, az nagyon téved" – mondta Wolfe a Fox News-nak. „Az egyik oka annak, hogy olyan keményen dolgozom az Egyesült Államok képviseletében egy nemzetközi versenyen, így mutatom meg a világnak, hogy ennek az országnak erkölcse és értékei vannak, hogy ez az ország nem mindig a rossz dolgokról szól. Állást foglalok a fasizmus ellen, mert érdekel ez az ország, és nem hagyom, hogy a fasiszták kezébe kerüljön, miután ennyi ember harcolt és áldozott azért, hogy megakadályozza a fasizmus külföldön való térhódítását. Mint egy olyan polgár, aki mindenáron büszke akar lenni a hazájára, biztos lehet benne, hogy nem fogom engedni, hogy ez az eszme itt érvényesüljön.”

Az olimpián induló transzatléták száma pedig egyre nő. Vasárnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy Laurel Hubbard biológiai férfi versenyezhet a tokiói olimpián a női súlyemelés sportágban. Hubbard az egyik azon öt súlyemelő között, aki szerepel Új-Zéland tokiói csapatában. Laurel Hubbard 43 éves, így ő lesz a játékok valaha volt legidősebb súlyemelője.

"Hálás és alázatos vagyok mindazért a kedvességért és támogatásért, amelyet az új-zélandi emberek nyújtottak nekem" – mondta Hubbard nyilatkozatában. „Amikor három évvel ezelőtt eltört a karom a Nemzetközösségi Játékokon, úgy tűnt, hogy sportkarrierem valószínűleg véget ért. De a támogatás, a biztatás és az arohá (szeretet) átsegített a sötétség időszakokon.”

Hubbard szerepeltetése a játékokon erőteljes ellenkezést váltott a női szervezetek között. A Save Women's Sports Australasia csoport „hibás politikának” nevezte a NOB döntését, amikor Hubbard nevezését elfogadta.

Hubbard 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, nemváltását követően két évvel pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban).

Tracey Lambrechs, Hubbard honfitársa, aki egyben ellenfele is volt több versenyen, aggodalmát fejezte ki az eseményekkel kapcsolatban:


„Rendkívül csalódott vagyok, és főleg azt az új-zélandi nőt sajnálom, aki miatta fog lemaradni az olimpiáról. Folyamatosan az egyenlőségért harcolunk, erre pont ezt veszik el tőlünk. Több női versenytársam is megkérdezte, hogy mit tehetnénk. A válasz az, hogy sajnos semmit, mert amint hangot adnánk a véleményünknek, arra utasítanak bennünket, hogy hallgassunk el.”


Az eset kapcsán a NOB szóvivője az alábbiakat nyilatkozta: „A legfőbb sportcél a garancia a tisztességes versenyre.”

Pár hónappal ezelőtt egy Kataluna Enriquez nevű biológiai férfi (aki nőnek vallja magát) nyerte el a Miss Nevada USA címet. Sokak számára nem világos, hogy a nőknek rendezett versenyek ezentúl milyen üzenetet fognak közvetíteni. Mi marad a sport valódi szellemiségéből, ha valaki csak azért akar bajnok lenni, hogy nyilvánosan elégethesse hazája zászlaját, vagy hogy a férfiak mezőnyéből kiöregedve, nőket körözhessen le a versenyen. A tokiói olimpián a súlyemelésben versenyző biológiai nők valószínűleg egyetértenek abban, hogy egy biológiai férfi indításával a NOB nem teljesítette a tisztességes verseny célkitűzéseit.

 

Források:


26 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK